Linkuri accesibilitate

Criza de securitate a tăiat apetitul investițional al moldovenilor


Antreprenorii din Republica Moldova se confruntă cu multiple crize, însă cea de securitate din regiune, cu precădere, le-a tăiat foarte mult apetitul investițional.

„Incertitudinea este atât de mare, încât antreprenorii autohtoni renunță să mai investească, ei focusându-și atenția pe prezervarea situației curente a companiei, decât să-și extindă afacerea”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), într-un interviu la Europa Liberă.

„Doar temerarii (...) se avântă în procesele investiționale”, a spus Pîntea.

Interviu cu Dumitru Pîntea, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:22 0:00

Vorbind despre starea generală a situației antreprenorilor din Republica Moldova, directorul ODA a remarcat trei probleme majore: lipsa de tehnologii moderne; transformarea digitală lentă și ritmurile scăzute de ecologizare a proceselor de producție.

Alte declarații, pe scurt:

  • Despre tranziția de la ODIMM la ODA: Nu este o reformă de fațadă, e o reformă complexă, care vine cu un nou mod de guvernanță. ODA implementează instrumente de susținere a antreprenoriatului mult mai complexe, inclusiv programe de granturi medii și mari.
  • Despre programul „Pare 1+2”: Este un program pentru trei ani, cu un buget total de 90 de milioane de lei – câte 30 de milioane de lei anual. Surse de la UE completează aceste fonduri. Statul oferă o contribuție maximă de jumătate de milion de lei la contribuțiile migranților, dar beneficiarii pot accesa fonduri de până la 2 milioane de lei prin programele de „internaționalizare”, când compania își propune să-și exporte produsele.
  • Despre proceduri: Au fost simplificate la maximum procedurile de depunere a dosarelor. Finanțarea poate fi obținută în 1-2 luni, față de jumătate de an până mai recent, perioadă în care un antreprenor aștepta răspunsul la cererea de finanțare.
  • Despre programul „Pare 1+1”: Timp de 11 ani, au fost susținute afacerile a circa 900 de migranți sau ale familiilor acestora. 600 din cei 900 de migranți au implementat cu succes proiectele investiționale. 300 de companii au eșuat din varii motive, inclusiv urmare a crizei financiare cauzate de frauda bancară. Statul a investit 400 de milioane de lei, fonduri care au generat investiții în economia națională de circa 1 miliard de lei, 600 de milioane de lei constituind remitențele.
  • Despre susținerea antreprenorilor: Nu a existat o susținere suficientă din partea statului. Avem patru crize acum, care au erodat din apetitul investițional și din capacitatea companiilor de a crește, de a se dezvolta și de a intra în competiție cu firmele străine.
  • Despre contribuția IMM la formarea PIB-ului moldovean: Circa 60% din forța de muncă din sectorul real este angajată în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care au o contribuție de circa 50% la formarea PIB. 98% din toate întreprinderile din R. Moldova sunt IMM-uri. Sunt 59 de mii de IMM-uri înregistrare, dar circa 70% din ele sunt active.
  • Despre spiritul antreprenorial al moldovenilor: Față de alte țări, acesta este relativ mai mic. Există carențe în ceea ce ține de educația financiară și antreprenorială. Alte motive ale acestui spirit scăzut sunt riscurile existente în R. Moldova, în situația în care ea se află într-o zonă cu incertitudini destul de mari.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG