Linkuri accesibilitate

Activitatea a două aeroporturi mari din Moscova, suspendată. Zelenski vizitează Țările de Jos pentru avioane de luptă F-16 


Operațiunile de pe aeroportul Vnukovo din Moscova au fost suspendate peste noapte, după ce oficialii ruși au reclamat o lovitură cu dronă ucraineană.
Operațiunile de pe aeroportul Vnukovo din Moscova au fost suspendate peste noapte, după ce oficialii ruși au reclamat o lovitură cu dronă ucraineană.

Autoritățile din Moscova au oprit temporar operațiunile la două aeroporturi în timpul nopții, ca răspuns la „un atac cu drone ucrainene asupra capitalei ruse”. În același timp, președintele Ucrainei a sosit în Olanda pentru discuții privind livrarea de avioane de luptă avansate din Occident.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a scris pe Telegram în dimineața zilei de 20 august că apărarea antiaeriană a contracarat atacul cauzat de dronă, dar operațiunile de pe aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din Moscova au fost suspendate.

Ministerul Apărării a raportat că drona a fost dezactivată prin mijloace electronice deasupra districtului Stupino din Moscova în jurul orei 4 dimineața. Cu o zi înainte, armata a spus că o dronă a fost „interceptată” în regiunea Moscovei în drum spre capitală.

Operațiunile pe aeroporturile din Moscova au fost suspendate de mai multe ori în ultimele săptămâni. Pe 30 iulie, Vnukovo a fost închis după ce un atac cu dronă a deteriorat clădiri înalte din prestigiosul complex de afaceri Moskva-Citi. Aeroportul a fost închis din nou, pentru scurt timp, pe 6 august.

Atacuri asupra Ucrainei și Rusiei

Duminică, pe 20 august, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia a scris pe Telegram că o „dronă ucraineană” s-a prăbușit pe acoperișul de sticlă al gării Kursk, declanșând un mic incendiu și rănind cinci persoane.

Un alt atac peste noapte cu dronă a fost raportat în regiunea Rostov, din sudul Rusiei. Oficialii ruși afirmă că presupusul atac a fost dejucat prin mijloace electronice.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit pe 20 august în Țările de Jos pentru discuții cu premierul olandez Mark Rutte, la o bază aeriană militară din Eindhoven.

Discuțiile au loc la două zile după ce Statele Unite au dat aprobarea Olandei și Danemarcei să predea Kievului avioane de luptă F-16. Guvernele celor două state instruiesc într-un efort de coaliție piloți ucraineni să conducă aeronavele avansate, care sunt văzute ca o îmbunătățire semnificativă a capacităților Kievului de a contracara invazia Rusiei.

Pe 20 august, armata ucraineană a raportat cinci lovituri cu rachete rusești și 61 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore.

„Ca urmare a atacurilor teroriste rusești, din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile”, a spus Statul Major General al Ucrainei în briefing-ul său zilnic. „Clădiri rezidențiale și alte infrastructuri civile au fost distruse.”

Incidentele au avut loc la o zi după ce în orașul ucrainean Cernihiv o rachetă rusă a ucis cel puțin șapte civili și a rănit alți cel puțin 148.

Primarul interimar al Cernihivului, Oleksandr Lomako, a declarat trei zile de doliu în perioada 19-21 august, scriind pe rețelele de socializare „nu vom ierta asta niciodată”.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG