Linkuri accesibilitate

Primele tancuri promise de Germania și de Marea Britanie au ajuns în Ucraina


În Ucraina au ajuns primele tancuri Leopard 2 promise de Germania și Challenger 2 din Marea Britanie. Odată cu acestea, în țară s-au întors și echipajele ucrainene instruite în străinătate și care vor opera cu aceste vehicule de lupă.

Ministerul apărării de la Kiev a publicat o primă înregistrare video cu tancurile Challenger 2 pe care le-a primit din Marea Britanie. Într-o postare pe Twitter, marți, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a spus că a testat deja noua achiziție împreună cu comandantul trupelor aeropurtate ale Forțelor Armate ucrainene, generalul Maksim Mirhorodski.

„A fost o plăcere să fac o tură cu primul Challenger 2 ucrainean”, a scris ministrul, adăugând: „Astfel de tancuri, furnizate de Regatul Unit, au ajuns recent în țara noastră. Aceste mașini fantastice își vor începe în curând misiunile de luptă”.

În același video, care îl arată pe Reznikov conducând un Challenger, ministrul ucrainean al apărării a mulțumit omologului său de la Londra, Ben Wallace, și Marii Britanii.

Tot Kievul a anunțat că, odată cu sosirea tancurilor Challenger 2, în țară s-au întors și miliarii ucraineni care au fost instruiți în Marea Britanie cum să opereze cu aceste vehicule de luptă.

Anterior, Londra a anunțat că Ucraina va primi și proiectile cu miez de uraniu sărăcit pentru tancurile Challenger 2. Astfel de proiectile sunt foarte eficiente pentru perforarea blindajului tancurilor moderne. Decizia a fost criticată de Kremlin, iar președintele rus Vladimir Putin a avertizat Londra să nu facă acest lucru și că, în caz contrar, „va trebui să reacționeze în consecință”.

Pe lângă tancuri britanice, Ucraina a primit, luni, transportoare blindate pentru infanterie Strykers și Cougars din Statele Unite și Marders din Germania. Ministrul Oleksi Reznikov a declarat cu această ocazie că, „în urmă cu un an, nimeni nu și-ar fi putut imagina că sprijinul partenerilor Ucrainei va fi atât de puternic”. „În acest an, totul s-a schimbat. Ucraina a schimbat lumea”, a mai spus oficialul ucrainean.

În ajun, la Berlin, ministerul german al apărării a anunțat că a furnizat deja Ucrainei 18 tancuri Leopard 2 A6, precum și muniție și piese de schimb pentru acestea.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a livrat Ucrainei tancurile de luptă Leopard, promise acum două luni, și atât de dorite de conducerea militară de la Kiev.

„Germania și Olanda au livrat împreună obuziere și muniție și tocmai se pregătesc, împreună cu Danemarca, să livreze tancuri de luptă principale Leopard 1 pentru a sprijini Ucraina”, a spus Scholz, într-o conferință de presă la Rotterdam, luni, în compania premierului olandez Mark Rutte, adăugând că Germania „tocmai a livrat” și tancurile „foarte moderne”.

În februarie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, anunța, într-o vizită surpriză la Kiev, că Ucraina va primi anul acesta peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, mai vechi, și peste 100 de tancuri anul viitor.

Leopard 1 nu sunt la fel de avansate ca Leopard 2 pe care Germania și alte țări s-au angajat, în ianuarie, să le transmită Ucrainei, după ce Statele Unite au fost de acord să furnizeze tancuri M1 Abrams.

Echipajele ucrainene instruite în regim accelerat să lucreze cu tancurile Leopard
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00

Germania a aprobat transferul tancurilor Leopard 2 în Ucraina și reexportul acestora din țările partenere după o lungă ezitare. Tancurile germane Leopard 2 sunt considerate drept unele din cele mai performante din lume.

Cea care a livrat armatei ucrainene primele patru tancuri germane Leopard 2 a fost Polonia, pe 24 februarie, când s-a împlinit un la un an de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina.

Potrivit agenției Reuters, de săptămâna aceasta, Ucraina are la dispoziție 21 de tancuri Leopard 2 în varianta A6, după ce, pe lângă cele trimise de Germania, au primit și alte trei tancuri donate de Portugalia.

Publicația germană Der Spiegel a scris recent că Ucraina a primit tancurile Leopard împreună cu cca 40 de transportoare blindate pentru infanterie Marder și „un pachet mare” de arme și piese de schimb. Potrivit publicației, Berlinul se pregătește să crească substanțial sprijinul militar pentru Ucraina, în următorii ani, de la 3 la 15 miliarde de euro.

Mobilitatea, puterea de foc și protecția echipajului. Tancul german Leopard 2 vs. tancul rusesc T-90
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

XS
SM
MD
LG