Linkuri accesibilitate

New York Times: Israelul a fost prevenit despre planul atacului Hamas cu un an înainte


Oficialii israelieni au avut cunoștință de un plan Hamas detaliat de a ataca Israelul cu mai bine de un an înaintea evenimentelor declanșate la 7 octombrie 2023, arată documente, emailuri și interviuri citate de New York Times (NYT).

Ziarul american a scris vineri că oficialii militari și de informații israelieni au considerat avertismentele fanteziste, îndoindu-se că militanții ar avea capacitatea și voința de a lansa asemenea operațiune.

NYT susține că documentul de 40 de pagini (numit codificat „Zidurile Ierihonului” de către autoritățile israeliene) detalia punct cu punct exact o invazie distrugătoare de felul celei lansate la 7 octombrie 2023 de gruparea Hamas, considerată organizație teroristă de SUA și UE.

Documentul analizat de NYT nu cuprinde vreo dată posibilă a atacului, dar descrie un atac metodic, menit să cucerească fortificații și localități israeliene din jurul Fâșiei Gaza și să ia cu asalt baze militare cheie, inclusiv cartierul general al unei divizii.

NYT observă că la 7 octombrie Hamas a urmat planul „cu precizie șocantă”.

Documentul – mai scrie ziarul american - a circulat „pe scară largă” printre liderii comunității militare și de informații din Israel, dar nu este limpede dacă premierul Benjamin Netanyahu sau alți lideri politici au avut cunoștință de el.

Oficiali israelieni contactați de NYT sub condiția anonimatului au recunoscut că dacă armata ar fi luat în serios amenințarea, trimițând forțe suplimentare în sudul țării, atacul Hamas ar fi putut fi limitat ca impact, sau chiar prevenit cu totul.

Oficialitățile israeliene nu au reacționat de îndată la aceste dezvăluiri, citate pe larg în presa israeliană de vineri.

Aproximativ 3000 de militanți Hamas au intrat în Israel la 7 octombrie dinspre Fâșia Gaza, omorând aproximativ 1.200 de oameni, marea majoritate civili, și lunând aproximativ 240 de ostatici. Israelul a lansat apoi operațiuni militare fără precendet în Gaza, omorând, după estimările palestiniene, 15.000 de oameni.

În săptămânile de trecute de la atacul Hamas, oficiali israelieni au vorbit la modul general despre „eșecuri” ale serviciilor de informații, dar au insistat că nu este momentul ca ele să fie anchetate în detaliu, prioritară fiind eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas.

La sfârșitul lunii octombrie, premierul Netanyahu a postat pe rețele reproșuri la adresa serviciilor de informații și armatei, dar le-a retras la scurt timp, declarând că „s-a înșelat” și cerându-și scuze.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG