Linkuri accesibilitate

Convorbiri constructive într-o tonalitate călduroasă


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă: În chestiunea Transnistriei am discutat cu Serghei Lavrov despre eforturile de reluare a negocierilor în format oficial, ceea ce va permite să abordăm problema statutului acestei regiuni.


Iurie Leancă:
„A fost o vizită bună, care ne-a permis să trecem în revistă atât relaţiile bilaterale pe diverse paliere ale dialogului politic, schimburile comercial-economice, dimensiunea umanitară a relaţiilor bilaterale. Bineînţeles, să discutăm şi despre anumite probleme regionale. Dar nu în ultimul rând, pe agenda discuţiilor cu omologul meu rus, Serghei Lavrov, a fost şi problema conflictului transnistrean, căile de identificare a unei soluţii durabile politice, astfel încât să reuşim, într-o perspectivă anumită, să ne debarasăm de acest conflict, demonstrând că abordarea noastră este una pragmatică, una neconjuncturală, acea care se dictează de interesul major al Republicii Moldova de a reintegra ţara.”

Europa Liberă: Domnul Lavrov s-a arătat foarte deschis pentru a reiniţia dialogul în formatul 5+2. E posibil?

Iurie Leancă:
„Bineînţeles, că am discutat despre eforturile mediatorilor, partenerilor noştri atât din Est, cât şi din Vest de a ne ajuta să creăm aceste condiţii favorabile, care vor conduce, pe de o parte, la reluarea negocierilor în format oficial, ceea ce ne va permite să discutăm probleme de substanţă şi în mod special problema statutului acestei regiuni în contextul foarte clar, la care s-a referit şi domnul ministru Lavrov – al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.”

Competențele Transnistriei ar trebui să fie stabilite în baza experiențelor existente în Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct


Europa Liberă: Deocamdată nu există un proiect de statut pentru această regiune?

Iurie Leancă:
„Au existat pe parcursul anilor mai multe proiecte şi vedem că, din păcate, nici unul nu a fost dus la o finalitate logică. Astfel încât poate de această dată am putea să ne conducem de o altă abordare.”

Europa Liberă: Care?

Iurie Leancă:
„Să reluăm aceste discuţii în formatul 5+2, să avem acest climat favorabil şi intern, bazat pe un alt nivel de încredere, pe care am încercat să-l construim anul trecut şi anul acesta, deloc simplu, deseori întâmpinând reacţii neadecvate din partea celor de la Tiraspol. Dar oricum nu avem altă alternativă, decât să promovăm această logică şi politică de angajare a autorităţilor, a oamenilor de acolo, a comunităţii de afaceri ş.a.m.d. Şi să discutăm în acest context anumite principii. Principii de a construi, pe de o parte, acest stat unic, un stat cu un singur subiect al dreptului internaţional, cu competenţe foarte clar fixate pentru centru, pentru Republica Moldova, pentru capitala ei. Şi totodată să discutăm despre competenţele, pe care ar putea să le aibă regiunea respectivă, bazându-ne pe experienţe existente deja în Europa.”

Europa Liberă: Dacă e să-l citez corect pe şeful diplomaţiei ruse, domnul Lavrov spunea, că pe timpul, când exista dialogul în formatul 5+2, Rusia îşi onora şi o altă parte a angajamentelor, retrăgând muniţiile din stânga Nistrului. E un subiect foarte sensibil, dar care trebuie să aibă şi acesta o finalitate logică. Când îşi termină Rusia de retras armatele de pe teritoriul Moldovei?

Iurie Leancă:
„Nu pot să vă zic, când vom fi martori a unei finalităţi necesare, din punctul nostru de vedere. Cunoaşteţi, că poziţia Republicii Moldova în acest subiect este una consistentă şi este consecventă. Am discutat acest subiect cu omologul meu şi am expus încă o dată argumentele noastre în favoarea retragerii acestor muniţii şi a acestui contingent, care a mai rămas din fosta Armată a 14-a. Şi aici desigur, că nu facem confuzii cu ceea ce se numeşte forţe de menţinere a păcii, deşi şi acest subiect l-am discutat la fel şi am găsit un anumit nivel de înţelegere din partea interlocutorului rus.

Deci, în ceea ce priveşte muniţiile am spus, că dincolo de faptul, că este dreptul suveran al unei ţări de a exercita şi de a-şi expune viziunea privind prezenţa militară străină şi poziţia noastră este foarte clară. Dincolo de acest lucru, prezenţa acestor muniţii, foarte învechite, crează un risc, un pericol real în primul rând pentru cetăţenii, care locuiesc acolo, pentru cei din Ucraina, fiindcă acest depozit de la Colbasna se află doar la trei kilometri.

Iniţierea retragerii va permite să mai venim cu încă un element de creare a acestui mediu de încredere între jucătorii importanţi, implicaţi în acest proces. Sper că dialogul, schimbul de argumente, de viziuni pe care le-am avut ieri ne vor permite ca într-o perspectivă nu îndelungată să fim martori la acest proces de retragere.”

Europa Liberă: Dar aţi vorbit despre o înţelegere moldo-rusă în privinţa forţelor de menţinere a păcii. Care e?

Iurie Leancă:
„Nu este o înțelegere moldo-rusă, este un subiect discutat în context mai larg, în contextul formatului 5+2. Vorbim despre necesitatea transformării contingentului actual, în reformatarea lui. Pornind de la ideea, că mandatul acestui contingent din ʼ92 reflecta problemele de atunci, realităţile din teren. Slavă Domnului, nu a mai fost vărsare de sânge, astfel încât s-a schimbat, din punctul nostru de vedere, şi mă bucur că ministrul Lavrov a împărtăşit această poziţie, s-a schimbat situaţia, s-au schimbat obiectivele, astfel încât avem nevoie de altfel de forţe de menţinere a păcii, cu un element mai puţin militar, dar cu unul axat pe dimensiunea civilă. Eventual una poliţienească, una cu caracter internaţional. Am văzut o reacţie pozitivă din partea domnului ministru Lavrov şi sper să putem, împreună cu ceilalţi parteneri ai noştri, să avansăm şi pe acest subiect.”

Europa Liberă: În limbaj diplomatic – aţi avut un dialog constructiv cu omologul Dvs rus. Impactul acestui dialog când va fi sesizabil?

Iurie Leancă:
„Valentina, nu cred, că trebuie să încercăm să vedem cum putem cuantifica în termen imediat discuţiile de ieri. Este foarte important, în primul rând, că am avut această discuţie. Că am avut o discuţie constructivă. A fost o discuţie călduroasă, ceea ce contează foarte mult pentu a stabili acest cadru favorabil. Relaţiile inter-umane contează foarte mult. Şi chiar dacă am avut încă diferenţe de opinii pe aceste subiecte, această tonalitate constructivă, pe care am simţit-o din partea partenerilor ruşi, mă face să fiu încrezător că există o perspectivă, că există o şansă şi sper să putem să materializăm şi să valorificăm această şansă, care s-a deschis în faţa noastră ca urmare a eforturilor întreprinse de Guvern şi ca urmare a unui interes mult mai mare din partea partenerilor noştri din afară.”
XS
SM
MD
LG