Linkuri accesibilitate

30.03 - București: CSAT și Legea de organizare și funcționare a Ministerului de interne


La o ședință CSAT
La o ședință CSAT

Cu aceasta ordonanţă, structura secretă a Ministerului de interne poate instaura un control total asupra întregii populaţii.



30 martie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

CSAT și Legea de organizare și funcționare a Ministerului de interne.

Din foarte probabil agenda încărcată de teme sensibile a reuniunii de astazi a CSAT a rezultat deocamdată un comunicat de presă de doar cîteva fraze.


În şedinta Consiliului Suprem de Apărarea a Ţării a fost analizată şi aprobată structura de forţe a armatei în perspectiva anului 2003 prin care MApN se angajează să continue procesul de restructurare în acord cu standardele NATO. De aseemenea, consiliul a luat în discuţie criza din Macedonia atenţionînd în subtext ministerul de Externe că Romania trebuie să valorifice preşedinţia OSCE propunînd soluţii de rezolvare paşnică a conflictului. Această discuţie la vîrf vine însă după o serie de contradicţii între oficialii romani din fruntea OSCE şi după o anumită ignorare a subiectului de către şeful diplomaţiei romane care, în calitatea sa de preşedinte în funcţie al OSCE, ar fi trebuit cel puţin să viziteze zona de conflict, după cum spun unii analişti.

CSAT nu a rezolvat însă principalele probleme pe care le avea pe agendă. Astfel, Ordonanţa 29 pentru modificarea legii de organizare şi funcţionare a Ministerului de Interne, aprobată în februarie de guvern a fost supusă astazi atenţiei CSAT, de la care, observatorii, dar şi directorul Serviciului Roman de Informaţii sau ministrul apărarii aşteptau un verdict, cu atit mai mult cu cît preşedintele Iliescu anunţase ieri că modificările aşteptate sunt pregatite şi a asigurat ca elementele neclare şi confuze vor fi eliminate. [...]

Ordonanţa care dă puteri atât de mari structurii secrete a Ministerului de interne lasă posibilitatea folosirii unor persoane fizice sau juridice sub acoperire să profite în propriul lor interes de aceasta prevedere. Cu aceasta ordonanţă structura secretă a Ministerului de interne poate instaura un control total asupra întregii populaţii fiindcă ordonanţa prevede obligativitatea pentru toate autorităţile publice şi toate persianele fizice sau juridice, de a da Ministerului de interne informaţii, date şi documente necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege.

Aşadar, aceasta ordonanţă produce efecte, pentru că nu există niciunde formulată intenţia guvernului de a o retrage. Iar structura secretă a Ministerului de Interne se poate fortifica în ciuda opozitiei preşedintelui Romaniei, şefului SRI sau a altor politicieni. Ordonanţa este însă susţinută în continuare fără multe argumente de Ministerul de Interne şi primul ministru.
XS
SM
MD
LG