Linkuri accesibilitate

Tancuri Marder, Leopard, Abrams, Bradley: ce înseamnă noul armament occidental trimis, sau nu, Ucrainei


Vehicul blindat german Marder la baza militară Rukla, Lituania, 22 aprilie 2022.
Vehicul blindat german Marder la baza militară Rukla, Lituania, 22 aprilie 2022.

Într-un val de anunțuri, unii dintre principalii aliați occidentali ai Ucrainei s-au angajat săptămâna aceasta să trimită vehicule de luptă blindate avansate pentru a ajuta Kievul în lupta sa împotriva invaziei rusești.

Statele Unite și Germania au spus că vor furniza noi arme puternice Kievului: 50 de vehicule de luptă M2 Bradley de la Washington și 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder de la Berlin.

Anunțul din 5 ianuarie a venit la o zi după ce Franța a promis un ajutor militar similar - vehicule blindate de recunoaștere AMX-10 RC -- într-o evoluție care marchează o întărire clară a sprijinului militar occidental acordat Ucrainei.

Deși sunt o îmbunătățire semnificativă a ajutorului militar, vehiculele Bradley nu se află în fruntea listei de blindate pe care le dorește Kievul, care vrea cel mai mult tancuri de luptă cum ar fi M1 Abrams, fabricat în Statele Unite, sau Leopard, fabricat de germani.

„Nu a existat niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video din 4 ianuarie.

Transportorul blindat Bradley a fost „calul de povară” al armatei americane începând anii 1980.
Transportorul blindat Bradley a fost „calul de povară” al armatei americane începând anii 1980.

Anunțurile privind livrearea de blindate occidentale au venit în timp ce cel mai mare conflict militar din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace se apropie de prima sa aniversare, pe 24 februarie. Luptele intense continuă în estul și sudul Ucrainei, Moscova atacând în mod regulat cu rachete și drone infrastructura energetică a țării lăsând periodic milioane de civili fără electricitate, încălzire și apă.

Iar autoritățile ucrainene avertizeză că Moscova ar putea plănui o ofensivă majoră în săptămânile care vin.

Dar ce pune exact la dispoziție acum Occidentul, și sunt aceste vehicule blindate de infanterie un pas spre furnizarea armamentului blindat greu după care tânjește Kievul?

Un ucigaș de tancuri

Bradley a fost „calul de povară” al armatei americane încă din anii 1980. Acest vehicul blindat a distrus mai multe tancuri inamice în luptă în Irak decât tancul Abrams, potrivit Military-today.com.

„Brad... NU este un tanc”, a afirmat într-o postare pe Twitter generalul american în rezervă Mark Hertling, adăugând însă că „poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe”.

Bradley poate fi folosit „atât în operațiunile ofensive, cât și în cele defensive, el are o putere de foc și o armură eficace ce pot aduce avantaje pe câmpul de luptă, pe măsură ce armata ucraineană continuă să-și apere țara”, declara pe 5 ianuarie purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

„Brad... NU este un tanc”, a afirmat îamerican în rezervă Mark Hertling, adăugând însă că „poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe”.
„Brad... NU este un tanc”, a afirmat îamerican în rezervă Mark Hertling, adăugând însă că „poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe”.

Vehiculul blindat german Marder e considerat și el o armă eficace, spun experții, fiind dotat cu un sistem de rachete antitanc numit MILAN și cu un tun de 20 de milimetri.

Vehiculele blindate franceze AMX-10 RC, uneori clasificate drept „tancuri ușoare”, sunt vehicule foarte rapide, cu roți, nu cu șenile, și au o turelă cu un tun de 105 milimetri.

Generalul Hertling spune că AMX-10 RC e un „ucigaș de tancuri”, iar acest vehicul francez e descris și ca un „vânător de tancuri".

„Au nevoie de întreținere minimală și sunt bune la distanțe lungi pe orice fel de teren”, adaugă Hertling.

Occidentul a trimis deja Ucrainei arme și echipamente militare de zeci de miliarde de dolari chiar înainte de invazia din 24 februarie.

VIDEO - în bătălia pentru orașul estic Bahmut, tunarii ucraineni atacă trupele rusești cu piese de artilerie Akația, de construcție sovietică, coordându-și tirurile cu ajutorul dronelor.

Ukrainian Artillery Crews In Fight For Bakhmut Engaged In Drone 'Electronic Warfare'
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00

Washingtonul, care singur a trimis în Ucraina de la începutul invaziei rusești echipament militar în valoare de 20 de miliarde de dolari, a făcut în vară un substanțial pas înainte, trimițând Kievului sofistcatele sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune numite HIMARS, despre care se crede că au jucat un rol decisiv în contrafensiva Ucraineană din Harkov și Herson.

Cu toate acestea, Ucraina vre amai mult, inclusiv tancuri grele care să înfrunte formidabilele tancuri ale Rusiei ce au fost o parte semnificativă a forței sale de invazie încă de la început.

Înainte de invazie, arsenalul de vehicule blindate al Ucrainei număra, potrivit declarațiilor oficiale, cam 6.500 de tancuri, plus aproximativ 7.000 de vehicule de luptă. Marea majoritate a acestui arsenal din era sovietică era învechit și într-o stare tehnică precară.

În ultimele 10 luni, Ucraina a primit și mai mult de 230 de tancuri din era sovietică de la Cehia și Polonia.

Vehiculele blindate franceze AMX-10 RC, uneori clasificate drept „tancuri ușoare”, sunt vehicule foarte rapide, cu roți, nu cu șenile, și au o turelă pentru un tun de 105 milimetri.
Vehiculele blindate franceze AMX-10 RC, uneori clasificate drept „tancuri ușoare”, sunt vehicule foarte rapide, cu roți, nu cu șenile, și au o turelă pentru un tun de 105 milimetri.

Armata ucraineană pretinde că a distrus peste 3.000 de tancuri rusești. Dar grupul olandez de cercetare Oryx, care ține socoteala incidentelor documentate de distrugere a echipamentelor militare rusești, pune cifra la aproximativ 1.600.

În plus față confruntarea directă a amenințării, experții spun că vehiculele blindate de infanterie occidentale vor da militarilor ucraineni de pe teren siguranță și mobilitate.

Chiar dacă noile echipamente nu răspund solicitărilor de tancuri grele ale Kievului, ele ar putea deschide calea pentru o asemenea manevră pe viitor, dând armatei ucrainene uneltele pentru sprijinirea propriilor sale tancuri și utulizarea lor mai eficientă.

Articol scris de Robert Coalson. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG