Linkuri accesibilitate

Numărul ostaticilor din Gaza a trecut de 220 (IDF)


Natalie și Judith Raanan, cele două ostatice americane eliberate de Hamas, Fâșia Gaza, vineri, 20 octombrie 2023.
Natalie și Judith Raanan, cele două ostatice americane eliberate de Hamas, Fâșia Gaza, vineri, 20 octombrie 2023.

Forțele israeliene au continuat să bombardeze intens pozițiile organizației islamice Hamas din Fâșia Gaza, în timp ce un purtător de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a anunțat luni că numărul confirmat al ostaticilor luați de Hamas este de 222.

Purtătorul de cuvânt Daniel Hagari a spus că printre ostatici se numără mulți cetățeni străini. Potrivit armatei israeliene, ostaticii ar fi ținuți în Gaza.

Armata israeliană a masat forțe importante în lungul graniței cu Fâșia Gaza și a chemat sub arme – încă din primele ore după atacul terorist din 7 octombrie – peste 300 de mii de rezerviști, semnalând o posibilă invazie terestră.

Întrebat dacă operațiunea terestră este amânată pentru a acorda mai mult timp încercărilor de a obține eliberarea a cât mai mulți ostatici, Hagari a spus: „Facem totul pentru a elibera ostaticii și a-i aduce acasă”.

Vineri, gruparea Hamas a eliberat două cetățene americane.

Comentariile purtătorului de cuvânt IDF Hagari vin după ce cotidianul New York Times relatase că administrația americană dorește ca Israelul să-și amâne invazia terestră în Fâșia Gaza, pentru a acorda mai mult timp negocierilor pentru eliberarea ostaticilor și pentru ca ajutoarele umanitare să intre în enclava palestiniană.

Cotidianul New York Times cita duminică mai mulți oficiali americani sub anonimat, care mai spuneau că administrația Biden ar avea nevoie de mai mult timp și pentru a proteja ținte americane din regiune de orice potențiale atacuri care ar putea surveni, ca urmare a unei invazii terestre israeliene în Gaza.

Oficialii americanii au precizat însă că administrația nu cere Israelului să renunțe la invazie, ci numai să o amâne, și susține în continuare dreptul Israelului de a distruge organizația extremistă Hamas, care a organizat atacul terorist din 7 octombrie, soldat cu circa 1.400 de persoane ucise.

Unde sunt ostaticii?

Israelul spune că ostaticii au fost duși în Gaza, dar nu se știe exact unde, ceea ce îngreunează și mai mult operațiunile militare sau încercările de a-i salva. Se pare că o parte ar fi ținuți în miriada de tuneluri subterane, care străbat întreaga enclavă, un sistem botezat de militarii israelieni „Metroul Gaza”.

Hamas susține că cel puțin 40 de ostatici ar fi fost uciși între timp în bombardamentele israeliene, dar informația nu poate fi confirmată independent, precizează Reuters.

Ce naționalități au?

Printre ostatici se numără oameni din mai bine de zece țări. Mulți au dublă cetățenie, fiind și cetățeni israelieni.

Vineri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că cel puțin 10 cetățeni americani sunt ținuți ostatici în Gaza. Cu o zi mai devreme, Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan spunea că peste 20 de americani sunt dați dispăruți.

Thailanda a informat că 17 dintre cetățenii săi ar fi printre ostatici, în timp ce presa israeliană relatează și despre opt cetățeni germani.

Președintele argentinian Alberto Fernandez a declarat că 16 dintre compatrioții săi sunt ostatici, mai relatează Reuters.

Cel puțin nouă cetățeni britanici au fost uciși și șapte sunt dați dispăruți, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak. În timpul unei călătorii în Israel, joia trecută, Sunak s-a întâlnit cu familiile a doi dintre cei dispăruți, despre care se crede că au fost luați ostatici și duși în Gaza.

Franța nu a vorbit despre numărul posibil de ostatici, dar șapte francezi sunt dați dispăruți.

Printre ostatici s-ar mai număra, potrivit declarațiilor oficiale, un olandez, patru portughezi-israelieni, doi cetățeni italo-israelieni și posibil un spaniol.

Duminică, Ministerul de Externe de la București a confirmat că o persoană cu dublă cetățenie, româno-israeliană se numără printre ostatici. Inițial fusese dată dispărută.

Aripa armată a organizației Hamas a declarat pe 16 octombrie că non-israelienii răpiți sunt „oaspeți” care vor fi eliberați „atunci când circumstanțele de pe teren o vor permite”, relatează Reuters.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG