Linkuri accesibilitate

Egalitatea de gen: cum facem ca și bărbații, și femeile să reușească în viață


Datele Comisiei Electorale Centrale arată că doar 4 din 28 de partide au folosit bani din bugetul de stat pentru a susține participarea femeilor și tinerilor în politică.
Datele Comisiei Electorale Centrale arată că doar 4 din 28 de partide au folosit bani din bugetul de stat pentru a susține participarea femeilor și tinerilor în politică.

Cota de gen în politica din Republica Moldova nu este un instrument suficient pentru a promova implicarea femeilor în politică, este nevoie și de schimbări la nivel de societate și mentalitate, consideră experta în egalitate de gen Victoria Apostol.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, experta stabilită în Statele Unite, dar care urmărește evoluțiile din Republica Moldova, spune că cele mai multe partide politice nu au în ideologia lor implicarea femeilor în politică, într-un proces care să fie lipsit de prejudecăți și stereotipuri.

Interviu cu Victoria Apostol, expertă în egalitatea de gen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:02 0:00
Link direct

Cel mai recent raport al Comisiei Electorale Centrale arată că doar 4 din 28 de partide au folosit bani din bugetul de stat pentru a susține participarea femeilor și tinerilor în politică.

Totuși, după ani buni în care se promovează participarea femeilor în politica din Republica Moldova, unele progrese par să se fi făcut. De exemplu: acum în legislativul de la Chișinău, 40 la sută dintre deputați sunt femei, principalele funcții de conducere la nivel central sunt deținute de femei. Experta atenționează că este importantă și calitatea candidaților la funcții politice sau publice.

Principalele declarații, pe scurt:

Cota în sine nu este de ajuns, dacă introduci doar o cotă și nu faci nimic în societate...

Cota și egalitatea de gen în Republica Moldova: În timp, această cotă de gen ar trebui să devină irelevantă, pentru că scopul este ca partidele să integreze egalitatea de gen ca parte din ideologia lor. Cota în sine nu este de ajuns, dacă introduci doar o cotă și nu faci nimic în societate. Egalitatea de gen și participarea femeilor în politică în particular ține și de mentalitățile și comportamentele pe care le avem în societate. Dacă noi în societate credem că locul femeii este în bucătărie și nu facem nimic ca să schimbăm acea percepție, atunci o cotă care cere ca partidele să introducă femeile pe listele lor electorale nu va schimba foarte multe.

Femeile în politică la nivel regional: Situația se îmbunătățește, poate nu la rapiditatea pe care ne-am dori-o noi. E nevoie să avem educație de gen în școli, educație sexuală în școli, e nevoie să creăm și alte politici care să ofere abilități femeilor să se implice în politică. De exemplu, politici care țin de îngrijirea copiilor sau echilibrarea vieții private cu cea profesională.

Este nevoie de mai multe măsuri ca femeile într-adevăr să se simtă libere, să se implice în politică, fără să fie forțate să facă o alegere: aleg familia sau aleg cariera. Statutul marital sau numărul de copii nu influențează deloc abilitățile politice sau corectitudinea unei persoane de a nu fi coruptă sau abilitatea acesteia de a conduce o țară.

Deseori femeile sunt percepute prin aceste roluri de gen: mamă, soție, bunică, gospodină și, dacă cumva unele femei nu „îndeplinesc” aceste roluri în societate, atunci oponenții politici sau societatea în general, întorc acele lucruri împotriva lor.

Modele de implicare a femeilor în politică: Nu m-aș limita doar la SUA, ca exemplu de promovare a femeilor în politică, pentru că nu este cel mai bun exemplu. Unele politici lipsesc din Statele Unite, de exemplu politici cu privire la îngrijirea copiilor nu există. Dacă femeile decid să devină mame, ele sunt nevoite să revină la muncă peste două săptămâni, iar cele două săptămâni sunt neplătite.

Exemple de implicare a femeilor în politică am putea găsi în țările nordice din Europa: Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda. Aceste țări au politici și exemple mult mai bune cu privire la participarea femeilor în politică, dar și cu privire la egalitatea de gen, care devine o normalitate în societate și pentru politicile publice care sunt create și printr-o perspectivă de gen: cum facem ca și bărbații și femeile să fie de succes în societate.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG