Linkuri accesibilitate

„Integrarea europeană nu ține doar cîteva luni”


Aleksander Kwasniewski
Aleksander Kwasniewski

Aleksander Kwasniewski: „Aderarea Moldovei la UE ar putea dura 15 ani din momentul semnării acordului de asociere.”


Europa Liberă: D-le Kwasniewski, are acum Moldova şanse de integrare în UE?

Aleksander Kwasniewski:
„Are, fireşte. Văd şanse, în primul rînd, pentru că cred că Uniunea Europeană se va dezvolta dacă se va extinde şi va primi noi ţări în componenţa sa. În al doilea rînd, există şanse, pentru că Moldova îşi face temele de-acasă tot mai bine. Se vede o determinare, cel puţin...”

Europa Liberă: „Există şi probleme, cand e vorba despre largirea UE?”

Aleksander Kwasniewski:
„Probleme sînt multe. Prima e aceea că Uniunea Europeană însăşi are probleme interne: criza financiară, oboseala multor ţări...”

Europa Liberă: Prin urmare, un nou val de extindere nu va avea loc în curînd...

Aleksander Kwasniewski:
„Trebuie să existe un proces. Extinderea nu ţine o lună sau cîteva luni, ci e un proces care necesită timp, dar care trebuie să se desfăşoare şi care nu trebuie oprit. Şi cu toate că există multe probleme în UE, ele toate trebuie depăşite. Iar în opinia mea, preşedinţia poloneză care începe de la 1 iulie e o şansă mare de a accelera procesul acesta. Aşa cum a spus şi prim-ministrul polonez Tusk, noi avem această motivaţie de a ajuta toate ţările care vor să devină membri ai UE. Mă refer la Moldova, Ucraina şi ţările balcanice.”

Preşedinţia poloneză e o şansă mare de a accelera procesul de extindere UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:34 0:00
Link direct


Europa Liberă: Şi care sînt acum temele pentru acasă ale Moldovei?

Aleksander Kwasniewski:
„Sînt multe. Aveţi de făcut reforme substanţiale în economie, în sistemul de drept. Apoi e lupta cu corupţia, mai este si calitatea democraţiei. E şi o problemă politică importantă, cum să realizaţi un consensus în acest domeniu. ”

Europa Liberă: Şi cum poate fi el realizat, ma refer la acest consens?

Aleksander Kwasniewski:
„Fireşte, trebuie să se lucreze, e nevoie de un dialog politic. Şi societatea ar trebui să înţeleagă de ce trebuie să intre în UE. Cred că şanse există, dar ele nu vor fi oferite ca mîncarea în restaurant. Trebuie să lupţi pentru ele.”

Europa Liberă: Şi rolul simplului muritor care-i?

Aleksander Kwasniewski:
„Să înţeleagă ce înseamnă UE dar şi faptul că există două aspecte. Vrem în UE, prin urmare, trebuie să ne pregătim, să lucrăm în conformitate cu standardele europene. Nu trebuie să faci ceva ieşit din comun, ci să lucrezi, să ai spirit organizatoric, să faci studii, să vorbeşti mai multe limbi. Sînt multe de făcut, dar nu mă tem. Întîlnesc aici mulţi tineri, născuţi în Moldova independentă, şi cred că ei vor fi elementul cel mai important pe care îl puteţi folosi în înaintarea voastră”.

Europa Liberă: D-le Kwasniewski, conflictul transnistrean e o problemă pentru integrarea Moldovei in UE?

Aleksander Kwasniewski:
„Nu e doar o problemă pentru integrarea voastră, ci şi o problemă a Europei. E chiar o ruşine că ne uităm 20 de ani la acest conflict şi nu l-am putut soluţiona. Dar cred că acum sîntem mai aproape de o soluţie politică.”

Europa Liberă: Ce înseamnă mai aproape de identificarea unei solutii politice?

Aleksander Kwasniewski:
„Înseamnă găsirea unui anume tip de autonomie care să ofere posibilitatea dezvoltării relaţiilor dintre Transnistria şi spaţiul din jurul ei. Fireşte, integrarea europeană e şi ea o şansă pentru soluţionarea acestei probleme. ”

Europa Liberă: Credeţi că Moscova este interesată să soluţioneze conflictul transnistrean?

Aleksander Kwasniewski:
„Ministrul de Externe al Moldovei a spus că a fost la Moscova şi toţi zic in acest moment că ceea ce numesc englezii window of opportunity e mai probabil decît acum cîteva luni. În opinia mea, pe durata preşedinţiei poloneze, trebuie să lucrăm în această direcţie”.

Europa Liberă: Dar armata rusă continua sa stationeze in estul Republicii Moldova. Cum identifici solutia politica cand trupele ruse nu vor sa plece din aceasta regiune.

Aleksander Kwasniewski:
„Armata rusă e acolo şi, probabil, va mai fi multă vreme. Dar noi avem nevoie de un acord politic. Şi din momentul în care el va exista, toate problemele, şi ale ruşilor din Transnistria, pot fi rezolvate. Nu sînt un optimist naiv, sînt un optimist cu simţul realităţii, ceea ce înseamnă că vedem o şansă pe care încercăm s-o valorificăm.”

Europa Liberă: Ca sa revenium la eurointegrare, multi înţeleg că Polonia a fost si este un avocat al Ucrainei în procesul de integrare europeană. De ce acum aceasta deschidere, acest sprijin şi pentru Moldova?

Aleksander Kwasniewski:
„E vorba întîi de toate de valorile pe care le împărtăşim. Există solidaritatea, o valoare care trebuie să ne organizeze în Europa. Iar a fi solidar azi înseamnă să ajuţi ţările care chiar vreau să fie în UE. Noi nu le putem spune: Voi trebuie să intraţi. Însă atunci cînd o ţară independentă şi democratică zice că îşi vede viitorul în UE, e normal s-o ajutăm. De asemenea, noi înţelegem că perspectivele frumoase ale UE depind de această extindere, fiindcă noi trăim în secolul 21, secolul economiei şi politicii globale, şi UE, cînd va avea multe ţări şi mulţi oameni, va juca un rol important în această lume globală. Apoi, pentru noi, o ţară importantă în regiune, contează dezvoltarea structurilor europene, a standardelor europene în jurul nostru, în Ucraina, Moldova, ţările balcanice. Asta ar însemna că trăim într-un mediu paşnic, ce împărtăşeşte aceleaşi valori. E mai bine aşa pentru Polonia. Ne oferă garanţii că sîntem într-o regiune în care totul e bine. ”

Europa Liberă: Dacă e să fiţi sincer, peste cîţi ani credeti ca va adera Moldova la UE?

Aleksander Kwasniewski:
„Să vă zic de Polonia. Noi am semnat acordul de asociere în 1991. Am organizat un referendum în 2003, am intrat la 1 mai 2004. Au fost 13-14 ani, prin urmare. Şi a fost un termen foarte bun. Am folosit toate posibilităţile care existau atunci în Europa şi în lume. Ceea ce aveţi acum în jur nu e atît de pozitiv cum era la noi atunci. Aşa că ar putea fi pentru voi vreo 15-16-17 ani din momentul semnării acordului de asociere. Unora ar putea să li se pară un termen lung, dar în plan istoric e doar un crîmpei mic. Dar temele de acasă trebuie totuşi făcute”.

Europa Liberă: Aţi fost în Moldova de mai multe ori. Cum ati gasit-o de aceasta data?

Aleksander Kwasniewski:
„E deja a şasea vizită. Prima dată am fost în anii ʼ70. Sînt schimbări. Şi mai important e că aceste schimbări le văd în relaţiile dintre oameni. Ţin minte republica sovietică moldovenească. Acum Moldova e o ţară europeană. Sînt multe legături cu Europa, mulţi oameni lucrează în Europa. Ieri am fost într-un restaurant şi vă pot spune că era nu numai moldovenesc-tradiţional, ci şi conform standardelor europene. Aceste schimbări le vezi în oameni. Oamenii merg înainte cu optimism. Vă doresc ca procesul de integrare să se desfăşoare bine. Să avem motive să ne bucurăm şi să fim împreună în aceeaşi familie, familia europeană ”.
XS
SM
MD
LG