Linkuri accesibilitate

Kim Jong Un a ajuns în Rusia pentru întâlnirea cu Putin (surse oficiale sud-coreene)


Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia înaintea unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Autoritățile sud-coreene au indicii că trenul blindat privat al lui Kim a trecut granița cu Rusia marți dimineață, a declarat Ministerul Apărării din Seul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că întâlnirea lui Putin cu Kim va avea loc în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, deși nu se știe exact unde va avea loc exact întâlnirea.

Peskov a spus că vor avea loc întâlniri între cele două delegații și discuții față în față înainte de o cină oficială. Presa de stat nord-coreeană a confirmat anterior că Kim a plecat în Rusia de la Phenian cu trenul blindat duminică după-amiază.

Luni, Kremlinul a confirmat întâlnirea planificată dintre Kim și Putin în orașul rus de Vladivostok pe coasta Pacificului a Rusiei, despre care relatase încă de săptămâna trecută cotidianul New York Times. Kim „va efectua o vizită oficială în Rusia în zilele următoare” și îl va întâlni pe Putin „la invitația” liderului rus, a scris Kremlinul pe site-ul său oficial.

New York Times relata că Kim intenționează să negocieze aprovizionarea cu armele cu Putin. Kim părăsește foarte rar Coreea de Nord și atunci când o face, călătorește cu trenul blindat. Moscova este preocupată de aprovizionarea cu arme și muniții pentru războiul său împotriva Ucrainei, relatează ziarul, citând oficiali nenumiți din SUA și guvernele aliate. Putin speră la obuze de artilerie nord-coreeană și arme antitanc, în timp ce Kim se spune că vrea să obțină tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară, precum și ajutor alimentar.

Potrivit relatării din New York Times, vizita are loc în marginea unui forum economic la Vladivostok, pe coasta de est a Rusiei, programat în perioada 10-13 septembrie.

După confirmarea întâlnirii, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Washingtonul își rezervă dreptul de a impune noi sancțiuni Rusiei și Coreei de Nord, având în vedere discuțiile planificate privind livrările de arme. „Orice transfer de arme din Coreea de Nord către Rusia ar fi o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller. „Faptul că Rusia trebuie să ceară susținere militară de la Coreea de Nord vorbește despre eficaciența sancțiunilor noastre și a controalelor noastre la export, care le-au tăiat accesul la armele și la materiile prime de care au nevoie pentru a susține acest război”, a spus el referindu-se la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, lansată în februarie 2022.

„Ce e de spus despre faptul că trebuie să străbată întreaga țară a lui Putin pentru a întâlni un paria internațional care-i cere ajutor într-un război pe care se aștepta să-l câștige în prima lună? Aș spune că e un fel de cerșetorie”, a spus el. Kim a fost o singură dată în Rusia, când a vizitat Vladivostok în aprilie 2019 - tot cu trenul său blindat. La acea vreme, discuțiile cu Putin s-au concentrat pe programul nuclear nord-coreean și pe consolidarea cooperării economice. Aceste discuții nu au avut, însă, rezultate concrete.

XS
SM
MD
LG