Linkuri accesibilitate

Antrenorul olimpicilor la matematică: „Dacă măcar 10% dintre ei s-ar întoarce de peste hotare, ar schimba mult această țară”


Olimpici moldoveni. Fotografie din arhiva personală a antrenorului Marcel Teleucă
Olimpici moldoveni. Fotografie din arhiva personală a antrenorului Marcel Teleucă

Marcel Teleucă este doctor în științe fizico-matematice și antrenorul lotului olimpic la matematică al Republicii Moldova. În decurs de peste 20 de ani de activitate, elevii săi au obținut circa 40 de medalii la olimpiadele internaționale și au dus faima țării peste hotare.

Profesorul este convins că cea mai bună investiție este în cunoștințe și că matematica de performanță nu este pentru toți.

„Un elev de nota 10, venind la o olimpiadă mai serioasă, națională sau internațională, poată să nu facă nimic. Nu pentru că nu știe matematică. El cunoaște, dar nu acea matematică. Aici e nevoie de o pregătire specială”, a povestit Marcel Teleucă pentru Europa Liberă.

Cum sunt pregătiți olimpicii la matematică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

Potrivit lui, pentru concursurile de matematică, elevii se pregătesc la patru compartimente: algebra, geometria, teoria numerelor și combinatorica. Ultimele două ramuri ale matematicii nu se studiază în învățământul general, iar la celelalte două discipline, olimpicii învață teme care nu sunt incluse în programa școlară.

Marcel Teleucă
Marcel Teleucă

Pregătirea unui olimpic la matematică ar trebui să înceapă încă din clasa a cincea. Pentru a face performanță, spune Marcel Teleucă, un elev ar trebuie să aibă o gândire logică din copilărie, să muncească mult, să fie susținut de părinți, să aibă parte de un profesor bun și să se afle în mediul potrivit.

„Contează mult concurența, să aibă alături copii cu aceeași gândire. Dacă este singurul elev bun, iar ceilalți din clasă sunt obișnuiți, se va simți ca o cioară albă”, explică antrenorul olimpicilor.

În matematică e ca și în sport. Dacă nu te antrenezi, nu mergi la olimpiadă...

În acest an, elevii lui Marcel Teleucă au câștigat două medalii, una de argint și una de bronz, și trei mențiuni la olimpiadele internaționale la matematică, rezultate pe care profesorul le califică drept bune. „În matematică e ca și în sport. Dacă nu te antrenezi, nu mergi la olimpiadă. Trebuie să te pregătești permanent, regulat, în fiecare zi. Adică un olimpic e un sportiv, doar că în matematică”, spune antrenorul.

Profesorul mărturisește că îi place această generație. „Copiii de azi cunosc calculatorul, își fac bine lucrul, dar își știu și drepturile. Dacă lucrează 5 minute, trebuie să se odihnească o oră, se iubesc mult pe ei înșiși”, glumește Marcel Teleucă.

Fiica lui, Iulia, are 16 ani și este cea mai tânără membră a lotului olimpic al Republicii Moldova. Timp de un an, tânăra a reușit să obțină două medalii la olimpiadele internaționale la chimie.

Iulia Teleucă
Iulia Teleucă

„Pentru mine, chimia este ca o artă, iar eu sunt atrasă de artă. Cânt, dansez și fac chimie. În muzică sunt multe stiluri, ca jazz sau hip-hop. Așa e și în chimie. Este chimie anorganică, organică, termodinamică. Pare straniu, dar pentru mine e foarte frumos”, povestește Iulia Teleucă.

Olimpicii nu reprezintă sistemul de învățământ

Cei doi ani de pandemie și-au pus amprenta și pe organizarea concursurilor internaționale, care fie au fost anulate sau amânate, fie s-au ținut online. În această perioadă, elevii lui Marcel Teleucă au continuat să se pregătească de la distanță. „Trebuie să revenim la normal, pentru că trebuie promovați copiii deștepți, cei care au talente la matematică, la chimie, la biologie, în orice domeniu. Ei sunt viitorul nostru”, spune antrenorul.

Nu vorbim de profesori buni sau răi. Pur și simplu, nu sunt...

El recunoaște, totodată, că rezultatele obținute de olimpici nu reprezintă sistemul de învățământ, care duce o lipsă acută de profesori. „Nu vorbim de profesori buni sau răi. Pur și simplu, nu sunt. Poate, ar trebui să fie majorate salariile. Programa școlară, dimpotrivă, ar trebui să fie mai complicată, e prea simplă acum”, este de părere profesorul.

Cei mai mulți dintre olimpicii la matematică învață la un liceu privat din Chișinău, acolo unde lucrează și Marcel Teleucă. Totuși, afirmă el, nu toți provin din familii bogate și adesea sunt ajutați să meargă la concursurile internaționale atât de liceu, cât și de Ministerul Educației. De asemenea, fiecare elev care câștigă o medalie la o olimpiadă internațională primește un premiu bănesc de la stat.

„Sunt copii buni și în sate, dar, în situația asta, trebuie de lucrat. Chiar acum o să vină un elev foarte bun din raionul Drochia. Atunci când l-am văzut, am zis deodată că aceasta e elevul meu. Dar îmi pare rău că sunt unicul. Ar fi bine să am și eu concurență, mai mulți profesori cu care aș putea să comunic”, spune Teleucă.

Antrenorul Marcel Teleucă, alături de discipolii săi olimpici
Antrenorul Marcel Teleucă, alături de discipolii săi olimpici

Aproape toți discipolii săi își continuă studiile la universitățile de peste hotare. „Dacă s-ar întoarce cel puțin 10 la sută dintre ei, ar fi minunat. Ar schimba mult această țară”, este convins antrenorul olimpicilor.

Ca să primesc o educație bună, trebuie să plec peste hotare, dar sper să revin...

„Vreau să stau în patria mea, lângă familia mea, aici mă simt la locul meu. Oricum, ca să primesc o educație bună, trebuie să plec peste hotare, dar sper să revin”, promite, la rândul său, Iulia Teleucă.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an, olimpicii moldoveni au participat la nouă concursuri și olimpiade regionale și internaționale, în cadrul cărora au obținut 36 de premii: șase medalii de argint, 21 de medalii de bronz, un loc trei și opt mențiuni de onoare.

Olimpiadele și concursurile internaționale și regionale la care Republica Moldova deleagă loturi olimpice sunt organizate la discipline precum matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, limba franceză, științe și inginerie.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG