Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Criza și filantropia selectiv-ipocrită


Serviciile sociale împotriva fumatului și băutului printre șomeri.


Criza actuala e pe cale de a ne duce nu doar spre o saracire generalizata, dar si spre o filantropie selectiva si ipocrita. Asta am descoperit-o printr-unul din vecinii mei din Bruxelles care a mers recent la biroul de somaj sa vada daca tot nu se gaseste nimic pentru el. Somer de lunga durata, omul e fumator, ba chiar, din depresie si singuratate, si un pic betiv. El nu ascunde asta, ci recunoaste trist ca isi petrece zilele in fata televizorului, aprinzand tigara de la tigara, ba chiar si bind cite beri ii permite buzunarul.

Omul s-a intors si mai mohorat de la biroul de somaj, povestind, un pic incredul, ca cei de acolo i-au propus - impus, mai degraba - o cura gratuita de dezintoxicare. Un tratament platit de stat, prin care cei care il urmeaza cauta sa se lase de fumat. Bietul om a refuzat si a venit inapoi foarte intristat ca somajul vrea sa-i ia placutul viciu. Deja ca nu mai e voie sa fumezi in crasme, acum nu mai poti nici acasa...

Ceea ce nu stia, insa, si a aflat-o cu oroare, este ca in Anglia somerii trebuie sa declare si daca beau. Guvernul britanic le-a cerut serviciilor sociale sa puna in formularul de inscriere la somaj intrebarea daca cel care vine dupa ajutor bea in mod regulat. Daca da, atunci trebuie sa urmeze o cura care sa-l faca din nou un membru apt al societatii.

Departe de a deveni mai virtuos, somerul va fi astfel impins sa fumeze si sa bea in ascuns... acasa, cu tot sentimentul de culpabilitate care deriva de aici, ba chiar cu toate denunturile inevitabile la care asta va duce, denunturi din invidie si rautate deghizate in virtuti cetatenesti.

Argumentul moral nu numai ca e subred, dar aminteste de unele scene din romanele lui Dickens, unde cucoanele instarite si bine intentionate duceau hrana cu cosul prin familiile de saraci, insa nu distribuiau si bani, pentru ca asta i-ar fi impins pe barbati sa bea. In completarea acestei logici venea si faptul ca pe atunci inca se mai facea inchisoare pentru datorii neplatite. Poate ca noua morala ne va aduce inapoi si asta. V-o spune, cu teama, un om plin de datorii.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG