Linkuri accesibilitate

29.03 - Chișinău: Relațiile Moldovei cu R. Belarus și chestiunea Transnistriei


Tiraspolul condiționează participarea la consultările de la Bratislava de o întîlnire Smirnov-Voronin.


29 martie 2001

Ora Moldovei.

Relațiile Moldovei cu R. Belarus și chestiunea Transnistriei.

Dan Ionescu: Noul preşedinte al Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Republicii Belarus la Chişinău. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Eugenia Ostapciuc a menţionat în cadrul întrevederii, că „situaţia politică, care s-a creat după alegerile din 25 februarie, deschide noi posibilităţi de colaborare economică şi interdepartamentală”. Ostapciuc l-a asigurat pe ambasador că Parlamentul şi noul Guvern, care urmează a fi instalat la Chişinău „vor întreprinde măsuri concrete pentru ridicarea barierelor artificiale în calea dezvoltării şi cooperării economice dintre cele două ţări”.

Comunicatul nu precizează, dacă în cadrul întrevederii a fost abordat şi subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus. Noul speaker are în aceste zile programate întrevederi protocolare cu mai mulţi ambasadori acreditaţi la Chişinău.

Astăzi, Eugenia Ostapciuc s-a mai întâlnit şi cu ambasadorii Bulgariei, Ungariei şi Ucrainei. Ea i-a solicitat ambasadorului ucrainean să activeze eforturile ţării sale în calitate de stat garant în soluţionarea diferendului transnistrean. Subiectul transnistrean a constituit şi tema principală a discuţiei de astăzi a preşedintei Parlamentului cu şeful Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la Chişinău, Wiliam Hill. Potrivit unui comunicat de presă, cei doi au ajuns la concluzia că după alegerile parlamentare „problema transnistreană este mai aproape ca niciodată de rezolvare”.

În final să menţionăm încă o declaraţie, făcută de liderul comunist, Vladimir Voronin. Acesta a spus, că doreşte să participe personal la anunţata întrevedere de la Bratislava a şefilor comisiilor de stat pentru Transnistria ale Rusiei, Ucrainei şi Republicii Moldova, întâlnire la care ar urma să fie examinat un prim capitol din viitorul statut juridic al regiunii transnistrene. La data reuniunii de la Bratislava, Voronin ar urma să participe deja în calitate de preşedinte al Republicii.

*

Optimismul legat de perspectivele întâlnirii de la Bratislava pare prematur, dacă avem în vedere condiţiile puse de Tiraspol pentru a participa la conferinţă. Mai multe despre rezervele formulate în stânga Nistrului de la Lina Grâu.


Oficiali de la Tiraspol au anunţat astăzi, că nu vor particpa la reuniunea de la Bratislava a şefilor de comisie de stat pentru Transnistria din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă, decât după ce liderul separatist Igor Smirnov se va întâlni cu noul preşedinte al Republicii Moldova.

La această întâlnire Tiraspolul vrea să clarifice poziţia noului preşedinte moldovean faţă de documentele semnate anterior între Chişinău şi Tiraspol. Adjunctul responsabilului pentru relaţii externe a administraţiei transnistrene, Alexandr Pastuhov, a declarat astăzi presei, că în funcţie de rezultatele acestei întrevederi va fi stabilită data desfăşurării reuniunii de la Bratislava.

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova a fost fixată pentru data de 4 aprilie, inaugurarea acestuia în funcţie urmând să aibă loc pe data de 7 aprilie. Chiar în situaţia, în care întâlnirea noului preşedinte moldovean cu şeful administraţiei de la Tiraspol va avea loc imediat după inaugurare, este puţin probabil ca părţile implicate în conflict şi mediatorii să fie pregătiţi pentru desfăşurarea reuniunii la Bratislava în zilele de 11-12 aprilie, cum se anunţase anterior. Oficialii transnistreni au declarat, că această reuniunea ar putea avea loc la sfârşitul lunii aprilie.

Reuniunea de la Bratislava, unde ar urma să fie examinat un prim capitol din viitorul proiect de statut al regiunii transnistrene, elaborat de mediatori în baza propunerilor Chişinăului, ale Tiraspoluilui şi aşa-numitului proiect Primakov, fusese amânată mai întâi la solicitarea Moscovei. Ulterior reuniunea a fost amânată de mai multe ori din cauza refuzului transnistrenilor de a se prezenta la discuţii, pe motiv că noua putere de la Chişinău nu are încă mandatul plin. Proiectul primului capitol al viitorului statut a fost prezentat părţilor implicate în conflict în cadrul vizitei în Republica Moldova a viceprşedintelui comisiei de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean, Boris Pastuhov.

Deocamdată oficiali de la Chişinău şi Tiraspol nu au făcut nici un fel de comentarii pe marginea acestui document.
Rămânând la tematica transnistreană, să menţionăm, că pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Valeri Liţcai, a declarat, într-un interviu publicat astăzi în ziarul de limbă rusă Chişiniovschie Novosti, că Tiraspolul tratează cu prudenţă promisiunile noii majorităţi parlamentare comuniste. În opinia lui Liţcai, în Moldova abia încep să apară condiţii favorabile pentru negocierile pe marginea conflictului.

Întrebat dacă aderarea Moldovei la uniunea Rusia-Belarus şi decretarea limbii ruse drept limbă de stat vor anula obstacolele pentru concilierea dintre Chişinău şi Tiraspol, Liţcai a spus, că adevărata problemă constă în ceea ce el a numit practicile aplicate sub acoperirea chestiunii lingvistice. În particular, în ultimii 10 ani din toate structurile ar fi fost eliminate cadrele nemoldovene. Oficialul transnistrean spune, că Tiraspolul, care demult a decretat limba rusă drept limbă oficială, aşteaptă de la comunişti mai curând „redresarea acestei practici abuzive”. Potrivit lui Liţcai, şi aderarea la uniunea Rusia-Belarus este doar o intenţie, care deocamdată nu a fost pusă în aplicare, în timp ce Transnistria, care a desfăşurat un referendum în această problemă, a şi făcut demersurile pentru asociere.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG