Linkuri accesibilitate

Nearmonizarea cu Europa împiedică alimentarea cu electricitate mai ieftină


Ilarion Popa: „Din România nu putem procura energie electrică - lucrăm în diferite sisteme de frecvenţă”.


Preţul de achiziţie al energiei electrice creşte de mâine cu aproximativ 11 la sută, iar asta va duce inevitabil la tarife mai mari. Republica Moldova trebuie să importe aproximativ 70 la sută din necesarul de electricitate, iar doi potenţiali furnizori, unul din regiunea transnistreană şi altul din Ucraina, au răspuns solicitării guvernului cu aceeaşi ofertă de preţ. O înţelegere de cartel? O majorare justificată? Vom căuta răspunsuri în discuţie cu invitatul emisiunii de astăzi ministrul adjunct al Economiei, Ilarion Popa.


Interviul matinal EL: cu Ilarion Popa despre motivele scumpirii electricității
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:29 0:00
Link direct


Europa Liberă: Veste nu prea îmbucurătoare, bănuiesc, pentru toată lumea. O nouă scumpire... Să clarificăm pentru început – de la cine şi la ce preţ se va procura începând de mâine curent electric?

Ilarion Popa:
Într-adevăr, astăzi expiră contractul semnat cu întreprinderea de la Cuciurgan pentru furnizarea energieie electrice şi începând cu ziua de mâine vom avea un nou contract şi, evident, la noi condiţii. Deci, până în prezent a fost procurată energie electrică la un preţ de 5,5 cenţi dolari pentru un kilowatt/oră. Începând cu ziua de mâine îl vom procura cu 6,1 cenţi pentru perioada până la 31 martie 2012.

Europa Liberă: Şi cum se vor regăsi aceste cifre în facturi pentru cetăţeanul simplu? Cu cît aproximativ mai mult va plăti?

Ilarion Popa:
Majorarea deocamdată va fi pentru energia procurată de aproximativ 11 la sută. Îndată ce vor fi semnate noile contracte şi vor începe noile furnizări, operatorii reţelelor de distribuţie vor depune documentele necesare la ANRE pentru ajustarea tarifele pentru consumatorii finali la noile preţuri; şi, bănuiesc eu, că în cîteva zile operatorii vor face această procedură şi vom avea tarife noi.

Nu pot să zic acuma care vor fi cifrele finale, deoarece aicea vor interveni mai mulţi factori. Nu numai cel ce ţine de majorarea preţului de procurare, dar pot să mai fie şi alţi factori care vor influenţa tariful final. Cum ar fi activitatea întreprinderilor în perioada precedentă, noi cunoaştem că anul trecut, începând cu luna martie a fost puţin micşorat chiar preţul de procurare, de la 5,8 la 5,5 cenţi, şi toate aceste fluctuaţii de preţ, curs valutar şi alţi factori pot să influenţeze factura ori tariful final pentru consumatori. Dar asta rămîne să vedem numai după ce vor fi prezentate toate calculele necesare pentru a fi stabilit un tarfi final pentru consumatori.

Europa Liberă: Dle Popa, există însă şi păreri că este cel puţin straniu pentru Republica Moldova să continue să procure energie de la Centrala de la Cuciurgan. Este şi punctul de vedere al expertului Vitalie Rapcea, care are să vă adreseze câteva întrebări în acest sens. Vă propunem să-l ascultăm şi să revenim după asta la discuţia noastră:

Vitalie Rapcea: „Toată treaba e ciudată din punct de vedere chiar a justificării economice. Pentru că Moldavkaia GRAS este proprietate a Inter RAO EES, care este o companie rusească, care activează pe teritoriul Transnistriei. Ea utilizează gaz pentru producerea electricității. Acuma, R. Moldova plăteşte această electricitate la termen, altminteri nu se mai livrează această energie, în timp ce Transnistria, pe teritoriul căreia se află această companie, acumulează datorii la gaze. Şi acuma, pentru aceste datorii noi plătim 1,2 la sută din preţul final al gazului.

Deci, în mod normal, întrebarea e – de ce continuăm să procurăm de la această centrală, dacă preţul este acelaşi, şi la Cuciurgan, şi la Ucraina? De ce continuăm să cumpărăm de la această centrală? Şi mai mult decît atît, în 2009 Inter RAO EES publica nişte informaţii vis-a-vis de planurile sale de extindere a acestei reţele, prin includerea şi a combinatelor importante din Rîbniţa pentru alimentarea cu energie electrică de la această centrală, şi eventual a unor suprafeţe mai mari de pe teritoriul R. Moldova. Deci, suntem oarecum pe calea de a sponsoriza extinderea dependenţei noastre faţă de aceeaşi sursă, sau o singură sursă.

Cel mai inteligent ce putem face e să reuşim să achiziţionăm din altă parte. Dacă nu suntem încă racordaţi la sistemul de reţele al UE şi deci implicit nu putem cumpăra decît 15 la sută din necesarul de energie din România, ar trebui să căutăm în altă parte, poate chiar în pofida unui preţ un pic mai mare...”


Europa Liberă: Deci, dle Popa, de ce continuăm să procurăm de la această centrală, dacă preţul pe care ni-l propun alţi furnizori este acelaşi, aşa cum afirma şi ministrul Lazăr nu demult?

Ilarion Popa: Vedeţi care e problema, noi, operatorii reţelelor de disctribuţie, care sunt responsabili de furnizarea energiei electrice la consumatori şi deţin licenţe pentru furnizare, au făcut mai multe încercări de a găsi să zic aşa furnizori alternativi de energie. Şi au făcut aceste adresări inclusiv către partea română, Ucraina şi Moldavskaia GRAS. Din păcate nu am primit alte oferte decît cele două pe care le avem – de la o întreprindere ucraineană şi Moldavskaia GRAS.

Atunci cînd vorbim despre furnizare, din punct de vedere tehnic este mai puţin securizată această furnizare dacă vom avea numai dintr-o sigură sursă, adică Ucraina. Asta în primul rînd. În al doilea rînd, din România nu putem din păcate procura energie electrică deoarece lucrăm în diferite sisteme, suntem în diferite sisteme de frecvenţă. Putem procura din România numai avînd un consum foarte mic şi fiind repartizat pentru nişte „insule” aşa zise pasive şi ar fi un volum foarte mic şi din punct de vedere tehnic nu ar fi prea sigură furnizarea.

Europa Liberă: Această nearmonizare, ca să spun aşa, cu România, se menţine şi în cazul întregii UE, dle Popa?

Ilarion Popa:
Nu, deci noi acuma avem intenţia să fim alăturaţi la sistemul european, dar acesta este un proces de lungă durată care va dura cel puţin vreo cinci ani de zile. Acuma am făcut doar primele iniţiative, deci, primim finanţare pentru a elabora un studiu de fezabilitate pentru această interconectare şi odată ce va fi finalizat studiul de fezabilitate, vom purcede la elaborarea măsurilor necesare pentru a fi interconectaţi cu sistemul european. Atîta timp cît nu avem această interconectare, nu putem să fim asiguraţi cu energie din Europa.

Europa Liberă: Dle Popa, dar cât de adevărat este că, aşa cum afirmă de exemplu, Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie din Moldova, că ar exista mai mulţi furnizori ucraineni care ar vrea să ne livreze energie, dar care nu sunt lăsaţi să intre pe piaţa. Dl Mogoreanu sugera chiar că ar exista anumite grupuri de interese din Guvern, prin intermediul unor întreprinderi de stat, blochează apariţia pe piaţă a unor furnizori de alternativă.

Ilarion Popa:
Eu nu cred că sunt grupuri de interese şi nu cred că cineva blochează. Deoarece experienţa raporturilor care au fost până în prezent, de exemplu, cu Union Fenosa, care este o companie internaţionala care are o capacitate de negocieri foarte mare, mai mare ca companiile de stat din R. Moldova, şi vă zic, au încercat, au făcut tot ce este posibil pentru a găsi furnizorul alternativ, inclusiv în România, Ucraina; alţii nu mai avem că nu avem hotare cu alte ţari... Şi nu au putut identifica decât acel contract care deja este semnat, de la Moldavskaia GRAS.

Atunci cînd vorbim despre posibilitatea livrărilor şi situaţia reală, nicidecum nu putem să avem nişte învinuiri că cineva blochează procesul de semnare a unor contracte ş.a.m.d. Vă spun, Union Fenosa, o companie cu capacitate de negociere foarte mare, a semnat contract cu întreprinderea de la cuciurgan, cu Moldavskaia GRAS. Şi astăzi este finalizat procesul de negocieri a contractelor pentru alte două reţele de distribuţie, RED Nord şi RED Nord-Vest, care vor procura energie electrică din Ucraina. Deci, avem două alternative, altele nu mai sunt. Aşa suntem noi să zic chiar şi geografic amplasaţi că putem consuma numai din Ucraina, Moldavskaia şi România.

Europa Liberă: Există voci care critică guvernul pentru că ar fi început să caute noi oferte chiar în ajunul expirării vechilor contracte şi că inclusiv din acest motiv ne-am pomenit în situaţia în care suntem nevoiţi să acceptăm un preţ atât de mare ca să nu rămânem fără energie. Cum răspundeţi acestor critici, mai ales că admiteaţi zilele trecute într-un interviu că ar putea exista o înţelegere între cei doi furnizori, Centrala de la Cuciurgan şi Power Trade?

Ilarion Popa:
Vedeţi că noi putem numai să presupunem că ar putea exista această înţelegere. Nu putem şti cu siguranţă că într-adevăr această înţelegere a avut loc. Dar, vă spun, sunt mai multe centre de negocieri, un centru de negocieri Union Fenosa şi alt centru de negocieri este Energocom care activează în numele a două reţele de distribuţie de stat şi a consumatorilor eligibili cum ar fi Lafarge – Ciment.

În situaţia când avem aceste două centre de negocieri şi vin aceliaşi oferte şi pentru una, şi pentru alta, atunci putem ipotetic presupune că într-adevăr sunt careva înţelegeri din partea furnizorilor. Dar asta este doar o presupunere, nu avem nici o dovadă şi cel mai straniu este că nu avem nici o posibilitate de influenţa asupra acestor consumatori, pentru că unul e din-afara R. Moldova, altul e din regiunea transnistreană, care este o comanie care aparţine unui concern rusesc.

Europa Liberă: Dle ministru, la finalul acestui interviu, ştiţi cum se spune, pe vreamea cronicarilor, Moldova era în calea tuturor relelor, iar acum e în calea tuturor scumpirilor. Înţeleg că poate nu este întrebarea cea mai potrivită pentru a fi adresată dv., dar totuşi ce speranţă există ca odată şi odată consumatorii, oamenii simpli de exemplu să se bucure de o ieftinire a curentului electric, nu numai scumpiri, şi scumpiri, şi scumpiri?

Ilarion Popa:
Vedeţi că la noi, deci, eu aş zice că merge o ajustare a preţurilor, dacă mă refer la resursele energetice, la preţurile regionale, pentru că dacă ne orientăm împrejur, în afară de Ucraina deoarece Ucraina deţine un potenţial energetic mai mare decît R. Moldova, deci au şi centrale nucleare, centrale hidro, păi, dacă e să ne uităm în altă direcţie, noi ajustăm preşurile la resursele energetice la cele regionale. Şi atîta timp cît este vor fi inferioare, deci ele oricum vor fi echilibrate.

Dar vreau să spun că noi trebuie să ne preocupăm de alte probleme, să mărim veniturile la populaţie prin relansare economică a R. Moldova. Pentru că atâta timp cît o să fim economic în incapacitate să avem salarii şi venituri bune, o să avem situaţia cînd consumatorii vor fi nemulţumiţi pentru preţurile la resursele energetice. Aceasta este unica soluţie şi pe calea aceasta trebuie să mergem.

Europa Liberă: del Popa, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG