Linkuri accesibilitate

Rusia pledează pentru extinderea relațiilor economice cu Statele Unite


Vicepremierul Sergei Ivanov la New York, la Consiliul pentru Relații Externe

Serghei Ivanov a spus că sistemul juridic rusesc are o problemă de resurse umane în confruntarea cu delictele economice.


„Resetarea” relaţiilor cu Federaţia Rusă se numără printre cele mai cunoscute iniţiative de politică externă ale administraţiei Obama. Ea a dus printre altele la încheierea unor noi acorduri în domeniul securităţii, în primul rând aşa-numitul „Nou START”, intrat în vigoare în urmă cu două luni. Aflat în vizită în Statele Unite, vicepremierul Rusiei, Serghei Ivanov, a prezentat viziunea ţării sale despre viitorul „resetării”. Mircea Ţicudean sintetizează o relatare a corespondentului Europei Libere la New York, Nikola Krastev
.

Vicepremierul rus Serghei Ivanov crede că următorul pas important în relansarea relaţiilor americano-ruse va fi economic. Vorbind luni la Consiliul pentru Relaţii Externe din New York, Ivanov a spus că după chestiunile de securitate, Statele Unite şi Rusia trebuie să se concentreze asupra economiei, înaltei tehnologii şi investiţiilor. Ivanov a deplâns faptul că relaţiile economice ruso-americane nu reflectă potenţialul celor două ţări şi că, de pildă, Finlanda sau Suedia investesc mai mult în Rusia decât Statele Unite.

Demnitarul rus a vorbit însă şi de unele progrese. El a spus că tot mai multe companii americane de prestigiu, ca Google sau Microsoft, participă la dezvoltarea centrului rusesc de înaltă tehnologie de la Skolkovo, lângă Moscova. Ivanov a mai spus că o bună parte din munca de design a noului avion Boeing „Dreamliner” a fost făcută de experţi tineri ruşi, la Moscova.

Oficialul rus a spus la New York că în lumina noii politici ruseşti orientată spre inovaţie speră ca relaţiile cu Statele Unite să se dezvolte în domenii ca explorarea spaţiului cosmic, tehnologia informaţională, medicală, energia nucleară şi folosirea raţională a energiei.

Publicul din New York al lui Serghei Ivanov a fost alcătuit mai ales din experţi şi oameni de afaceri pe care i-a interesat mai ales ce garanţii poate da guvernul rus că potenţialii investitori pot conta pe stârpirea corupţiei. Recunoscând că în Rusia există corupţie şi încălcarea legilor, vicepremierul Ivanov a insistat însă că lucrurile sunt pe calea cea bună. El a spus că au fost mărite pedepsele pentru fapte de corupţie, că tribunalele judecă mai frecvent asemenea cazuri şi că au fost condamnaţi la închisoare pentru corupţie chiar şi oficiali de rang înalt.

Serghei Ivanov a spus că sistemul juridic rusesc are o problemă de resurse umane în confruntarea cu delictele economice: Rusia nu are experţi în acest domeniu nici la nivelul poliţiei nici al tribunalelor, iar acesta – a recunoscut vicepremierul – este punctul slab al Rusiei.

Solicitat să dea un pronostic al alegerilor prezidenţiale de la anul, Ivanov a spus că nu vrea să speculeze. El a adăugat că se întâlneşte destul de des şi cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin, dar nu discută cu ei alegerile din 2012.
XS
SM
MD
LG