Linkuri accesibilitate

Permisul unic - inițiativă legislativă UE


Lucrătorii din state non-UE ar trebui să aibă drepturi egale cu cetățenii Uniunii în ceea ce privește condițiile de lucru.

Daca e sa ne luam dupa intentia legislatorilor o data cu intrarea in vigoare a "permisului unic" vor fi castigati angajatii imigranti si angajatori UE deopotriva. Iar principalul castig ar fi eliminarea poverii de acte si proceduri prin care atat unul cat si celalalt trec in momentul de fata, si inlocuirea acestora cu o singura procedura administrativa.

Textul raportului votat saptamana trecuta de Parlamentul European spune ca lucrătorii din state non-UE ar trebui să aibă drepturi egale cu cetățenii Uniunii în ceea ce privește condițiile de lucru.

Insa daca numaram voturile, intelegem cata controversa este in spatele acestei idei. 311 voturi pentru, 216 împotrivă și 81 abțineri, ceea ce inseamna ca practic propunerea legislativa de permis unic a trecut la mustata si va starni aceleasi discutii in contradictoriu si in Consiliu.

Cum spuneam, nu e de ajuns ca Parlamentul sa vrea ca lucrătorii extracomunitari sa beneficieze de o serie de drepturi comparabile cu cele ale lucrătorilor europeni. Si statele membre, prin reprezentantii lor in Consiliu, vor trebui sa isi dea acordul ca un muncitor din Moldova care lucreaza in Franta, de pilda, sa aiba acelasi salariu, aceleasi asigurari de sanatate, acelasi concediu si acelasi drept la somaj ca unul francez.

De fapt, vorbim de un cadrul general, pentru ca decizia de admisie a lucrătorilor din statele terțe pe teritoriul și pe piața de muncă a statelor membre, inclusiv contingentele de admisie, rămâne în continuare o decizie națională.

De exemplu, statele membre pot decide să limiteze accesul la servicii de securitate socială cu excepția celora care sunt deja angajați sau care au lucrat deja în UE cel puțin șase luni și care nu sunt înregistrați ca șomeri.

Lucrătorii non-UE pot solicita beneficii fiscale în statul membru de reședință in timp ce membrii familiei acestora pot beneficia de acestea doar dacă cei din urmă trăiesc în același stat membru.

Apropo de simplificarea documentelor, permisul unic inseamna practic, ca in permisul de rezidenta vor fi incluse si informatii legate de dreptul de muncă.

Aceste noi reglementări europene comune se vor aplica cetățenilor statelor terțe care doresc să se stabilească și să lucreze într-un stat membru UE sau care locuiesc deja în mod legal într-unul din aceste state.

Noile reglementări nu vor fi aplicabile angajaților companiilor multinaționale care vin să lucreze într-unul din sediile companiei în UE, așa numitele "persoane transferate în cadrul societății". Lucrătorii sezonieri sunt de asemenea excluși de la aplicarea acestei legislații ca si rezidenții pe termen lung, refugiații si studentii.

De beneficiile "permisului unic" nu se vor bucura muncitorii extra-comunitari din Marea Britanie, Irlanda și Danemarca.
XS
SM
MD
LG