Linkuri accesibilitate

Washington: manifestație de solidaritate cu Strategia 31


Organizatorii demonstrației din capitala americană au primit mesaje de încurajare din partea liderilor “Strategiei 31” din Rusia.


Joi, autoritatile ruse au arestat la Moscova si Sankt Petersburg mai multi reprezentanti ai opozitei care luau parte la manifestarile de protest periodice cunoscute sub numele de “Strategia 31” – o serie de intruniri publice in favoarea dreptului de asociere libera. In acelasi timp, la Washington a avut loc un protest impotriva incalcarii drepturilor civile in Rusia, dar nici urma de politie la mitingul din capitala americana. Relatarea corespondentului Europei Libere Richard Solash e rezumata de Lucian Stefanescu.

Pentru napastuita opozitie din Rusia, unele luni ale anului inseamna mai mult decit celelalte. Initiata in 2009 de politicianul de opozitie Eduard Limonov, miscarea numita “Strategia 31” ii cheama pe rusi sa se adune in fiecare ultima zi a lunilor care au 31 de zile.

Aceste intruniri publice, la care participa figuri marcante ale opozitiei, si deseori sint dispersate cu forta de catre autoritati, au menirea de a face presiuni pentru respectarea dreptului la asociere libera, garantat de articolul 31 din constitutia Rusiei.

Intrunirile le ofera de asemenea activistilor o tribuna pentru a vorbi impotriva coruptiei endemice si a masivelor incalcari ale drepturilor omului sub conducarea tandemului alcatuit din presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin.

Un protest similar a avut loc la New York
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct


Joia aceasta insa, in timp ce politia aresta la Moscova cam 150 de manifestanti, un protest de tip “Strategia 31” a avut loc in fata Casei Albe la Washington.

Natalia Pelevine, organizatoarea acestei mici demonstratii, prima de acest fel in capitala americana, a declarat Europei Libere ca ”in Rusia avem de-a face cu limitarea libertatii presei, lipsa de alegeri libere, si oprimarea opozitiei. Iar lucrurile nu pot decit sa se inrautateasca, cit timp Putin va ramine la putere. Si cum probabil el va candida din nou la presedintie, lucrurile nu se vor imbunatati. Oamenii trebuie sa-si ceara raspicat drepturile, si vrem sa ne aratam, intr-un fel modest, sprijinul pentru opozitia din Rusia”

Nascuta la Moscova, Natalia Pelevine este dramaturg, si locuieste la New York. In timpul liber, ea conduce Comitetul Rusia Democratica, infiintat acum doua luni pentru a ajuta, din strainatate, la schimbari politice in Rusia.

Pelevine spune ca din micul ei grup, care are la baza cam 15 rusi, fac parte fosti jurnalisti la postul TV de stat “Canal 1” care s-au saturat de cenzura, membrii ai miscarii “Strategia 31” aflati in Statele Unite, si persoane implicate in procesul intentat de guuvernul rus impotriva fostului propietar al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, proces despre care se spune ca e motivat politic.

Pavel Zabelin, unul din protestarii care au infruntat frigul si umezeala in timpul demonstratiei de la Washington spune ca, inainte ca statul rus sa-i confiste agoniseala, a fost om de afaceri.

Pavel Zabelin “Procuratura generala m-a convocat ca martor in cazul Yukos, si a incercat sa ma convinga sa depun marturie falsa importiva conducerii acestei companii, dar eu am refuzat. Mi-au zis atunci ca o sa pierd totul, libertatea, propriile mele afaceri. Afacerile le-am pierdut, dar sint inca liber. Au reusit sa-si puna in practica doar jumatate din promisiuni”

Zabelin a primit azil politic in Estonia dupa incidentul cu Yukos. El spera ca experienta prin care a trecut sa ofere o contrapondere la recenta incercare a Kremlinului de a se arata lumii, inclusiv in America, generos in a crea un climat de afaceri atractiv.

Natalia Pelevine, care a purtat in timpul protestului catuse si avea capul legat intr-o punga neagra, a mai organizat proteste “Strategia 31” la New York, inclusiv in fata misiunii rusesti de la Natiunile Unite.

Ea spune ca principala menire a protestului de joi de la Washington a fost de a exprima solidaritatea cu opozitia ruseasca, iar decizia de a organiza manifestatia in fata Casei Albe a avut la baza dorinta de a atrage atentia

Pelevine: “Oameni vor afla, cred, cel putin in Statele Unite. Legislatorii vor afla ca sintem aici si ca sprijinim opozitia din Rusia. Iar asta va ajuta putin la a intelege ca situatia este disperata”

Relatiile dintre Washington si Moscova s-au imbunatatit in mod pronuntat, dupa ce presedintele Barack Obama a pus in aplicare asa-numita politica de “resetare”, convenind intelegeri strategice cu Rusia in zone de interes comun, dar convenind si sa aiba dezacorduri cu Moscova in alte chestiuni. In timp ce administratia americana insista ca face in continuare presiuni asupra Rusiei in privinta incalcarilor drepturilor omului, criticii sustin ca in acest caz Casa Alba a sacrificat valorile democratice in favoarea intereselor nationale.

Dmitri Arbatov spune ca fost arestat de doua ori si a stat 15 zile la inchisoare pentru ca a participat la proteste “Strategia 31” in Rusia. Contrastul cu demonstratia de la Washington i se pare evident.

Dmitri Arbatov: “Aici poti simti libertatea. Aici poti spune orice despre orice. Poti sa spui: “Sint rus, si nu sint de acord cu domnul Putin. Acolo nu pot sa spun asta”.

Tinind in miini o plancarda anti-Putin, Pavel Zabelin a vorbit despre un alt contrast: “Mai e un motiv pentru care am venit azi aici. In 2000, naiv fiind si tinar, am votat pentru Vladimir Putin la alegerile prezidentiale. Mai mult decit atit, am fost atunci seful sediului electoral al lui Putin de la Moscova. Asa ca, intr-un fel, ceea ce s-a intimplat in Rusia e si vina mea, am simtit intodeauna asta, si am vrut sa fac ceva ca sa-mi indrept greseala”.

Organizatoarea protesului de la Washington Natalia Pelevine mai spune ca a primit mesaje de incurajare din partea liderilor “Strategiei 31” din Rusia, si spera sa se rentoarca in capitala americana cu si mai multi sustinatori.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG