Linkuri accesibilitate

Internet din Moldova pentru propaganda rusă | Teleradio-Moldova va avea casă nouă


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • „Internet pentru Transnistria. Holdingul Sheriff și propaganda Kremlinului, conectați la internet de providerii din Moldova” – este titlul unei anchete a portalului Anticorupție. Jurnaliștii scriu că Interdnestrcom, parte a holding-ului transnistrean Sheriff, a început să se asigure cu internet de pe malul drept al Nistrului pe fondul problemelor de infrastructură provocate de războiul din Ucraina. Între altele, autorii anchetei au constatat că și unele instrumente de propagandă precum Rossia Segodnea procură acces la Internet și IP Transit, la fel, de la operatori din Republica Moldova. Furnizorul de internet pentru monopolistul transnistrean Interdnestrcom este compania Starnet, ai cărei reprezentanți au declarat că primul contract cu Interdnestrcom a fost semnat acum doi ani.
  • Compania publică Teleradio-Moldova va avea un nou sediu, cu birouri și studiouri moderne, scrie IPN, citându-l pe Vlad Țurcanu, directorul instituției. Construcția noilor spații va dura doi ani și jumătate și va costa peste 17 milioane de euro. Un acord semnat de Teleradio-Moldova și radiodifuzorul public din Georgia prevede preluarea proiectului arhitectural, care va fi adaptat realităților din Chișinău. Viitorul proiect arhitectural va avea 9.000 de metri pătrați. Vlad Țurcanu a mai spus că, în prezent, Teleradio-Moldova cheltuiește anual în jur de 700.000 de euro pentru întreținerea spațiilor uzate pe care le folosește.
  • Comisia Europeană va aloca 26,2 milioane de euro pentru consolidarea cooperării cu Moldova și Ucraina. NewsMaker scrie că, potrivit Uniunii Europene, resursele financiare vor ajuta la sprijinirea dezvoltării serviciilor din sănătate și la consolidarea capacității instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovene, dar și pentru dezvoltarea unor proiecte de formare profesională a refugiaților. Sursa citată amintește că recent, Comisia Europeană a decis să aloce Moldovei 75 milioane de euro sprijin bugetar în contextul situației energetice dificile.
  • Războiul din Ucraina a modificat geografia comerțului exterior al R. Moldova, constată portalul Mold-Street. Jurnaliștii scriu că România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovene, iar Ucraina a urcat pe locul doi cu o cotă de aproape 11%, adică cu un volum de aproape șapte ori mai mare față de cel înregistrat în prima jumătate a anului trecut. Situația se explică prin reexporturile de produse petroliere. Mold-Street mai scrie că exporturile moldovenești în Rusia au scăzut cu 9%. La importuri, în top zece a intrat, în premieră, India.
  • R. Moldova se situează pe poziția a 62-a în Clasamentul Global al Fericii, scrie Ziarul Național. Moldova se situează în prima parte a listei cu cei mai fericiți oameni din lume. România se plasează pe locul 28, Ucraina – pe locul 98, iar Rusia – pe locul 80. Primele în top sunt Finlanda, Danemarca și Islanda, iar ultima – Afganistanul.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Una dintre cele mai populare știri pe Facebook-ul moldovean este cea a postului TV 8 despre darea în folosință a tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Prin intermediul segmentului de cale ferată reabilitat, Ucraina va putea exporta mărfuri în R. Moldova și în țările UE.
  • Populară este și știrea Ziarului de Gardă despre participarea președintei Maia Sandu la Forumul European Alpbach 2022, unde, între altele, a avut o întrevedere cu cancelarul austriac.
  • Pe Instagram, interesul moldovenilor a fost suscitat de știrea Europei Libere despre lipsa profesorilor în școlile moldovene și suplinirea posturilor cu pensionari. În instituțiile de învățământ se înregistrează peste 2.100 de posturi vacante, cea mai gravă situație fiind în raioanele Ungheni, Hâncești și Călărași.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG