Linkuri accesibilitate

Pe termen lung, Moldova ar trebui să adopte o constituție funcțională


Jean Louis Laurens
Jean Louis Laurens

Interviu Jean-Louis Laurens, director general pentru democrație și afaceri politice în cadrul Consiliului Europei.




Europa Libera: Dle Laurens, Moldova se pregateste pentru alegerile locale, insa fara sa fi rezolvat inca problema presedintelui. Politicienii asteapta, se pare, rezultatul alegerilor locale pentru a transa problema presedintelui.

Jean-Louis Laurens: „Cred ca sunt doua chestiuni separate: alegerile locale sunt foarte importante, pentru ca cu aceasta ocazie sunt alesi cei care sunt cei mai aproape de cetateni. Cei care ar trebui sa fie capabili sa raspunda problemelor zilnice ale cetatenilor moldoveni. De aceea cred ca importanta alegerilor locale nu poate fi subestimata. Stiu ca in Moldova, in ultimii ani, participarea populatiei a fost o problema. Un nivel foarte ridicat de absenteism. Sper ca de aceasta data nu vom mai discuta despre asa ceva. Acestea sunt alegeri foarte importante pentru viitor. Daca acestea alegeri vor fi sau nu legate de initiative privind rezolvarea chestiunii alegerii presedintelui, va ramane la latitudinea liderilor politici din Moldova. Dar cred ca independent de chestiunea alegerii presedintelui...”

Europa Libera: Cat de important este sa avem presedintele inainte de alegeri?

Jean-Louis Laurens: „Cred ca este important pentru Moldova sa iasa din blocajul politic cat mai curand posibil. Nu vreau sa folosesc cuvantul „criza“ si de aceea voi folosi blocaj. Acest blocaj mananca multe resurse: timp, bani. Acest timp care se utilizeaza pentru alegerea presedintelui ar putea fi investit in rezolvarea unor chestiuni majore, de necesitate ale populatiei, a chestiunilor economice, sociale si asa mai departe. Asa incat cu cat mai repede va fi ales presedintele cu atat mai bine, evident totul in acord cu Constitutia Republicii Moldova.”

Europa Libera: Cum vedeti posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate? Ar trebui sa ne temem de o astfel de posibilitate?

Jean-Louis Laurens: „Nu ar trebui sa ne temem de alegeri. Alegerile sunt un moment important pentru cetateni in care ei pot sa isi exprime opiniile. Cu toate astea, cred ca in ultimii ani in Moldova s-a inregistrat o exagerare in sensul ca s-au organizat prea multe alegeri. Prin urmare ar fi bine pentru Moldova sa aiba o perioada de liniste, in care politicienii sa se concentreze in rezolvarea problemelor economico-socio-institutionale.”

Europa Libera: Ce sfat aveti pentru politicieni, ce prioritati sa aiba dupa alegerile locale?

Jean-Louis Laurens: „Eu nu pot oferi astfel de sfaturi. Dar sigur, dupa alegeri ar putea fi alta componenta a structurilor politice si chiar la nivelul intregii societati, dar vom vedea atunci.”

Europa Libera: Ultima mea intrebare se refera la Constitutie si la acest blocaj.

Jean-Louis Laurens: Aceasta este o chestiune foarte delicata. Actuala Constitutie a Moldovei este facuta sa se blocheze pe sine, intr-un fel. S-au facut diferite amendari ale Constitutiei care nu au adus nimic bun. Apoi, am vazut ca initiativa referendumului de anul trecut nu a avut succes. Asa ca eu cred ca acesta ar trebuie sa fie un obiectiv pe termen lung: Moldova sa aiba o Constitutie gandita sa functioneze si nu sa blocheze, asa cum este, din pacate, cazul astazi.
XS
SM
MD
LG