Linkuri accesibilitate

Tokio dispune consolidarea securității tuturor centralelor nucleare


Reactorul nr. 4 al centralei Fukushima
Reactorul nr. 4 al centralei Fukushima

Reuter: Guvernul Japoniei şi compania Tepco, care operează centrala Fukushima, au subapreciat constant riscul unei catastrofe nucleare.


Guvernul Japoniei a ordonat astăzi consolidarea imediată a securităţii tuturor centralor nucleare din ţară, în vreme la Fukushima continuă efortul de a limita proporţiile celei mai mari catastrofe atomice de la Cernobâl încoace.

La o conferinţă de presă, ministrul economiei, comerţului şi industriei Banri Kaieda a spus că nu este necesară scoaterea din funcţiune a centralelor nucleare, ci doar luarea unor măsuri pe care le-a numit „mărunte”. Anume: pregătirea unor surse alternative de curent electric şi prezenţa permanentă a pompierilor la centrale, gata să participe la nevoie la răcirea reactoarelor.

Într-o fază următoare ar putea fi discutată şi ridicarea unor ziduri de protecţie pentru centralele aflate pe ţărmul mării.

Agenţia Reuter scrie că anunţul guvernului de la Tokio este prima recunoaştere a erorilor de până acum. Citând concluzia unei investigaţii proprii, Reuter scrie că guvernul Japoniei şi compania Tepco, care operează centrala Fukushima, au subapreciat constant riscul unei catastrofe nucleare, ignorând un avertisment concret privind valurile tsunami formulat în urmă cu patru ani de şeful serviciului de siguranţă de la Tepco. Studiul din 2007, scrie Reuter, aprecia la 10% probabilitatea ca un val tsunami să pună la încercare sau să depăşească în următorii 50 de ani structurile de apărare ale centralei Fukuşima.

Încurajaţi şi de asemenea revelaţii din presă, peste o sută de oameni au pichetat astăzi în premieră sediul companiei Tepco de la Tokio, cerându-i să dea socoteală pentru dezastru. La o conferinţă de presă, preşedintele Tepco Tsunehisa Katsumata a cerut scuze „pentru necazurile şi suferinţa cauzate societăţii”. Katsumata a anticipat tot astăzi că va mai dura până ce reactoarele avariate vor fi „stabilizate”. El a mai anunţat că patru din cele şase reactoare de la Fukushima vor trebui eliminate cu totul, iar soarta celorlalte două se va decide cu consultarea populaţiei din zonă.

Secretarul-şef al guvernului nipon, Yukio Edano a recunoscut şi el astăzi că nimeni nu ştie cât va dura rezolvarea crizei nucleare.

Între timp, premierul Naoto Kan, al cărui guvern este tot mai criticat pentru reacţia la dezastru, a primit promisiuni de sprijin din partea preşedintelui Statelor Unite Barack Obama, cu care a vorbit astăzi la telefon. Statele Unite au acceptat deja să trimită în Japonia roboţi care detectează radioactivitatea, capabili să pătrundă în zona centrală a reactoarelor avariate de la Fukushima.

Iar preşedintele Franţei, care deţine şefia grupului celor mai puternice economii din lume, a anunţat că va merge mâine la Tokio. Nicolas Sarkozy va fi astfel primul lider internaţional care vizitează Japonia după cutremurul şi valul tsunami de acum trei săpătmâni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG