Linkuri accesibilitate

Autoritățile americane, pe urmele celui care a publicat documente secrete despre războiul din Ucraina


Autoritățile americane continuă să caute sursa scurgerilor, care au dat la iveală documente secrete ale serviciilor de informații americane cu privire la războiul din Ucraina, dar și multe alte situații, din alte țări ale lumii.

Un articol publicat din Washington Post se apropie de identitatea sursei, fără ca însă să menționeze despre cine este vorba.

Autoritățile americane, pe urmele celui care a publicat documente secrete despre războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Articolul are la bază mărturia unui tânăr de mai puțin de 18 ani, membru într-un grup de chat pe platforma Discord, unde persoana menționată cu inițialele OG a publicat documentele respective.

Grupul provenea de pe o altă platformă, migrând ulterior pentru o experiență mai individualizată pe Discord, unde de obicei se adună cei pasionați de jocuri digitale. Acolo, așa numitul OG a devenit un fel de lider, cei din jurul lui având în comun pasiunea pentru arme, ținute militare și religie. Cei adunați în jurul lui OG erau circa 25, circa jumătate dintre ei fiind străini, unii ruși și ucrainieni, cei mai mulți bărbați. Mesajele publicate de acesta, în grupul restrâns au fost inițial transcrise și ulterior documente fotografiate.

Impresia celui care a stat de vorbă cu Washington Post și care știe identitatea lui OG, și crede că autoritățile îl vor identifica, dar nu vrea să o dezvăluie din cauza relației formate pe platforma digitală, similară unei familii este că acesta, lucrând se pare la o bază militară cu acces la informații secrete, nu-și dorea, ca Edward Snowden, să informeze opinia publică cu privire la ceea ce considera abuzuri, ci mai curând să-și creeze un grup pe care să-l domine cu informație pe care o deținea și transmitea. Și astfel, informații destinate unui cerc restrâns de lideri civili și militari au ajuns la acest grup de oameni obișnuiți, mai mult sau mai puțin constienți de seriozitatea și importanța secretelor. OG se bucura în acest grup de prestigiul unui profet, capabil să anticipeze evenimente pe baza informațiilor pe care le deținea.

Tânărul, care sub protecția anonimatului a stat de vorbă cu Washington Post a spus că OG nu este un dușman al Statelor Unite, sau agent al vreunei puteri străine, dar că împărtășește o viziune sumbră asupra statului, în special serviciilor de informații, care, spune el, ar ascunde cum sunt cheltuiți bani publici. Această colaborare de grup s-a derulat de la sfârșitul anului trecut și ar fi rămas secretă, dacă unul dintre membrii nu ar fi postat documente pe o altă platformă, după care informația s-a răspândit ajungând în cele din urmă la New York Times și autorități. Acestea continuă să caute sursa și probabil nu sunt departe să o afle.

XS
SM
MD
LG