Rectorul Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia, Maria Paslari, a declarat pentru Europa Liberă că președintele bulgar a dat asigurări că suportul financiar promis, de un milion de leve, adică de circa jumătate de milion de euro, va fi oferit, dar nu a menționat când anume.
„În cadrul vizitei pe care a efectuat-o la universitatea noastră, domnul președinte a spus că acești bani vor fi oferiți în timpul cel mai apropiat și a cerut un deviz de cheltuieli, adică pentru ce anume urmează să cheltuim acești bani”, a precizat managera.
Vom încerca să găsim o soluție pentru statutul universității din Taraclia, în calitate de centru cultural și spiritual al comunității bulgare...
Potrivit ei, oficialul bulgar nu a explicat de ce banii nu au fost transferați până acum.
Subiectul a fost atins tangențial la conferința de presă comună, ținută la Chișinău de Rumen Radaev și președinta Maia Sandu, după ce a fost semnat contractul dintre Energocom și Bulgartransgaz, privind transportarea gazelor spre Moldova prin conductele bulgare.
„Reieșind din discuțiile pe care le-am avut, vom încerca să găsim o soluție pentru statutul universității din Taraclia, în calitate de centru cultural și spiritual al comunității bulgare. Este un element important pentru îmbunătățirea relațiilor de prietenie dintre popoarele noastre”, a declarat președintele Bulgariei.
Rumen Radaev a spus că Bulgaria oferă sprijin financiar și metodic universității și și-ar dori ca la instituția din Taraclia să se predea specialități cu perspectivă, care ar contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Același lucru l-a menționat și Maia Sandu.
„Noi ne dorim să creștem standardele pentru învățământul superior, ca tinerii care învață aici să fie competitivi în această lumea care devine tot mai dificilă. Noi suntem gata și să sprijinim proiectele culturale”, a spus șefa statului.
Administrația universității a epuizat deja sursele financiare oferite de autoritățile Republicii Moldova pentru acest an și susține că, fără susținerea Bulgariei, instituția riscă să fie închisă. Profesorii nu au primit salariile din luna august.
În lipsă de bani, universitatea nu-și va putea încălzi sălile de studii și, cel mai probabil, va cere să treacă la învățământul la distanță.În urma reformei educației din această toamnă, instituția a evitat comasarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, după intervenția președintelui bulgar pe lângă președinta Maia Sandu.
Un acord între cele două state prevede că partea bulgară trebuie să acorde asistență financiară și metodică universității și 100 de burse anual. Guvernul Republicii Moldova, la fel, trebuie să finanțeze universitatea și să ofere burse de studii.