Linkuri accesibilitate

Oboseală și speranță: Un batalion de luptă rezistă pe frontul de sud al Ucrainei


Un soldat exersează un asalt în tranșee, un tip de război care se află în centrul încercărilor ucrainene de a străpunge apărarea rusă.
Un soldat exersează un asalt în tranșee, un tip de război care se află în centrul încercărilor ucrainene de a străpunge apărarea rusă.

Soldații dintr-o unitate de pe frontul de sud al Ucrainei sunt întăriți de peste un an de război, dar sunt și epuizați. Contraofensiva Kievului capătă amploare, dar autoritățile ucrainene încearcă să reducă la minim pierderile și să câștige mai mult timp.

Regiunea HULIAIPOLE, Ucraina - „Noi îi vedem pe ei, ei ne văd pe noi, și doar animalele dintre tranșeele noastre, în no man's land, se mișcă din când în când”, spune Grizzly, comandantul adjunct al unei unități care apără mai multe poziții pe frontul de sud al Ucrainei.

Unii dintre soldații săi tocmai se întorseseră din așa-numitele tranșee de foc - prima linie de apărare și, de asemenea, un punct de plecare pentru un potențial atac - și s-au alăturat altora pentru a se antrena într-o poziție sigură, la câțiva kilometri mai adânc, pe teritoriul controlat de ucraineni.

Li s-au atribuit diferite roluri în timpul unui exercițiu care simula un asalt în tranșee, un tip de război care a devenit esențial pentru încercările ucrainene de a străpunge apărarea rusă. Aproximativ 30 de bărbați aleargă, se târăsc, sar , se ascund și-și susțin camarazii, cu toții arși de soarele necruțător, tipic verii în regiunea Zaporojie.

La încheierea exercițiului, instructorul, care nu a dorit ca numele său să fie publicat, i-a felicitat pe soldații obosiți și transpirați, spunând: „Niciodată nu ne antrenăm suficient, dar voi sunteți cu toții pregătiți deja”.

Amestecul de luptă, antrenament și așteptare a devenit o rutină zilnică pentru soldații din Batalionul 62 al Brigăzii 103, dintre care majoritatea s-au oferit voluntari pentru a lupta încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. Un an și jumătate mai târziu, mulți dintre ei vorbesc despre oboseală încercând deopotrivă să se adapteze perspectivei unui război prelungit al cărui sfârșit nu se întrevede la orizont.

Batalionul 62 a fost format inițial ca unitate de apărare teritorială în Lviv. Cei mai mulți dintre membrii săi s-au oferit voluntari pentru a lupta.
Batalionul 62 a fost format inițial ca unitate de apărare teritorială în Lviv. Cei mai mulți dintre membrii săi s-au oferit voluntari pentru a lupta.

Tranșee și drone

Iuri, în vârstă de 31 de ani, și Bohdan, în vârstă de 22 de ani, au servit ca infanteriști de mai bine de un an.

Iuri încearcă să facă față despărțirii de soția și de fiul său mic, care și-au găsit refugiu în Canada. I-a văzut o singură dată de când s-a înrolat - pe când se recupera după o rană. Bohdan a părăsit universitatea pentru a se înrola în armată și speră să se întoarcă mai apoi la studii. Dar amândoi trebuie să își continue serviciul - nu există o limită de timp pentru acesta în conformitate cu legislația privind mobilizarea generală adoptată la scurt timp după invazie.

„Războiul îl transformă pe om într-un animal”, spune Iuri care mărturisește pentru RFE/RL că s-a săturat de luptele corp la corp și a decis să devină operator de drone pentru „a ucide inamicii mai eficient”. Bohdan a spus că i se pare că pilotarea unei drone este „mult mai interesantă” decât să petreacă zile întregi în tranșee.

Iuri (dreapta) învață să opereze o dronă recent achiziționată.
Iuri (dreapta) învață să opereze o dronă recent achiziționată.

Ca multe alte unități din Ucraina, batalionul lor a primit drone comerciale construite pentru fotografii aeriene prin intermediul unei campanii de crowdfunding. Acestea au fost modificate pentru uz militar. „Este o producție de serie ieftină pe care o poți modifica cu ușurință, ca pe niște piese Lego”, a spus Bohdan.

Zbârnâitul dronelor care zboară deasupra câmpurilor de floarea-soarelui și a lizierei care-i protejează pe soldați a devenit o caracteristică constantă a războiului. Dronele sunt adesea bruiate de sistemele de război electronic rusești, spune Bohdan, dar unele reușesc să zboare deasupra liniilor inamice și să arunce bombe.

Potrivit lui Oleksandr, comandantul adjunct al Brigăzii 102, o unitate desfășurată în aceeași zonă, care a venit la poziția de antrenament pentru a se întâlni cu soldații și a pune pe picioare un grup pentru un atac cu drone, dronele sunt, de asemenea, esențial pentru colectarea de informații și corectarea focului de artilerie.

„Avantajul este al nostru”

Linia frontului din jurul Huliaipole nu s-a mișcat prea mult de peste un an, a declarat Oleksandr pentru RFE/RL. Forțele ucrainene desfășurate aici țin pe loc atacurile inamicului și țin sub presiune unități rusești care ar putea fi folosite altfel pe secțiunile frontului unde luptele sunt mai grele.

După ce forțele ucrainene au provocat Rusiei mai multe eșecuri răsunătoare anul trecut, războiul a continuat pe timp de iarnă, iar la începutul lunii iunie, acest an, Kievul a lansat o contraofensivă mult anticipată pe anumite părți ale frontului de 1200 de kilometri din est și sud.

Încercările inițiale de a străpunge liniile defensive rusești puternic fortificate au avut un succes limitat, iar ritmul progreselor ucrainene a fost lent.

„Inamicul este puternic, bine pregătit, bine echipat și a construit un sistem defensiv fără precedent”, a declarat Oleksandr, adăugând că ambele părți strâng cât mai multe informații și sunt conștiente de mișcările celeilalte.

Deși își pun speranțele în viitoarele livrări de tancuri și vehicule blindate livrate de aliații Ucrainei, spune el, artileria continuă să joace un rol crucial în războiul de pe frontul de sud - și au nevoie de mai mult timp pentru a pregăti o străpungere a frontului spre sud.

Status quo-ul actual, spune Oleksandr, permite forțelor rusești să bombardeze echipamentul greu în momentul în care acesta este adus pe câmpul de luptă, iar avantajul lor în materie de avioane și elicoptere face ca orice încercare de străpungere să fie riscantă pentru trupele ucrainene.

Oleksandr, comandantul adjunct al Brigăzii 102, a venit la locul de antrenament pentru a se întâlni cu trupele și a organiza un grup pentru un atac cu drone.
Oleksandr, comandantul adjunct al Brigăzii 102, a venit la locul de antrenament pentru a se întâlni cu trupele și a organiza un grup pentru un atac cu drone.

Totuși,spune el, „le distrugem artileria, depozitele de muniții și logistica zi de zi, așa că, în general, avantajul este de partea noastră..... Vremea în sud este bună până la sfârșitul lunii octombrie, iar luptele după aceea sunt, de asemenea, posibile".

Contraofensiva nu este „floare la ureche”

După douăsprezece săptămâni de contraofensivă, mulți din Occident au început să fie îngrijorați că ofensiva Ucrainei spre Marea Azov, al cărei obiectiv principal este de a tăia „coridorul terestru” pe care forțele rusești îl folosesc pentru a aproviziona și fortifica peninsula Crimeea ocupată, este compromisă.

Fără a cita surse specifice, The Wall Street Journal relata pe 24 august că „oficialii americani și ucraineni sunt implicați de săptămâni întregi într-o intensă dezbatere de culise cu privire la strategia și tacticile de relansare a contraofensivei lente a Kievului”. Acesta a declarat că comandantul suprem ucrainean, generalul Valeri Zalujni, le-a spus oficialilor americani că forțele sale sunt aproape de o străpungere a liniei de fortificații.

Autoritățile ucrainene îndeamnă la răbdare și subliniază câștigurile obținute până acum - cel mai recent fiind recucerirea Robotine, un sat la sud-vest de Huliaipole, și Urojaine, la est. Trupele ucrainene au deschis o breșă în prima linie de apărare rusă în aceste locuri, iar rapoartele potrivit cărora Rusia a adus mai multe trupe sugerează că este posibilă o străpungere.

Bohdan a părăsit universitatea pentru a se înrola în armată. După mai bine de un an în infanterie, și-a schimbat meseria și a devenit operator de drone.
Bohdan a părăsit universitatea pentru a se înrola în armată. După mai bine de un an în infanterie, și-a schimbat meseria și a devenit operator de drone.

Într-un interviu acordat Serviciului ucrainean al RFE/RL, Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, a declarat că sarcina de a elibera întregul teritoriu ocupat de Rusia nu este „floare la ureche” și că progresele pe front sunt „realizate într-un mod care ne permite să păstrăm în viață și nevătămați cât mai mulți dintre soldații noștri”.

Pe măsură ce perspectiva unui război prelungit planează asupra Ucrainei, îngrijorarea cu privire la numărul de victime a crescut. Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut recent că armata exprimă nevoia de a mobiliza mai mulți soldați și a promis să „restabilească ordinea” în birourile de înrolare militară și în comisiile medicale militare, pe fondul dovezilor de corupție.

„Nu suntem destui”

Deocamdată, sângerosul război redefinește fiecare aspect al vieții în orașele și satele situate de-a lungul sau învecinate cu linia frontului, care sunt pline de soldați veniți de la luptă pentru o pauză - restaurantele sunt pline de ei, piețele fac un comerț intens cu haine militare, iar mecanicii sunt ocupați cu repararea vehiculelor de teren folosite de militari.

Drumul din orașul Zaporojie până la Pokrovske, la nord de Huliaipole - parte a unei rute importante pentru aprovizionarea frontului de sud - este plin de mașini, jeep-uri și camioane dărăpănate, care circulă cu viteză, care transportă oameni, arme, muniție și provizii de alimente.

Luând cina într-o colibă din sat transformată în locuință militară, Grizzly a declarat pentru RFE/RL că viziunea sa asupra viitorului este „tot mai puțin strălucitoare cu fiecare lună în care continui să lupt".

Grizzly, în vârstă de 34 de ani, al cărui nume real este Roman, a fost antreprenor în industria metalurgică înainte de a se înrola în armată împreună cu 25 dintre cei 100 de angajați ai săi. Nu este prima dată când se află la război. În 2015, a fost mobilizat să lupte în Donbas, unde propaganda rusă a incitat sentimentele anti-Kiev ceea ce a dus la declanșarea violențelor, cu un an înainte.

Unitatea sa beneficiază de un sprijin puternic din partea familiilor membrilor săi și a altora din vestul Ucrainei, deoarece Batalionul 62 a fost inițial format ca unitate de apărare teritorială în Lvov, la scurt timp după începerea invaziei la scară largă. El spune că a donat peste 40 de mii de dolari unității.

Când au fost transferați la Hulyaypole, în urmă cu două luni, soldații săi trecuseră deja prin multe. Ei au luat parte la luptele care au alungat forțele rusești din nordul regiunii Sumi, la apărarea Harkovului și la eliberarea orașului Kupiansk din apropiere, precum și la o sângeroasă confruntare în pădurea Serebrianski de lângă Kremina, în regiunea Luhansk, precum și la alte misiuni acolo.

„Am suferit pierderi grele. Zeci de oameni au murit, zeci au fost răniți, unii au fost transferați în spatele frontului, iar alții au abandonat unitatea”, a declarat Grizzly. Unii dintre soldați au scăpat obținând documente false sau mințindu-l în legătură cu situația lor personală, a adăugat el.

Grizzly, comandantul Batalionului 62, se pregătește să plece spre o poziție cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.
Grizzly, comandantul Batalionului 62, se pregătește să plece spre o poziție cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

La optsprezece luni de la invazia la scară largă, „potențialul de patriotism al societății ucrainene atinge limita”, iar cazurile de corupție din armată face ca mulți soldați să se simtă dezamăgiți, a spus el. „Mulți dintre băieții mei sunt curajoși și motivați să lupte, dar pur și simplu nu suntem destui”.

Pe 24 august, Grizzly s-a trezit la ora 5 dimineața și s-a dus să se alăture soldaților săi pe poziția unității, pregătindu-se de luptă după ce a primit informații că rușii vor încerca să intensifice luptele pe front de Ziua Independenței Ucrainei. „Cu toții sperăm că Zalujni are un joker în mână”, un joker care ar putea înclina balanța, spunea el în noaptea precedentă. „Și dacă războiul se prelungește? Sper să scăpăm cu viață din el”.

XS
SM
MD
LG