Linkuri accesibilitate

Cum compensează UE țările care furnizează muniții și armament Ucrainei?


Militari ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat polonez Krab spre pozițiile rusești, pe linia de front din regiunea Donețk, 17 ianuarie 2023
Militari ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat polonez Krab spre pozițiile rusești, pe linia de front din regiunea Donețk, 17 ianuarie 2023

Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, aliații europeni ai Kievului s-au decis în cele din urmă să ofere ajutor militar.

Într-o premieră istorică, țările UE sunt parțial rambursate pentru acel ajutor cu bani dintr-un fond comun numit Facilitatea europeană pentru pace (EPF), la care națiunile membre contribuie în funcție de dimensiunea economiilor lor.

Cum compensează UE țările care furnizează muniții și armament Ucrainei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

Țările UE au salutat acest fond ca pe un semn de solidaritate. Dar în culise, tensiunile au crescut cu privire la sumele cu care contribuie fiecare țară la fondul comun.

Acuzația care a reieșit din aceste discuții este că o țară anume – Estonia – și-a reînnoit arsenalul în detrimentul vecinilor săi UE, în timp ce a trimis stocuri vechi în Ucraina.

Magie contabilă

În mod oficial, toate țările primesc aceeași rată de rambursare, pe care toate națiunile UE au convenit-o: aproximativ 84% din prețul plătit. Cu toate acestea, ceea ce nu este stabilit e modul în care țările calculează prețul echipamentului pe care îl trimit în Ucraina.

Există abordări foarte diferite, iar fiecare țară folosește propria metodologie pentru a calcula costurile. Datele clasificate de la Departamentul de Afaceri Externe și Apărare al UE (SEAE) împărtășite cu diplomații din țările UE arată că șase țări și-au calculat cererile de rambursare pe baza prețului de achiziție al materialelor noi, mai degrabă decât a prețului actual a ceea ce au trimis în Ucraina.

Cele 6 țări numite: Finlanda (care, conform SEAE, a pretins 100 la sută din noul preț de achiziție), Letonia (care a pretins 99 la sută), Lituania (93 la sută), Estonia (91 la sută), Franța (71 la sută) și Suedia ( 26 la sută).

Estonia ocupă fruntea listei în cifre absolute, pretinzând peste 160 de milioane de euro pentru donațiile sale anterioare către Ucraina, pentru care i s-au rambursat 134 de milioane de euro pe baza ratei EPF, potrivit unei analize generale a SEAE.

Ce fac estonii este că trimit material vechi, care nu mai este în producție, și apoi cer rambursarea [pe baza prețului] alternativelor moderne, așa cum o confirmă diplomații din alte țări. De exemplu, au trimis Strelas (vechile rachete sol-aer sovietice cu lansator de umăr) în Ucraina, dar au cerut rambursarea pentru Stinger-uri moderne, care desigur au mai multe capacități și vin cu un preț mult mai mare.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care sprijinul militar al Estoniei pare să fie mult mai mare pe cap de locuitor decât cel al altor țări în statisticile pe care toată lumea le citează.

Guvernul de la Tallinn a confirmat în trecut că își calculează ajutorul acordat Ucrainei pe baza „valorii de recuperare” a materialului donat și a declarat in ianuarie că „a solicitat fonduri de la Facilitatea europeană pentru pace pentru înlocuirea echipamentului său.”

Comportamentul Estoniei a stârnit iritare în întreaga UE, ca fiind un „caz flagrant de profit” – chiar dacă nimeni nu a vrut să acuze pe față Tallinn pentru a evita orice semn de diviziune pe care Rusia l-ar putea exploata.

Vorbind despre arme — tancurile Leopard germane au ajuns în Ucraina

Berlinul a predat Kievului 18 tancuri Leopard 2A6 din nou generație, a anunțat cancelarul Olaf Scholz. „Am livrat tancuri Leopard așa cum promiseserăm”, a declarat Scholz reporterilor la o conferință de presă la Rotterdam, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul olandez Mark Rutte pentru consultări în legătură cu Ucraina și contribuția fiecărei țări la efortul militar al acesteia.

Dar avioanele? Întrebat despre avioanele de luptă pentru Ucraina, Rutte a spus reporterilor că „nu există tabuuri”, dar că astfel de decizii trebuie luate împreună cu aliații.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG