Zelenski, care a vizitat Varșovia pe 5 aprilie, a semnat alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki o scrisoare de intenție pentru a coopera în ceea ce privește furnizarea de echipamente de apărare și asigurarea unui sprijin militar constant, a declarat serviciul de presă al președintelui ucrainean.
„Astăzi semnăm un document privind furnizarea de transportoare blindate poloneze Rosomak, mortiere autopropulsate Rak, sisteme de apărare aeriană, în special Peruns, foarte eficiente, MiG-uri și alte arme de care avem mare nevoie”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă după discuțiile cu Morawiecki.
Cei doi lideri au semnat, de asemenea, un acord de cooperare pentru reconstrucția infrastructurii Ucrainei și au discutat despre crearea de întreprinderi comune pentru producția de arme și muniții.
„În ciuda tuturor problemelor, complexul industrial de apărare al țărilor noastre va funcționa eficient”, a declarat Zelenski, descriind acordurile semnate în timpul vizitei sale ca fiind „foarte substanțiale”.
Ulterior, într-un discurs ținut la Castelul Regal din Varșovia, el a mulțumit Poloniei pentru importantul ajutor militar , exprimându-și totodată recunoștința față de toți polonezii pentru această „fraternizare” și spunând: „Nu mai există nicio forță care să poată învinge prietenia ucraineano-poloneză”.
Zelenski a numit alianța polono-ucraineană o piatră de temelie a libertății pentru toate țările din Europa de Est care luptă împotriva imperialismului rusesc.
„A fi liberi împreună cu voi este garanția că libertatea va fi puternică în toate țările noastre vecine, vecinii Uniunii Europene - România, Slovacia, Lituania și alte țări baltice. Toate acestea sunt mai puternice atunci când suntem liberi", a declarat Zelenski.
„Dacă suntem liberi reprezintă o garanție că libertatea va prevala și în Moldova, că nu va părăsi Georgia și se va instaura cu certitudine în Belarus", a mai spus el.
Zelenski a declarat anterior că Ucraina consideră Polonia ca fiind unul dintre cei mai apropiați aliați occidentali și un partener esențial în reconstrucția sa după încheierea războiului cu Rusia.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat la conferința de presă că Polonia va continua să ajute Ucraina să lupte împotriva agresiunii Rusiei și s-a angajat să ofere Ucrainei mai multe avioane de luptă MiG-29. „Patru avioane MiG-29 care au rămas în depozit au fost predate forțelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru MiG-uri vor fi date acum, deci opt în total", a declarat Duda. „Suntem pregătiți... să mai trimitem încă șase care sunt în prezent în curs de pregătire. Presupunem că acestea ar putea fi transferate în curând".
Duda a mai spus că Varșovia depune eforturi pentru a obține garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina la un summit NATO care va avea loc în capitala lituaniană, Vilnius, la 11-12 iulie. „Încercăm să obținem pentru Ucraina la următorul summit NATO de la Vilnius... garanții suplimentare de securitate care vor consolida potențialul militar al Ucrainei”, a declarat Duda.
Forțele ucrainene continuă să opună o rezistență dură în est, unde trupele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bakhmut și alte câteva orașe cheie din regiunea Donețk. Zelenski a declarat la conferința de presă de la Varșovia că situația continuă să fie dificilă în acea regiune și că vor fi luate „decizii corespunzătoare” dacă forțele ucrainene de acolo riscă să fie încercuite. Zelenski a subliniat că protejarea vieților soldaților ucraineni este cel mai important lucru pentru el.
Polonia a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru vecinul său estic de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an, fiind, deopotrivă, gazda a peste un milion de refugiați ucraineni.
Între timp, patru civili au fost uciși și alți 11 au fost răniți în regiunea Donețk de bombardamentele rusești din cursul nopții, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, la 5 aprilie.
Trei persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea sudică Herson, a anunțat administrația regională, iar o persoană a fost rănită în regiunea Sumi, au anunțat oficialii locali.
Defensiva ucraineană a respins peste 60 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 5 aprilie, adăugând că majoritatea atacurilor au continuat să se concentreze asupra Bakhmut, Avdiivka și Marinka.
De asemenea, forțele rusești au lansat un asalt nereușit asupra orașului Bohdanivka din regiunea Donețk, a precizat armata. Un total de 17 drone de fabricație iraniană au fost lansate de forțele Moscovei în cursul nopții, a raportat armata, fără a oferi detalii.
Pe frontul diplomatic, președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit într-o vizită în China la 5 aprilie, le-a spus jurnaliștilor la Beijing că oricine ajută „agresorul” Rusia în conflictul din Ucraina devine „complice”.
„Am decis încă de la începutul conflictului să ajutăm victima și, de asemenea, am precizat foarte clar că oricine ar ajuta agresorul ar fi complice, încălcând astfel dreptul internațional”, a spus el.
Oficialii francezi spun că Macron intenționa să îl îndemne pe președintele chinez Xi Jinping, în timpul discuțiilor din 5 aprilie, să folosească influența Beijingului pe lângă președintele rus Vladimir Putin pentru a găsi o soluție la conflict. Macron și-a exprimat speranța că Beijingul va „participa la inițiative care sunt utile pentru poporul ucrainean”, au spus oficialii.