Linkuri accesibilitate

„Podul lui Putin” din Crimeea. Cât costă, cine l-a construit, la ce servește și cum este păzit


Podul Kerci, 8 octombrie 2022, Crimmea.
Podul Kerci, 8 octombrie 2022, Crimmea.

Rusia spune că explozia unui camion a distrus o porțiune a podului Kerci care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia continentală, provocând un incendiu și oprind traficul. La Kiev, un consilier prezidențial a postat o poză cu incendiul declanșat pe pod, fără însă confirme că explozia a fost opera ucrainenilor, în timp ce la Moscova s- anunțat deschiderea unei anchete penale. În luna iunie 2018, imediat după inaugurarea din mai, Kievul a amenințat din nou cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a uni Rusia continentală cu Crimeea. Amenințarea din iunie 2022 a venit după mai multe explozii la câteva baze militare rusești din peninsula ocupată abuziv de Moscova. Într-un interviu pentru Current Time după inaugurarea din mai 2018, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak spunea că podul este „o construcție ilegală” și, prin urmare, „o țintă legitimă”. Unii experți afirmau la vremea respectivă că această țintă ar rămâne, cel puțin la ora aceea, inaccesibilă pentru armata ucraineană. „Podul lui Putin” sau „Podul Crimeea” - cum este poreclit – cât a costat, cine l-a construit, la ce servește și cum este păzit, un articol al Europei Libere publicat inițial în august 2022.

„Podul lui Putin” din Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

Pentru autoritățile ruse, podul din Crimeea este, practic, „proiectul secolului”. Pentru Putin, care venit personal la inaugurare, un motiv de mândrie. „Cel mai mare din Europa”, s-a lăudat președintele rus, vizitând tronsonul de autostradă construit în 2018. Putin s-a urcat apoi la volanul unui camion KAMAZ și a traversat podul fără să-și pună centura de siguranță, iar pe drum l-a întrebat pe șeful șantierului ce adâncime are nămolul, iar acesta i-a spus că până la douăzeci de metri pe alocuri.

Cine a construit podul și cât a costat

Cel care a construit podul este miliardarul Arkadi Rotenberg, un prieten din copilărie al lui Vladimir Putin, și companion la antrenamentele sale de judo. În 2020, Putin l-a decorat pe Rotenberg cu ordinul Erou al Muncii pentru merite deosebite. Publicația rusă de investigații „Project” a aflat că prietenul lui Putin este și proprietarul unui număr mare de obiective de infrastructură pe litoralul Crimeii.

Vladimir Putin a deschis noul pod spre Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Construcția podului cu o lungime de 19 kilometri peste strâmtoarea Kerci a durat trei ani și jumătate și a costat bugetul Rusiei peste 3,6 miliarde de dolari. Prin comparație, presupusul palat al lui Putin din Crimeea a costat un miliard de dolari, potrivit Fondului anticorupție al opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Ucraina și mai multe țări occidentale s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva construirii acestui pod. Uniunea Europeană a sancționat șase companii rusești implicate în construcție, spunând că că podul care unește Rusia continentală de Crimeea anexată „subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Ce simbolizează podul și care sunt avantajele sale economice

Inaugurarea tronsonului rutier al acestui pod cu o mare încărcătură simbolică pentru Kremlin a diminuat izolarea Crimeii, asigurând transportul diferitor mărfuri în peninsulă, inclusiv a materialelor de construcții care sunt aduse tot din Rusia. Un camion din regiunea Moscova ajunge în Crimeea în două-trei zile. Fără pod – ar fi durat săptămâni întregi.

Acum podul este un obiectiv important în războiul purtat de Rusia în Ucraina. Este principala cale de aprovizionare a armatei ruse în sudul Ucrainei, peste pod sunt transportați militari, tehnică militară și muniție.

Cum este apărat podul

Apărarea podului e asigurată de forțele Districtului Militar Sudic și ale Flotei Mării Negre și paza de coastă - unitățile navale ale Gărzii de Frontieră și Rosgvardia. Numărul unităților antiaeriene care păzesc podul a fost descris de secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, Oleksi Danilov, ca fiind unul imens.

Dar potrivit senatoarei ruse Olga Kovitidi, podul este păzit de două regimente antiaeriene, dotate cu cele mai moderne sisteme de rachete S-400. Acestea creează un fel de dom cu un diametru de 400 de kilometri deasupra Crimeii. Există, de asemenea, o protecție suplimentară asigurată de sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Printre acestea, sistemele antiaeriene Pantsir-S.În iulie s-a aflat că apărarea antirachetă a podului a fost întărită de barje cu deflectoare de colț.

Va ataca Ucraina podul de la Kerci?

Mass-media ucrainene se întreabă de luni de zile dacă armata Ucrainei va lovi podul care a devenit un simbol al ocupației rusești. Secretarul consiliului ucrainean de securitate, Oleksi Danilov, a spus în aprilie că un astfel de scenariu este posibil. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a calificat imediat această declarație drept un act terorist anunțat.

De atunci, Kievul a repetat de mai multe ori că va distruge podul, dar experți militari spun că această țintă rămâne, deocamdată, inaccesibilă pentru armata ucraineană. Rusia a avertizat însă că, în cazul unui atac asupra podului, va bombarda Kievul, capitala Ucrainei.

XS
SM
MD
LG