Linkuri accesibilitate

Rușii mențin presiunea de-a lungul frontului de est, atacând ținte civile din Herson și Dnipro


După atacurile rusești de la periferia orașului Bahmut, 27 decembrie 2022
După atacurile rusești de la periferia orașului Bahmut, 27 decembrie 2022

Forțele ruse au atacat intens pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din est, cu accent pe Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde au avut loc cele mai grele lupte din ultimele luni, a anunțat la 28 decembrie Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei.

Rușii au bombardat din nou zonele civile din regiunea sudic Herson, mai ales din orașul Herson, peste fluviul Nipru și au bombardat obiective din Dnipro, au declarat oficiali militari și regionali.

„Inamicul continuă acțiunile ofensive în direcțiile Bahmut și Avdiyivka și încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică în direcția Liman [în Luhansk]", spune Statul Major General în raportul său zilnic, unde se consemnează că armata rusă a lansat 33 de atacuri de artilerie și un atac cu rachete asupra pozițiilor militare și civile ucrainene din Herson în ultimele 24 de ore.

Trupele rusești au bombardat din nou districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în timpul nopții, a spus în dimineața acestei zile șeful administrației militare regionale, Valentin Reznicenko. El a precizat că au fost distruse case civile, precum și panouri solare din regiune care furnizau electricitatea atât de necesară.

Rusia vizează de luni de zile infrastructura energetică a Ucrainei prin atacuri cu drone, lăsând milioane de ucraineni în întuneric și frig.

Președintele Volodimir Zelenski a spus în obișnuitul său discurs de seară din 27 decembrie că situația din Donbas este „dificilă și dureroasă”. Zelenski a mai afirmat că săptămâna în curs va fi „importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic” și că a fost discutat un plan de acțiune pentru armata ucraineană pentru anul viitor și în ceea ce privește situația din orașele Kreminna și Bahmut. Anunțul lui Zelenski a fost făcut în timp ce un expert militar britanic a declarat pentru BBC că forțele ucrainene sunt foarte aproape de o breșă importantă în jurul Kreminnei și Svatove din Luhansk. O astfel de pătrundere ar putea împinge rușii înapoi cu aproximativ 65 de kilometri, „aproape de locul unde a început efectiv invazia lor în februarie”, spune Michael Clarke, expertul britanic.

Armata rusă pretinde că a provocat pierderi semnificative soldaților ucraineni în timpul luptelor de artilerie pe pozițiile de pe linia frontului care se întinde de la Kherson la Harkov. Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS, spune că armata rusă a ucis aproximativ 60 de soldați ucraineni în luptele din jurul orașului Donețk, în estul Ucrainei. În regiunea Luhansk, aproximativ 30 de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac de artilerie, susține ministerul rus al Apărării.

Deocamdată, informațiile referitoare la acțiunile de luptă nu au putut fi confirmate din surse independente.

XS
SM
MD
LG