Linkuri accesibilitate

Bugetul Statelor Unite în centrul dezbaterilor în Congres


O propunere de compromis ar urma sa reducă deficitul bugetar cu 33 miliarde de dolari, cea mai drastică reducere din întreaga istorie a SUA.


La sfirsitul saptaminii viitoare, guvernul federal american ar putea fi inchis daca cele doua partide nu ajung la un acord cu privire la bugetul, pe anul in curs. Care sint caile de iesire din impas? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Vice-presedintele Joseph Biden se afla in aceste zile mai mult la Congres pentru a incerca sa obtina un acord. Unii membrii ai Congresului tind sa respinga orice compromis. Altii, resping un anume compromis, despre care vorbeste vice-presedintele Biden. Acel compromis ar urma sa reduca deficitul bugetar cu 33 miliarde de dolari, cea mai drastica reducere din intreaga istorie a Statelor Unite.

Deputatul Bill Huizenga, ales la ultimele alegeri spune ca este un compromis tipic pentru politicieni; unii cer 60 de miliarde, altii nu vor reduceri, si-atunci se ajunge la 30, fara sa se vorbeasca despre ce fel de reduceri. O intelegere e posibila. Poate ca o astfel de intelegere va fi si realizata inainte de vinerea viitoare, cind guvernul nu mai are finantare.

Dar unicul motiv pentru ca partile sa se inteleaga este ca nici una dintre ele nu-si doreste sa fie invinuita ca a inchis guvernul. Dar nu le este deocamdata suficient de teama. Anul acesta, guvernul a operat fara buget timp de 183 de zile. Republicanii doresc ca reducerile sa fie drastice, circa 61 de miliarde. Ei controleaza Camera Reprezentantilor. Democratii, care conduc Senatul, nu sint de acord.

Biden a anuntat ieri ca cele doua parti au acum in vedere acelasi numar—33 de miliarde, lasind sa se inteleaga ca negocierile vizeaza capitolele bugetare unde ar urma sa fie operate reducerile. Republicanii vor reduceri in programe cu care nu sint de-acord ideologic, unele ecologice, altele legate de dreptul la avort, precum si micsorarea sau chiar anularea fondurilor pentru postul public de radio.

Presedintele Camerei Reprezentatilor, John Boehner spune ca nu s-a cazut de acord in legatura cu nimic, argumentul fiind ca atita timp cit intelegerea nu este cuprinzatoare, a se discuta despre un numar anume nu are sens. Ieri, miscarea Tea Party a organizat un miting – nu foarte populat insa—in fata Congresului, cerind republicanilor sa nu faca compromisuri. Unii au spus ca asta au si de gind sa faca. Deocamdata acest impuls ideologic il ajuta pe Boehner sa stea pe pozitii. Dar daca nu ajunge la o intelegere cu democratii din Senat, elanul ideologic s-ar putea intoarce impotriva sa.
XS
SM
MD
LG