Linkuri accesibilitate

În Moldova vor apărea noi categorii de vulnerabilitate energetică


Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică: maximă și primară
Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică: maximă și primară

Sistemul de acordare a compensațiilor pentru facturi va fi completat cu două categorii noi de vulnerabilitate energetică: primară și maximă. Iar cele două instrumente de susținere a cetățenilor – compensarea facturilor și ajutorul pentru perioada rece a anului – vor fi comasate.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a legii cu privire la fondul de reducere a vulnerabilității energetice aprobat de deputați în prima lectură, vineri, 7 iulie. Proiectul, elaborat de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul fracțiunii PAS, Dan Perciun, urmează să fie votat în a doua lectură și avizat de Guvern.

În discursul său de la tribuna parlamentului Perciun a explicat că acestea modificări sunt necesare pentru „o țintire suficient de bună a categoriilor social vulnerabile”. Deputatul e explicat că anul trecut în aceeași categorie de vulnerabilitate au fost incluse persoanele care aveau venituri de la 0 lei până la 6.500 de lei. Din acest motiv el a propus ca la acordarea compensațiilor să fie șase categorii:

  1. Vulnerabilitate energetică extremă;
  2. Vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  3. Vulnerabilitate energetică ridicată;
  4. Vulnerabilitate energetică medie;
  5. Vulnerabilitate energetică scăzută;
  6. Vulnerabilitate energetică primară

Potrivit lui Perciun, modificările vor permite oferirea unei compensații mai mari pentru gospodăriile cele mai vulnerabile. Guvernul urmează să stabilească exact categoriile și plățile care vor fi acordate pentru fiecare din ele.

Suplimentar, la acordarea compensațiilor vor fi verificate datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare. Perciun a explicat că măsura este necesară din cauza fenomenului economiei tenebre de circa 40%. „Sunt cazuri când oameni au rulaje de bancă semnificative, dar venituri recunoscute de stat 0”, a spus Perciun.

Deputatul a precizat că vor fi luate în calcul doar depozitele suma căror depășește 500 mii de lei. „În linii mari, sistemul nu necesită date exacte privind depozitele sau rulajele bancare ale persoanei fizice. Este suficientă încadrarea acesteia în anumite intervale largi”, este menționat în nota informativă a proiectului.

Proiectul prevede și unificarea celor două mecanisme de susținere a populației în perioada rece a anului: compensarea facturii și ajutorul în perioada rece a anului. Integrarea va avea loc prin autorizarea fondului de vulnerabilitate energetică să achite parțial plățile în factură pentru cei care se încălzesc cu gaz, energie termică sau electricitate precum și plățile monetare pentru cei care se încălzesc cu combustibil solid.

În funcție de circumstanțele gospodăriei aceasta va beneficia fie de compensație în factură sau de o plată monetară din fondul de vulnerabilitate energetică. „Asta ne va permite să plecăm de la abordarea când avem 700 lei ca și sumă fixă acordată când vorbim de suportul monetar, către o abordare nouă: pe categorii”, a spus Perciun.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG