Linkuri accesibilitate

O alocuțiune menită să elimine ideea de doctrină


Explozii la Tripoli în vecinătatea rezidenței lui Gaddafi

Dezbateri în Statele Unite pe marginea alocuțiunii președintelui Obama despre intervenția militară în Libia.


Reactii dupa discursul presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, cu privire la interventia din Libia. La microfon, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Intr-o analiza aparuta in New York Times se arata ca, pornind de la cele spuse in discurs, presedintele Obama este dispus sa angajeze o actiune militara daca interesele vitale de securitate ale tarii sint afectate. El poate lua in considerare optiunea militara, daca interesele economice sint amenintare sau daca exista o catastrofa umanitara de proportii, care nu pot fi ignorate. Dar in ambele situatii, seful executivului ar ezita sa actioneze daca nu exista o coalitie internationala si daca costurile sint prea mari. Dar - arata analiza - presedintele Obama a prezentat un scenariu, care se potriveste Libiei. Ce se va intimpla insa daca conditii similare s-ar putea repeta in alte tari arabe, mai importante strategic?

„Este o alocutiune menita sa elimine ideea de doctrina”—a spus analistul David Rothkopf, care crede ca presedintele a afirmat valorile americane spunind ceva de genul „le vom apara, daca nu va fi prea greu”.

De altfel consilieri ai presedintelui Obama nu au dorit sa faca din Libia un caz emblematic sau un precedent, dat fiind relevanta strategica limitata a tarii si caracterul limitat al misiunii. Articolul spune ca Obama a oferit foarte putine indicii in legatura cu ce ar putea face in Coasta de Fildes de exemplu, unde Laurent Gbabgo a pierdut alegerile si se agata de putere ceea ce a rezultat in 700 de mii de refugiati si numeroase victime. Ori la Darfur. In Orientul Mijlociu, consilieri ai presedintelui spun ca acesta va actiona, de la caz la caz.

In discursul sau, Obama a afirmat ca armata americana nu va fi trimisa sa schimbe regimuri, asa cum s-a facut in Irak. La Ruanda, unde un milion de oameni au cazut prada genocidului, in timpul administratiei Clinton, Obama nu s-a referit direct, spunind doar ca nu va astepta sa vada un macel si gropi comune pina sa intervina. Analisti cred ca viziunea lui Obama este una pragmatica, dispusa sa ia in considerare o multitudine de criterii intre care costurile si interesele americane, in toata complexitatea lor.

„Nu exista o doctrină Obama pentru ca presedintele nu este un ideolog” – a spus Robert Litwak de la Centrul Wilson. Amiralul in retragere Timothy Keating este de parere ca alocutiunea e de natura sa ofere armatei directie, desi nu s-a produs o re-calibrare a doctrinei militare americane.
XS
SM
MD
LG