Linkuri accesibilitate

Franța va semna un acord de securitate și cooperare economică cu R. Moldova


Președintele francez Emmanuel Macron o întâmpină pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, înainte de o întâlnire la Palatul Elysée din Paris, Franța, 19 mai 2022.
Președintele francez Emmanuel Macron o întâmpină pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, înainte de o întâlnire la Palatul Elysée din Paris, Franța, 19 mai 2022.

Administrația prezidențială franceză a anunțat că un acord de securitate și cooperare economică cu R. Moldova va fi semnat în cadrul vizitei la Paris a președintei Maia Sandu, din 7-8 martie.

Palatul Élysée a precizat că semnarea acordului va avea loc mâine, 7 martie. Președintele francez, Emmanuel Macron ar urma să „reitereze sprijinul Franței pentru independența, suveranitatea și securitatea R. Moldova în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu.

Detalii despre conținutul acordului nu au fost făcute publice.

Aflat în vizită la Praga, la 5 martie, președintele francez Emmanuel Macron a reiterat că statele europene trebuie să se concentreze și asupra consolidării asistenței de securitate pentru R. Moldova.

La finele lunii februarie, reprezentanții diplomației franceze anunțau că statele europene vor discuta la Paris, la o reuniune a miniștrilor apărării și de externe, care va avea loc tot la 7 martie, despre consolidarea sprijinului militar pentru Republica Moldova, care se confruntă cu „eforturi crescânde de destabilizare” din partea Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Christophe Lemoine, anticipa că în cadrul reuniunii destinate prioritar sprijinirii Ucrainei, participanții urmau să vină și cu idei concrete privind apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special a R. Moldova.

„Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive”, a declarat Lemoine la 29 februarie, potrivit Reuters.

În noiembrie anul trecut, ministerele apărării ale R. Moldova și Franței au aprobat un acord de cooperare în domeniul militar. Documentul prevede că părțile urmează să coopereze în sectoare precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, schimbul de experiență în domeniul organizării forțelor armate și alte domenii.

Anterior, R. Moldova și Franța au mai semnat un acord de cooperare în domeniul securității la 15 iulie 1998.

La finele anului trecut, R. Moldova a procurat un sistem de monitorizare a spațiului aerian de la compania franceză Thales, pentru suma de 14 milioane de euro.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG