Linkuri accesibilitate

Consecințele unei reorganizări a companiei MoldovaGaz


Serghei Melnicenko: Separarea datoriilor între cele două maluri ale Nistrului - un prim pas spre un protectorat rus asupra Transnistriei?


Separarea datoriei la gaze a Transnistriei de restul Moldovei este o chestiune tehnică şi, totodată, mai mult decât atât – ea nu poate să nu aibă şi conotaţii politice, spune economistul de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

„Oare nu este acesta un prim pas spre un protectorat al Rusiei asupra unei părţi a Moldovei? Un prim pas spre separarea politică şi a activităţii economice externe a Transnistriei? Oare nu are Moldova de pierdut – şi ca imagine, şi sub aspectul statutului său politic? Dacă se va ajunge la separarea datoriei Transnistriei, oricum acest lucru se va decide între Moscova şi Tiraspol. Asta înseamnă că Chişinăul, care şi aşa, de facto, nu-şi controlează o parte a teritoriului, nu va mai răspunde de tranzitul de gaze prin Transnistria şi nu se va ocupa nici de datorii – încotro duce acest drum?”

Tiraspolul ar putea să ceară Moscovei să-l absolve de datorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


Autorităţile transnistrene nu au reacţionat deocamdată în nici un fel la vestea posibilei reorganizări a companiei MoldovaGaz şi separării datoriilor între cele două maluri ale Nistrului. Serghei Melnicenko nu exclude că Tiraspolul ar putea să ceară Moscovei să-l absolve de datorii, iar în contul acestora să treacă valoarea patrimoniului fostei armate ruse a 14-a, evacuat până acum de Rusia din regiunea transnistreană.

„Pe de altă parte, deficitul bugetar acut şi problemele comerţului extern forţează Transnistria să cheltuiască pentru nevoile sale interne banii destinaţi Gazpromului. Şi mai este o problemă: agenţii economici şi populaţia plătesc un tarif de câteva ori mai mic, decât preţul de achiziţie a gazului. Producţia transnistreană nu ar face faţă concurenţei pe pieţele externe, dacă ar achita un tarif real. Deşi, conducerea transnistreană a dat deja indicaţii să fie elaborat un plan de ajustare a tarifelor interne la preţul de livrare a gazelor”.

Un lucru este cert, în opinia economistului din Tiraspol, dacă separarea datoriilor se va produce, administraţia transnistreană se va lipsi de argumentul său preferat, potrivit căruia cu cât este mai mare datoria la gaze – cu atât ar fi mai bine Transnistriei, în speranţa că Rusia îi va recunoaşte independenţa.

Dar ce cred locuitorii de rând din stânga Nistrului despre faptul că s-ar putea trezi, pe umerii lor, cu o datorie de aproape 2 miliarde şi jumătate de dolari pentru gazele consumate de Transnistria în ultimii ani?

„Vom avea de suferit, pentru că va trebui să plătim la preţuri mondiale, iar asta înseamnă că totul se va scumpi. Şi dacă vor da vina din nou pe criza economică, lumea n-o să înţeleagă. Multă lumea a plecat de la noi în căutarea unui trai decent. Au rămas numai tinerii şi pensionarii, care nu pot pleca. De aceea, tot noi va trebui să rezolvăm aceste probleme”.

„Din punct de vedere politic, ar putea fi un pas spre recunoaşterea independenţei. Economic, ne va fi greu, dar nu e pentru prima dată”.

„Nici nu-mi imaginez, cum poate fi întoarsă o datorie atât de imensă? Eu nu înţeleg, de ce au permis să se acumuleze această datorie? Sper să se rezolve, însă cred că oricum va trebui să plătim. Consecinţa va fi scumpirea vieţii”.

Opinii, culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG