El a readus în atenția publică ideea adoptării unei „legi Magnitsky” moldovene, după ce Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc impuse în baza legii americane „Magnitsky Act”.
Într-un interviu acordat de Igor Munteanu Europei Libere înainte de a anunța planuri pentru lansarea unui partid (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), fostul ambasador a declarat că R. Moldova ar fi trebuit să fie prima țară care să adopte o astfel de lege, pentru că statul a fost anterior capturat de un grup oligarhic, dar „oamenii care au lucrat pentru acest oligarh au rămas implantați în instituțiile statului, servindu-i interesele”.
În opinia fostului ambasador, dacă R. Moldova ar fi votat o asemenea lege mai devreme, ar fi putut preîntâmpina mai multe activități ilegale, inclusiv finanțarea ilegală a unor partide politice de la Chișinău.
„Dacă am fi votat în 2019 sau în 2020 legea Magnitsky, niciodată Ceaika, care acum e pe regimul de sancțiuni Global Magnitsky, nu ar fi făcut business și nu ar fi finanțat ilegal Partidul Socialiștilor. Și alte lucruri grave care se întâmplă în acest moment în spațiul necontrolat de organele constituționale, sub privirile sau managementul lui Gușan, nu s-ar fi întâmplat, dacă am fi acționat la timp și am fi aplicat aceste standarde de integritate Magnitsky”, a explicat Munteanu.
Alte declarații pe scurt:
Fragilitatea statutului R. Moldova: Persoanele care au abuzat [ n.r. de lege] au continuat să abuzeze și în anii 2020-2021, pentru că, atâta vreme cât statul nu-i penalizează sau nu le interzice anumite tipuri de activități maligne, aceste persoane sunt în stihia lor. R. Moldova este un stat foarte fragil din acest punct de vedere, pentru că cetățeni care lucrează pentru servicii speciale, folosind instrumente financiar-bancare, sau persoane care se ascund în spațiul transnistrean, de unde folosesc criptomoneda ca să finanțeze anumite activități cu caracter subversiv nu sunt supuse unor sancțiuni care ar putea opri aceste activități și în aceste condiții, o lege Magnitsky ar fi de mare actualitate pentru cursul european al Republicii Moldova.
Dimensiunile legii Magnitsky: Această lege Magnitsky internațională are, cel puțin, două dimensiuni: una este cea politică, pentru că în acest fel, R. Moldova s-ar putea alinia unui grup de democrații consolidate, care aplică niște standarde noi. Iar a doua dimensiune este criminalizarea activităților, adică ridicarea lor la sancțiunile pe care Codul Penal intern le califică drept infracțiuni și incriminarea lor. Aceste două dimensiuni creează o sinergie foarte importantă, care ajută statele în curs de dezvoltare sau democrații incipiente să se așeze pe picioare.
Efectele legii Magnitsky asupra lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc: Primul efect al acestei legi Magnitsky este înghețarea tuturor activelor, conturilor și proprietăților pe care le dețin aceste persoane pe teritoriul Statelor Unite. Dar întrucât există Global Accountability Act, aceste persoane devin imediat sancționabile și în spațiul statelor care se aliniază la aceste standarde. Respectiv, aceleași sancțiuni sunt impuse de către statele care au adoptat astfel de legi naționale. Pe lângă bătaia de cap pe care o aveau anterior cu tot felul de dosare, cauze intentate, mandatul de căutare internațională pe care îl aveau anterior, acum cei doi trebuie să răspundă și la o anchetă care stă în spatele acestor liste de sancțiuni, pe care guvernul SUA o lansează și care nu este o glumă. Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc vor trebuie să fie extrem de atenți, pentru că pot fi găsiți, identificați și puși sub urmărire penală și aduși în țara care îi caută imediat. Efectele acestei liste sunt uriașe și limitează foarte mult spațiul de manevră a celor doi. Chiar dacă cei doi au în continuare resurse financiare și încearcă să se facă folositori la tot felul de proiecte politice, eu cred că acest regim de sancțiuni internaționale personalizat își va spune cuvântul.