Linkuri accesibilitate

Inundații catastrofale în Grecia. Poliția le cere oamenilor să nu stea la parter


Urmările furtunii Daniel în partea centrală a Greciei.
Urmările furtunii Daniel în partea centrală a Greciei.

Autoritățile din Grecia spun că au fost salvați 800 de oameni în urma inundațiilor provocate de furtunile care au lovit țara de la începutul săptămânii, numite la Atena „un fenomen fără precedent”. Până joi, 14 oameni muriseră în Grecia, Turcia și Bulgaria, din cauza furtunii și inundațiilor.

Pompierii greci au spus joi că împreună cu armata își continuă eforturile de salvare, încercând să ajungă în zone izolate în ciuda faptului că unele drumuri au fost pur și simplu „luate” de ape.

Inundațiile începute la începutul săptămânii, odată cu furtuna numită „Daniel”, creau joi probleme mai ales în centrul Greciei, în zona orașului Karditsa. Acolo, unii locuitori așteptau echipele de salvare cățărați pe acoperișuri, în timp ce meteorologii anunțau ploi pentru după-amiază.

O mașină prinsă de inundații. Apele râului cresc din cauza furtunii Daniel, în orașul Volos, Grecia, 5 septembrie 2023
O mașină prinsă de inundații. Apele râului cresc din cauza furtunii Daniel, în orașul Volos, Grecia, 5 septembrie 2023

Purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Vasilis Vathrakogiannis, este citat de Associated Press cu declarația că în unele locuri apa provenită din viituri este adâncă de doi metri. El a spus că bărcile de salvare ajung greu la sinistrați din cauza volumului mare de gunoaie și moloz, iar elicopterele nu pot zbura din cauza descărcărilor electrice frecvente.

Un purtător de cuvânt al guvernului elen a spus că în unele zone, ploile au fost în 12 ore de două ori mai abundente decât media anuală pentru regiunea Atenei. Un oficial guvernamental responsabil cu situațiile de urgență, Dimitris Ziakopulos, a numit căderile de apă din ultimele zile, mai ales din zona muntoasă Magnezia, „un fenomen fără precedent”.

Poliția a interzis circulația rutieră în trei regiuni, inclusiv pe insula Skiathos, cerând prin SMS oamenilor din zonele sinistrate să nu iasă din casă, dar să nu stea în beciuri sau la parterul clădirilor.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis și-a amânat discursul anual despre starea economiei și o conferință de presă pe care urma să o țină la Salonic, ca să viziteze zonele inundate.

Inundațiile din Grecia vin la capătul mai multor săptămâni de luptă cu incendiile vegetale considerate și ele fără precedent în istoria recentă. Ploile abundente au lovit și zone din Turcia și Bulgaria, inclusiv stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Miercuri, ploi torențiale au căzut repetat și la Atena, transformând una din arterele principale ale metropolei într-un râu de noroi.

XS
SM
MD
LG