Linkuri accesibilitate

Doar o mică parte din copiii supuși violenței beneficiază de servicii de reabilitare psihologică


Psihologul Oxana Șevcenco care oferă asistență copiilor victime ale violenței
Psihologul Oxana Șevcenco care oferă asistență copiilor victime ale violenței

Numărul copiilor aflați în situații de risc este în creștere în R. Moldova și depășește 10.000 de cazuri anual, însă la nivel de țară nu există servicii de reabilitare psihologică pentru copiii victime ale violenței.

O organizație neguvernamentală de la Chișinău derulează un program-pilot de asistență psiho-socială de durată pentru copiii abuzați, care ar putea fi clonat în raioane.

Din acest an, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a dezvoltat un program de reabilitare de lungă durată pentru copii victime ale diferitor forme de abuz și familiile lor. Până acum, la centru au fost referiți 130 de copii, dar au fost incluși în program doar 75, pentru că nu toți aveau nevoie de terapie pe termen lung.

„Noi primim un demers de la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului prin care suntem anunțați că echipa multidisciplinară a evaluat un copil și există necesitatea de reabilitare. Minorul poate fi victima unei forme de violență, fie în familie, fie în afara familiei, în școală sau în comunitate. Noi contactăm familia, care este informată că va beneficia de serviciile noastre. Referirea poate fi făcută și de autoritățile tutelare, de părinți, rude, îngrijitori, asistenți parentali, specialiști abilitați în protecția copilului din instituțiile medicale, poliție, membri ai comunității sau copii”, explică managera proiectului, Diana Țeberneac.

„Coșmarurile au dispărut”

Natalia (n.r. nume schimbat) și soțul ei și-au dorit să înfieze un copil, ei având deja doi. Pentru că s-a ciocnit cu bariere birocratice, a decis să devină asistent parental pentru un băiat dintr-un centru de plasament temporar. Nu și-a imaginat vreodată că va avea nevoie de asistență psiho-socială atât ea, cât și copilul care a intrat în familia ei. Pur și simplu, nu mai știa cum să facă față crizelor lui.

„Era un copil speriat când a ajuns la noi, avea coșmaruri noaptea și nu știam cum să-l liniștim. Într-o dimineață, a făcut o criză. A zis că nu vrea să meargă la grădiniță și a plâns aproape o oră. Atunci am înțeles că trebuie să îl ajutăm”, povestește Natalia.

Natalia* s-a adresat după asistență psihologică când a devenit asistent parental
Natalia* s-a adresat după asistență psihologică când a devenit asistent parental

Femeia a cerut ajutorul asistenților sociali și, în câteva săptămâni, a ajuns la CNPAC. „După ce am participat la ședințele în care Andrei (n.r. nume schimbat) era implicat în jocuri de rol, am văzut schimbări în comportamentul lui. Coșmarurile au dispărut”, spune Natalia.

Instruiți de specialiști din Marea Britanie

Din echipa multidisciplinară care lucrează cu copilul și familia acestuia fac parte un psiholog, un asistent social și un psiholog supervizor. În cadrul ședințelor, specialiștii identifică problemele și necesitățile acestuia.

Se întâmplă ca un copil să ajungă la noi ca victimă a unei forme de violență, iar în procesul de asistență să identificăm un alt abuz...

„ Spre exemplu, copilul a venit în urma unui abuz psihologic la școală și, peste un timp, am descoperit că a fost abuzat sexual, dar nu a comunicat nimic despre asta”, precizează Diana Țeberneac.

Echipa fost instruită timp de un an de specialiști din Marea Britanie pentru a presta servicii cu accent pe reabilitarea victimelor abuzului sexual, traficului de copii și violenței în familie.

„Problemele asistate în cadrul centrului țin de dificultăți de funcționare în rezultatul anumitor traume. Este vorba de abuz psihologic, fizic, sexual, neglijare, bullying. Avem mai multe perspective de abordare, în special, când este afectată dezvoltarea lui relațională. Pe parcursul intervenției cu copilul, invităm părintele, ca să vedem traseul pe care l-am parcurs sau ca să-i dăm indicații ce ar trebui să facă și el”, explică psihologul Oxana Șevcenco.

Servicii în fiecare raion

Statisticile privind cazurile de violență sunt îngrijorătoare...

Programul are o durată de 2 ani, timp în care specialiștii ar putea asista până la 200 de copii, dar necesitățile sunt mult mai mari. „Tendința este ca astfel de servicii să fie preluate de autoritățile publice raionale, astfel încât să asigurăm servicii accesibile pentru toți copii din țară. Reabilitarea este de durată, de aceea aceste servicii trebuie să fie cât mai aproape de ei. Necesitățile sunt mari. Statisticile privind cazurile de violență sunt îngrijorătoare. Doar anul trecut, au fost înregistrați peste 10.000 de copii în situații de risc”, spune Diana Țebernec, managera de proiect.

Autoritățile promit ca în viitor să dezvolte astfel de servicii și în centrele raionale. „În iunie 2022, guvernul a aprobat programul național de protecție a copilului pntru anii 2022-2026, în care ne-am angajat să creăm și să dezvoltăm astfel de servicii. Cu siguranță, la început, vom colabora cu partenerii de dezvoltare”, afirmă Igor Chișcă, reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Anual, în programele psiho-sociale ale CNPAC sunt asistați 1.500-1.600 de copii victime ale abuzurilor psihologice, sexuale, domestice sau bullyingului.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG