Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Corupție la nivel înalt în Bulgaria


Printr-o acțiune comună fără precedent opoziția de dreaptă și cea de stângă a cerut demiterea ministrului agriculturii.


Printr-o decizie personală a primului ministru Boiko Borisov a fost destituită întreaga conducere a fondului de stat „Agricultura” – instituția care repartizează sute de milioane de euro pe an din fondurile europene producătorilor agricoli. Decizia vine la numai două zile, după ce dreapta parlamentară, a prezentat mai multe documente despre corupția în acest sector. Este vizat printre alții și ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov, acuzat că ar fi exercitat presiuni în favoarea unor mari companii. Borisov însa a preferat să se despartă nu de ministrul acuzat de corupție ci de conducerea fondului de unde a venit informația compromițătoare.

Ministrul Naidenov a declarat că documentele prezentate de ex-premierul și co-președinte al Coaliției albastre, Ivan Kostov, reprezintă niște falsuri. El a negat orice legătură între scandalul de corupție și destituirea conducerii fondului.

Cu numai jumătate de an în urmă instituția a fost zguduită de un alt scandal de proporții. Tînăra șefa a fondului „Agricultura”, Kalina Ilieva – fiica unui prieten al premierului Boiko Borisov din perioada când a lucrat la serviciul de pompieri al capitalei, a fost destituită după ce din Germania s-a aflat că diploma sa universitară este un fals.

În postul de director al fondului „Agricultura” acum a fost numit Rumen Porojanov, șeful cabinetului ministrului de finanțe Simeon Diankov. Opoziția însă a fost nemulțumită de faptul că noul director nu a fost numit la baza unui concurs.

Printr-o acțiune comună fără precedent opoziția de dreaptă și cea de stângă a cerut demiterea ministrului agriculturii. Copreședintele „Coaliției albastre” Martin Dimitrov a declarat că minstrul compromite politica ecomomică și relațiile cu Uniunea europeană ale guvernului Borisov.

„Destituirea conducerii fondului „Agricultură” este salutară însă insuficientă. Ea dovedește că documentele despre corupția în conducerea ministerului, printre care semnale adresate procuraturii și serviciului european antifraudă OLAF, nu sunt falsuri”, a spus Dimitrov.
XS
SM
MD
LG