Linkuri accesibilitate

„Eșec total”: Maia Sandu cere un plan de combatere a corupției politice


Președinta spune că va discuta planurile de combatere a corupției cu partidele politice și cu reprezentanții societății civile.
Președinta spune că va discuta planurile de combatere a corupției cu partidele politice și cu reprezentanții societății civile.

Președinta Maia Sandu a spus luni, 11 noiembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că a cerut Guvernului și altor instituții de stat să propună schimbări în justiție, care să asigure examinarea mai rapidă a dosarelor de corupție politică și crearea Curții Anticorupție.

În briefingul de presă susținut la Președinție, șefa statului a spus că membrii CSS au discutat măsurile necesare pentru a asigura respectarea „dreptului autentic al cetățeanului”, precum și situația din justiție, în special examinarea îndelungată a dosarelor de corupție politică.

„Am discutat despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupție politică nu de ieri și nu de alaltăieri, ci de 10 ani. Am văzut încercări de cumpărări de voturi în Găgăuzia, la alegerile locale de anul trecut, nu am văzut acțiuni ferme din partea organelor de anchetă”, a spus Maia Sandu, recent realeasă pentru un nou mandat.

Președinta a afirmat, totuși, că în turul doi al alegerilor prezidențiale, fenomenul cumpărării de voturi a fost mai mic față de primul tur și referendum.

Curte Anticorupție și examinarea prioritară a dosarelor de corupție politică

Președinta a cerut restrângerea termenelor de examinare a dosarelor de corupție politică și examinarea în mod prioritar a acestor cauze, aflate pe rolul instanțelor de judecată. Șefa statului a cerut și crearea unui tribunal anticorupție, propunere pe care a mai formulat-o în martie anul trecut, dar care se află încă la etapa adoptării de către Parlament.

„Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea legii în această săptămână, astfel încât să avem procese clare, eficiente, pentru a avea o Curte Anticorupție puternică, care să se ocupe de cazurile de corupție mare și corupția politică”, a spus Sandu.

Inițiativa propusă de președintă anul trecut prevede crearea unei Judecătorii Anticorupție cu 15 magistrați și un Colegiu Anticorupție pe lângă Curtea de Apel.

Până la crearea acestei instanțe, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus, în februarie, crearea unor complete de judecători specializați pentru examinarea dosarelor de corupție și de confiscare a averii.

Sandu acuză „eșec total” la Procuratura Anticorupție

O altă țintă a schimbărilor cerute de Maia Sandu este Procuratura Anticorupție, despre care a spus că nu livrează rezultatele așteptate și că a văzut un „eșec total” în lupta cu corupția mare și corupția politică.

„Schimbările care au fost făcute până acum nu au dat rezultate”, a spus Sandu.

Președinta a spus că solicitarea CSS a fost ca Guvernul să vină în următoarele zile cu propuneri despre cum ar trebui să arate Procuratura Anticorupție „așa încât să vedem rezultate mult mai bune decât până acum”.

Într-o reacție publicată la scurt timp după ședința CSS, Procuratura Anticorupție a salutat intenția autorităților de a revizui cadrul legislativ, dar a precizat că ultimele modificări legislative operate în martie 2024 au retras competența de investigare a corupției electorale de către procurorii anticorupție.

În același comunicat, instituția precizează că se confruntă cu o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori și ofițeri, resurse bugetare și tehnice, precum și un sediu funcțional.

Consultări cu partidele extraparlamentare și societatea civilă

Președinta a mai anunțat că, joi și vineri, va invita la consultări publice partidele extraparlamentare și reprezentanții societății civile pentru a discuta propunerile Guvernului de schimbare a situației din justiție, care vizează combaterea fenomenului corupției politice, pe care l-a descris ca fiind „extrem de periculos pentru democrația R. Moldova și securitatea țării noastre”.

„În maxim 10 zile trebuie să avem toate planurile discutate, elaborate și un consens la nivel național pe acțiunile pe care trebuie să le întreprindem”, a spus Maia Sandu.

După primul tur al prezidențialelor, Sandu a declarat că R. Moldova s-a confruntat cu „un atac fără precedent asupra democrației” și că „grupări criminale împreună cu forțe străine” ar fi încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.

Maia Sandu a adăugat că evaluarea externă în sistemul de justiție trebuie să continue în ciuda opoziției față de acest proces.

Până în prezent, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a aplicat amenzi de circa 5 milioane de lei în dosarele ce vizează corupția electorală, adică atât cumpărarea, cât și vânzarea voturilor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG