Linkuri accesibilitate

Donald Trump își declară victoria, la un miting la Palm Beach, în Florida.
Donald Trump își declară victoria, la un miting la Palm Beach, în Florida.

Donald Trump a devenit din nou președintele SUA, într-o victorie surprinzătoare, numită de unii „istorică”

Fostul președinte republican, Donald Trump, a obținut victoria în alegerile din Statele Unite, din 5 noiembrie. Liderii internaționali l-au felicitat deja, iar republicanii au sărbătorit îndelung, în vreme ce criticii săi americani au început să se pregătească de încă patru ani dificili.

11:39 6.11.2024

Kremlinul nu-l felicită pe Trump. SUA rămân „țară ostilă”

Purtătorul de cuvânt prezidențial rus Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt prezidențial rus Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că nu are cunoștință de vreun plan al președintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din SUA.

El a mai spus că Statele Unite rămân o țară ostilă pentru Rusia, indiferent cine se află la Casa Albă, dar a amintit și că Putin a spus mereu că el este „deschis pentru dialog” cu Washingtonul.

Peskov a negat în aceeași declarație că Rusia s-ar fi amestecat în alegerile americane. În zilele dinaintea votului, serviciile de informații din SUA au avertizat despre asemenea planuri, iar alertele cu bombe din ziua votului, de la unele secții de votare, au fost puse de unii pe seama rușilor.

Presa internațională a speculat că Rusia și-ar dori mai degrabă o victorie a lui Trump, despre care unii comentatorii cred că îl admiră pe Putin și ar putea fi mai ușor manipulat de Kremlin în chestiuni arzătoare, mai ales în ce privește războiul din Ucraina.

Intrare inclusă
06:49 6.11.2024

15:36 6.11.2024

Trump a câștigat, în America începe dimineața zilei de apoi. Ce a mai rămas de spus?  

Punct și de la capăt. Urmele unui miting democrat din noaptea alegerilor la Universitatea Howard, din Washington, în primele ore ale zilei de 6 noiembrie.
Punct și de la capăt. Urmele unui miting democrat din noaptea alegerilor la Universitatea Howard, din Washington, în primele ore ale zilei de 6 noiembrie.

Donald Trump a depășit la alegerile din 5 noiembrie pragul de 270 de voturi electorale, așa că este următorul președinte al SUA.

Când va ajunge fostul președinte republican din nou la Casa Albă, și ce se va întâmpla până atunci?

Mai trebuie numărate toate voturile, iar rezultatul strâns din unele state înseamnă că vor fi și renumărări. Ar mai putea dura câteva zile sau chiar săptămâni până ca rezultatele oficiale să se anunțe, stat cu stat, notează BBC. Sunt posibile și acțiuni juridice, cum au mai fost, la alegeri.

Pe la 17 decembrie statele americane și-ar putea acorda deja oficial voturile electorale.

La 6 ianuarie, Congresul se va reuni în ședință ca să numere voturile electorale și să-l confirme pe noul președinte. (Da, este acel 6 ianuarie când în 2021 suporterii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul ca împiedice transferul de putere.)

Donald Trump va depune jurământul ca președinte pe 20 ianuarie, la Washington. Apoi se va muta la Casa Albă, iar dacă designerii care urmăresc alegerile au dreptate, Melania va schimba din nou perdelele, revenind la culoarea preferată a președintelui, auriul.

Blogul nostru live se încheie aici, relatările și analizele despre urmările alegerilor din SUA vor continua să vină! Vă mulțumim că ne-ați urmărit.

14:41 6.11.2024

Agonie și extaz: cum văd victoria lui Trump comentatorii progresiști și cei conservatori

Presa americană și internațională a început maratonul analizelor, și nu sunt semne că se va încheia prea curând.
Presa americană și internațională a început maratonul analizelor, și nu sunt semne că se va încheia prea curând.

Deși în SUA este noapte, comentatorii de presă nu dorm. Cei progresiști sunt prea îngrijorați și speriați de viitor, în vreme ce observatorii conservatori sunt prea excitați de „magia” lui Trump ca să meargă la culcare. Iată două exemple, primul din revista The New Yorker, al doilea de la Fox News, care dau impresia că autorii au urmărit alegeri diferite:

„Alegerea lui Donald J. Trump o singură dată ar putea fi respinsă ca o întâmplare, o aberație, o greșeală teribilă - una cu urmări, desigur, dar totuși fundamental o eroare. Numai că acum America l-a ales de două ori ca președinte. Este o revelație dezastruoasă cu privire la ceea ce sunt cu adevărat Statele Unite, în comparație cu țara care atât de mulți au sperat că ar putea fi. Victoria sa a reprezentat scenariul cel mai pesimist - că ar putea câștiga un infractor condamnat, un mincinos cronic care a gestionat greșit o pandemie mortală, unică într-un secol, care a încercat să anuleze ultimele alegeri și a asmuțit o mulțime violentă asupra Capitoliului națiunii, care numește America „coșul de gunoi al lumii” și care amenință cu răzbunarea împotriva dușmanilor săi politici - și totuși, în primele ore ale dimineții de miercuri, asta s-a întâmplat.” (Susan B. Glasser, The New Yorker)

„În cea mai mare revenire politică din cursul vieților noastre, Donald Trump se va așeza din nou în Biroul Oval ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. Cum a reușit? Nimeni nu se aștepta să fie capabil să recreeze magia victoriei sale surprinzătoare din 2016. După ce s-a confruntat cu o avalanșă nesfârșită de abuzuri juridice, narațiuni false, demonizarea familiei sale și după ce a fost împușcat la propriu în una dintre cele două tentative de asasinat, fostul președinte Trump a depășit orice obstacol!” (Jason Chaffetz, Fox News)

14:22 6.11.2024

UE și Trump al Doilea: vest-europeni îngrijorați și estici entuziasmați

UE s-a trezit miercuri cu o nouă președinție Trump la ușă. Acum se gândește ce să facă cu ea.
UE s-a trezit miercuri cu o nouă președinție Trump la ușă. Acum se gândește ce să facă cu ea.

„Oficialii cu care am vorbit din țările UE vest-europene sunt, cel puțin în aparență, destul de pesimiști cu privire la perspectivele unei președinții Trump.

Dar din conversațiile mele cu politicieni și funcționari din Europa Centrală și de Est reiese altceva: speranță și poate chiar entuziasm. Ei par să se simtă mai confortabil cu natura tranzacțională a politicii lui Trump și spun că presupusa sa imprevizibilitate poate fi un lucru bun în relațiile cu Beijingul, Moscova și Teheranul.”

Rikard Jozwiak, Editor pentru probleme europene RFE/RL. Întreaga relatare o puteți citi AICI.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG