Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS - perioadă de reinvestire a încrederii şi speranţei


Doru Petruți
Doru Petruți

În privința popularității partidelor, 28% din respondenți ar vota cu PLD, 26% cu PCRM, 12% cu PD și 6% cu PL.


Rezultatele unui sondaj de opinie publicate astăzi arată că moldovenii sunt optimişti în legătură cu şansele ţării lor să se integreze rapid în Uniunea Europeană şi că peste 60 la sută sprijină această direcţie. A crescut şi popularitatea politicienilor care promovează cel mai insistent integrarea europeană cu tot cu reformele care o însoţesc.


Datele studiului realizat de Institutele “IMAS” şi “Viitorul” arată că premierul Vlad Filat ar fi în topul politicienilor care se bucură de încrederea cetăţenilor - peste 60 la sută.
Liderul PLDM este urmat la o mică diferenţă de preşedintele interimar Marian Lupu, de primarul capitalei Dorin Chirtoacă şi preşedintele PCRM Vladimir Voronin.

Politicienii care se regăsesc în top nu ar trebui, însă, să se îmbete cu apă rece, a precizat preşedintele Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi. Şi iată de ce: “E vorba de nişte intrări destul de semnificative, faţă de alte sondaje, în dreptul răspunsurilor “O oarecare încredere”. Dar atenţie acesta e un segment care poate fluctua foarte uşor în partea stângă a graficului, în partea de neîncredere. Cred că ne aflăm încă într-o perioadă în care reinvestirea încrederii şi speranţei joacă un rol important”.

Sondajul mai surprinde o schimbare în preferinţele alegătorilor privind partidele partidele politice. La întrebarea dacă duminica viitoare s-ar organiza un scrutin parlamentar, peste 28 la sută din respondenţi au răspuns că ar vota cu Partidul Liberal Democrat, peste 26 la sută cu Partidul Comuniştilor, 12 la sută cu Partidul Democrat şi 6 la sută cu Partidul Liberal.

Doru Petruţi a precizat însă că agenda politică din perioada în care a fost elaborat sondajul, 6-12 martie, a influenţat opţiunea alegătorilor: “Sondajul vine şi pe perioada vizitei lui Joe Biden, iar noi am făcut nişte analize pe patru zile, de exemplu, pe care le-am decupat din sondaj şi acolo se vede că majoritatea indicatorilor generează un plus faţă de valorile înregistrate în afara perioadei şi asta este valabil şi pentru încrederea în politicieni, partide, intenţia de vot. PLDM-ul, de exemplu, înregistrează un plus destul de important de 3-4 % pe acele zile pe care s-a discutat foarte mult de vizita lui Joe Biden şi vizibilitatea a fost destul de ridicată”.

Acelaşi sondaj a evaluat şi opţiunile oamenilor legate de orientarea externă Republicii Moldova. Astfel, doua treimi dintre moldoveni ar spune da integrării europene, dacă s-ar organiza un referendum naţional, iar unul din trei moldoveni crede că Republica Moldova se va integra în UE în următorii cinci ani.

Totodată, rezultatele sondajului arată că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în calitate de opţiune de securitate, este agreată de 2 oameni din zece.
Previous Next

XS
SM
MD
LG