Linkuri accesibilitate

Pe fondul scandalurilor de corupție, guvernul ucrainean numește un nou șef la Biroul Anticorupție


Semen Krivonos (fotografie de arhivă)
Semen Krivonos (fotografie de arhivă)

Guvernul ucrainean a numit un nou director al Biroului Național Anticorupție al țării (NABU).

Guvernul ucrainean a numit un nou director al Biroului Național Anticorupție al țării (NABU) dintre cei trei candidați selectați anterior, în cadrul unei ședințe a Cabinetului de Miniștri transmisă în direct.

Misiunea noului procuror este să se ocupe de cazurile de corupție internă și internațională, în contextul în care asistența externă joacă un rol crucial în efortul de război al Ucrainei.

În cadrul sesiunii extraordinare din 6 martie, Semen Krivonos a fost numit în această funcție. Acesta a condus până acum un inspectorat de arhitectură și urbanism

„Alegerea noului procuror anticorupție demonstrează hotărârea noastră de a trece la începerea negocierilor de aderare [la UE] încă din acest an”, a scris, după vot, prim-ministrul Denis Șmihal pe Telegram .

Autoritățile de la Bruxelles au spus cu fermitate că, deși susțin candidatura Ucrainei la UE, țara va trebui să pună în practică o serie largă de reforme democratice și economice și să elimine corupția endemică înainte de a putea fi admisă în blocul comunitar, iar procesul de admitere ar putea dura mulți ani.

Fostul director al NABU, Artem Sitnik, a fost demis în aprilie, după un mandat de șapte ani în această funcție.

Locuințele mai multor oficiali ucraineni de rang înalt au fost percheziționate de agenți anticorupție la 1 februarie, în cadrul unei a doua razii într-o săptămână, iar înalți oficiali, de la președintele Volodymyr Zelenskiy în jos, s-au angajat să rezolve problema.

Ceilalți doi candidați preselectați pentru postul de conducere al NABU au fost Serhi Huliak, șeful unui departament din cadrul biroului de investigații de stat, și Roman Osipciuk, șeful departamentului de control intern al NABU.

În timpul unei vizite în vestul Ucrainei săptămâna trecută, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut Kievului să înceapă negocierile de aderare la UE încă din acest an. „Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană”, a declarat Metsola.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a recunoscut „eforturile considerabile” depuse de Ucraina în ultimele luni pentru a avansa în direcția aderării și a îndemnat Kievul să continue pe această cale, după ce liderii UE s-au întâlnit cu Zelenski, în semn de susținere, în capitala ucraineană.

Vorbind la o conferință de presă după întâlnirea din 3 februarie cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Volodimir Zelenski a insistat din nou ca negocierile să înceapă relativ curând. El a numit acest deziderat „nu doar un țel oarecare, ci un obiectiv major copleșitor”.

Von der Leyen a declarat că nu există termene rigide pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană și a accentuat asupra faptului că Kievul trebuie să îndeplinească anumite criterii de referință ca parte a demersului său de aderare.

XS
SM
MD
LG