Linkuri accesibilitate

Irlanda în NATO? O majoritate a irlandezilor spun „aye”


Drapelul irlanez pe clădire Poștei Generale din Dublin.
Drapelul irlanez pe clădire Poștei Generale din Dublin.

Irlanda este, ca și Republica Moldova, o țară ce s-a dorit întotdeauna neutră, încă de la independența de Marea Britanie. Nici măcar al Doilea Război Mondial nu i-a făcut pe irlandezi să renunțe la acest principiu al neutralității. Iată însă că războiul din Ucraina e pe cale de a schimba mentalitățile și în Irlanda.

Irlanda în NATO? O majoritate a irlandezilor spun „aye”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Exemplul a fost, desigur, dat de alte două țări neutre, Suedia și Finlanda, care au depus simultan o cerere de aderare la NATO. Pentru prima oară și în Irlanda o majoritate a populației se arată favorabilă intrării țării lor în Alianța Nord Atlantică.

Proporția este de 52%-48% în rândurile publicului irlandez cu privire la întrebarea dacă țara ar trebui să adere la NATO sau la o armată a UE, dacă ar fi creată una, iar cei mai mulți au spus că susțin cheltuielile militare, cum o arată ultimul sondaj pe această temă.

Sondajul, realizat de compania de consultanță irlandeză BehaviourWise ca parte a unui studiu al atitudinilor față de politica de apărare, a fost realizat în mare parte înainte de anunțul guvernului de luna trecută că va adopta o creștere record a cheltuielilor pentru apărare.

Sociologi au testat, de asemenea, impactul în populație al anumitor politici. Ei au descoperit așadar că sprijinul public pentru aderarea la alianțe militare și creșterea cheltuielilor pentru apărare a crescut semnificativ, iar importanța acordată neutralității tradiționale a Irlandei a scăzut.

Având în vedere împărțirea aproape egală a opiniilor cu privire la apartenența la NATO, autorii raportului au tras concluzi că acest rezultat evidențiază potențialele impacturi persuasive pe care evenimentele politice le-ar putea avea în viitoarele referendumuri pe aceste subiecte.

Cei chestionați și-au exprimat, de asemenea, o mare neliniște atunci când au fost întrebați despre război și securitatea alimentară, manifestând o îngrijorare deosebită cu privire la creșterea prețurilor la alimente și la potențiala penurie de alimente, dar și-au exprimat un mare sprijin pentru acceptarea continuă a refugiaților și interzicerea de către UE a importurilor de energie din Rusia.

Studiul a constatat, de asemenea, o înțelegere scăzută a publicului cu privire la politica de securitate și apărare comună a UE, în ciuda faptului că Irlanda este parte din aceasta.

„Gândurile și comportamentele noastre sunt afectate de context și de discursurile oficiale predominante”, conchide BehaviourWise.

„Modul în care este încadrat discursul despre neutralitate și apartenența la NATO are o mare importanță: ar putea face toată diferența pentru rezultatul unui referendum”, spune studiul, adăugând că „este important ca oamenii să fie informați, să fie luate în considerare perspective diferite și ca oamenilor să li se ofere un timp de reflecție înainte de a lua o decizie cu privire la direcția viitoarei politici spre NATO.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG