Linkuri accesibilitate

Trump a fost găsit vinovat. Ce înseamnă asta pentru alegeri? (Analiză de la Washington)


Trump s-a prezentat de îndată după verdict, din nou, ca o victimă a justiției corupte de politicieni, și a proclamat că America „a ajuns în iad”.
Trump s-a prezentat de îndată după verdict, din nou, ca o victimă a justiției corupte de politicieni, și a proclamat că America „a ajuns în iad”.

Un juriu din New York l-a găsit pe fostul președinte, Donald Trump, vinovat în legătură cu 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor documente de afaceri pentru a ascunde o plată pentru o actriță de filme pentru adulți, cu care Trump ar fi avut o relație.

Acesta este un verdict istoric, ținând cont de faptul că este pentru prima dată că un președinte în exercițiu sau fost președinte al Statelor Unite este găsit vinovat pentru un delict penal.

Verdictul reprezintă, în teorie, o pierdere pentru candidatul la președinție Trump, care aproape zilnic, în timpul procesului, a criticat sistemul de justiție și și-a afirmat nevinovăția.

Critici ai lui Trump văd în verdictul formulat rapid de juriu o reafirmare a faptului că justiția funcționează în America și cei care se fac vinovați, indiferent de avere sau celebritate, sunt pedepsiți.

Trump risca o sentință maximă de la unu la patru ani de închisoare, după ce a fost declarat vinovat în orașul în care și-a construit imperiul de afaceri, dar analiști cred că o pedeapsă cu închisoarea este foarte puțin probabilă.

Pronunțarea sentinței este programată pentru 11 iulie, doar cu câteva zile înainte de începutul Convenției Naționale Republicane, unde Trump urmează să fie nominalizat oficial de partid, pentru funcția de președinte.

Legea nu îl oprește să candideze

Nici condamnarea și nici orice sentință pe care o poate primi nu îl împiedică să candideze sau să exercite funcția de președinte.

Verdictul împotriva lui Trump vine în urma unui proces care a început în aprilie, axat pe o plată de 130.000 de dolari pentru Stormy Daniels, o actriță de filme pentru adulți care susține că a avut o relație sexuală cu Trump în 2006. Trump neagă această alegație.

Michael Cohen, fostul său avocat și consilier, a plătit-o pe Daniels în ajunul alegerilor prezidențiale din 2016 pentru a o împiedica să împărtășească public acuzațiile. Cohen a primit apoi plăți lunare de rambursare de la Trump, înregistrate ca onorarii legale în documentele companiei lui Trump. Procurorii susțin că clasificarea plăților ca onorarii legale este de natură penală.

Un cetățean deghizat în Trump, cu lozinca „Închideți-l” în Manhattan, în așteptarea verdictului, la 30 mai.
Un cetățean deghizat în Trump, cu lozinca „Închideți-l” în Manhattan, în așteptarea verdictului, la 30 mai.

Trump a fost acuzat și găsit vinovat pentru a fi supervizat „o conspirație de lungă durată pentru a influența alegerile din 2016", care ar fi fost afectate dacă acuzațiile lui Stormy Daniels deveneau publice.

Apărarea lui Trump contestă aspecte ale procesului, începând cu faptul că o persoană de notorietatea lui Trump, într-un oraș cu inclinații politice de stânga ca New York, nu poate avea parte de un proces echitabil. Ei mai spun că dacă Trump nu era candidat la președinție, un astfel de caz, datând de șase – șapte ani, nu ar fi fost activat.

Care au fost primele reacții?

Reacțiile la verdictul împotriva lui Trump au fost diverse și exprimate într-un context politic intens. Atât Trump, cât și președintele Biden au spus că adevărata sentință va veni pe 5 noiembrie, odată cu alegerile pentru președinție.

Mulți democrați, precum și campania lui Biden, sunt convinși că majoritatea covârșitoare a alegătorilor și-a format deja opinia despre Trump, înainte de acest verdict.

Suporterii lui Trump așteptând verdictul lângă reședința lui de la Mar-a-Lago, în statul Florida, la 30 mai.
Suporterii lui Trump așteptând verdictul lângă reședința lui de la Mar-a-Lago, în statul Florida, la 30 mai.

Lideri republicani s-au unit rapid în jurul fostului președinte, după ce acesta a fost găsit vinovat. Criticând „folosirea abuzivă" a sistemului judiciar și denunțând decizia drept „coruptă" și o „farsă", lideri republicani din Congres și-au exprimat încrederea că aceasta va întări șansele de victorie ale lui Trump în alegerile din noiembrie, când electoratul său de bază se va prezenta la urne în număr mare.

„Președintele Trump va contesta conform legii acest verdict absurd și VA CÂȘTIGA", a declarat președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, caracterizând acest moment ca pe o „o zi rușinoasă în istoria americană".

La câteva minute după verdict, Trump a condamnat ceea ce a numit un „proces falsificat, rușinos". Trump s-a prezentat drept victimă a unei persecuții „corupte" și singurul om în măsură să salveze America, despre care a declarat că „a ajuns în iad".

Trump a pretins, fără dovezi, că procedurile legale ar fi fost orchestrare de administrația Biden pentru a-i dăuna politic. „Vom lupta până la capăt și vom câștiga", a scris el.

Atât Trump, cât și președintele Biden sunt de acord că verdictul unanim din New York nu schimbă realitatea că alegătorii vor decide rezultatul alegerilor din noiembrie.

Michael Tyler, directorul de comunicare al campaniei lui Biden, a scris: „Astăzi, în New York, am văzut că nimeni nu este deasupra legii. Donald Trump a crezut că nu va suferi consecințe pentru încălcarea legii, în interes personal. Dar verdictul de astăzi nu schimbă faptul că poporul american se confruntă cu o realitate simplă. Există încă un singur mod de a-l ține pe Donald Trump departe de Casa Albă: la urne."

XS
SM
MD
LG