Linkuri accesibilitate

Pe agendă | CSJ vs comisia pre-vetting și lecțiile Ucrainei pentru Judecătoria Anticorupție


Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză contestațiilor și a dispus re-examinarea a 21 candidați, respinși de comisia pre-vetting.
Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză contestațiilor și a dispus re-examinarea a 21 candidați, respinși de comisia pre-vetting.

Acest episod al podcast-ului „Pe agendă” este dominat de probleme juridice complicate și cu consecințe încă greu de estimat: Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus, de la 1 august, re-evaluarea a 21 candidați pentru CSM și CSP, descalificați inițial de Comisia pre-vetting; președinta Maia Sandu a trimis în Parlament proiectul legii privind crearea „Judecătoriei Anticorupție”; iar în Statele Unite, pentru prima dată un fost președinte – este vorba de republicanul Donald Trump – a fost pus sub acuzare pentru tentativa de a anula rezultatul unor alegeri.

Începem la Chișinău unde Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză contestațiilor și a dispus re-examinarea a 21 candidați, respinși de comisia pre-vetting. Este vorba de 14 magistrați care candidaseră pentru Consiliul Superior al Magistraturii și de 3 candidați din partea societății civile. La care se adaugă 3 candidați pentru Consiliul Superior al Procurorilor.

Guvernul, prin premierul Dorin Răcean a reacționt dur, vorbind despre deciziile unei „minorității corupte din tagma judecătorilor”. Fosta ministră a justiției, azi președinta comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate a spus că ar fi vorba de „o ultimă încercare de a sabota reforma” din justiție.

Ce consecințe practice ar putea avea deciziile CSJ, de ce a durat luni de zile pentru ca judecătorii Curții Supreme să-și dea verdictul și ce li s-ar putea întâmpla judecătorilor CSJ ? Câteva din întrebările care la care răspundem alături de Nadejda Coptu, corespondenta Europei Libere specializată în probleme juridice.

CSJ vs comisia pre-vetting și lecțiile Ucrainei pentru Judecătoria Anticorupție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 2 august:

  • O discuție cu judecătorul federal american Mark Wolf, care a sprijinit activ, în calitatea sa de președintele al Inițiativei Internaționale pentru Integritate, înființarea Înaltei Curți Anticorupție din Ucraina. Care sunt lecțiile pentru Moldova?
  • Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un fost președinte – Donald Trump – este pus sub acuzație pentru încercarea de a obstrucționa procesul care stă în centrul democrației americane: procesul electoral.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG