Linkuri accesibilitate

Magazinele, încurajate prin lege să doneze alimentele care nu se vând


Alimente donate de agenții economici Asociației „Banca de alimente”, specializată în recuperarea produselor alimentare .
Alimente donate de agenții economici Asociației „Banca de alimente”, specializată în recuperarea produselor alimentare .

Prevenirea pierderii și risipei alimentare este acum reglementată prin lege în Republica Moldova.

Potrivit noilor prevederi, adoptate de parlament săptămâna trecută, agenții economici trebuie să ia măsuri pentru prevenirea risipei, cum ar fi gestionarea eficientă a stocurilor, vânzarea promoțională sau la preț redus. De asemenea, legea stabilește un cadru ce facilitează donarea produselor care nu s-au vândut către servicii sociale.

Oleg Paraschiv: Cele mai multe produse nevândute ajung la gunoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:15 0:00

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Oleg Paraschiv, directorul Asociației „Banca de alimente”, specializată în recuperarea produselor alimentare de la agenți economici și distribuirea lor către servicii sociale, spune că această lege îi poate ajuta să convingă mai mulți oameni de afaceri să doneze produsele care nu se vând.

În prezent, doar cinci-șase agenți economici donează săptămânal produse către „Banca de alimente”, iar alții 29 au donat o singură dată. În lipsa unui cadru legal care să încurajeze donațiile, dar și pentru că nu există o cultură a responsabilității sociale, cele mai multe produse nevândute ajung la gunoi.

Legea ar trebui să devină operantă în maxim șase luni, timp în care autoritățile urmează să elaboreze regulamentele conexe. Acestea ar trebui să prevadă și facilitățile fiscale care ar încuraja agenții economici să doneze produsele.

În cei doi ani de activitate, „Banca de alimente” a reușit să recupereze 278 tone de produse alimentare, suficiente pentru a produce 500 mii de porții de mâncare. Produsele au ajuns la 3000 de persoane din 50 de servicii sociale (aziluri de bătrâni, centre de plasament pentru copii sau centre pentru persoane cu dizabilități).

Nu există date despre risipa de alimente în Republica Moldova. La nivel mondial, o treime dintre alimentele produse pentru consumul uman sunt aruncate anual la gunoi. Cu această cantitate ar putea fi hrăniți 2 miliarde de oameni. De asemenea, 8% dintre gazele cu efect de seră sunt cauzate de deșeurile alimentare.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG