Linkuri accesibilitate

Aur pentru Anastasia Nichita la Budapesta | Tichetare electronică în transportul public din stânga Nistrului


Anastasia Nichita a câștigat medalia de aur la turneul din seria Ranking Series de la Budapesta, Ungaria.
Anastasia Nichita a câștigat medalia de aur la turneul din seria Ranking Series de la Budapesta, Ungaria.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Newsmaker.md scrie că asociația Promo-LEX a monitorizat activitatea Parlamentului și în perioada 13-14 iulie, când deputații s-au întrunit în ședințe. Potrivit reprezentanților Asociației, lipsa opoziției de la ședințele plenare afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate. La fel, potrivit Promo-LEX, este de apreciat că Parlamentul a audiat raportul Comisiei Electorale Centrale pentru 2022 privind finanțarea partidelor politice „deși cu mare depășire de termen”. Asociația a mai spus că 3 proiecte de legi au fost examinate și votate la doar 2 zile de la înregistrare, neavând regim de prioritate sau urgență, ceea ce „afectează transparența procesului decizional, dar și prezintă dubii asupra înțelegerii de către deputați a proiectelor propuse și acordării unui vot conștient”. Promo-LEX a mai declarat că în ședințele din 13 și 14 iulie transparența decizională a fost afectată în proporție de 56%, sau în cazul a 14 proiecte votate.
  • Ziarulnational.md informează că luptătoarea Anastasia Nichita și-a adjudecat o nouă victorie pe arena internațională, aducând R. Moldova o nouă medalie de aur. Nichita a câștigat turneul din seria Ranking Series de la Budapesta. Sportiva a câștigat în fața unor adversare redutabile, inclusiv germanca Sandra Paruszewski, rusoaica Olga Khoroshavtseva, canadiana Hannah Taylor și chinezoaica Kexin Hong.
  • Armata ucraineană ar fi atacat de pe mare și din aer portul Sevastopol, relatează tv8.md. Astfel, Rusia ar fi doborât nouă drone ucrainene deasupra Crimeei, afirmă Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia forțele de apărare aeriană și flota Rusiei din Marea Neagră au interceptat dronele deasupra portului Crimeii, Sevastopol, în dimineața de duminică, 16 iulie. Nu a existat deocamdată niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la atac.
  • Administrația regiunii transnistrene intenționează să aplice un sistem de tichetare electronică în transportul public. Presa din regiune scrie că în transportul urban vor fi instalate validatoare staționare – dispozitive pentru afișarea sau verificarea documentelor, transmite IPN.md. Transportul public care deservește rutele suburbane și interurbane, precum și conductorii de troleibuz vor avea validatoare portabile. Implementarea sistemului va avea loc în două etape. În primele două luni, în orașe vor fi acceptate plăți fără numerar, dar și în numerar. Din a treia lună, călătorii vor putea plăti doar cu carduri de transport reîncărcabile, carduri bancare sau dispozitive mobile.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări aparține tv8.md. Este un reportaj video despre mama fetiței de 12 ani accidentată mortal de un troleibuz la Ciocana care a declarat că este șocată de sentința aplicată de prima instanță șoferiței de troleibuz. Femeia crede că pedeapsa de 4 ani de detenție, dintre care jumătate cu executare în penitenciar, este nedreaptă, așa că împreună cu apărătoarea sa o vor contesta la Apel.
  • Pe Instagram este populară postarea agora.md în care se spune povestea „mai puțin cunoscută de la baza filmului Oppenheimer”. Potrivit publicației, premiera filmului, în regia lui Christopher Nolan, va avea loc la 21 iulie. Pelicula va povesti în detalii viața fizicianului J. Robert Oppenheimer, cunoscut și ca „părintele bombei atomice”, care va fi interpretat de actorul Cilian Murphy.

XS
SM
MD
LG