Linkuri accesibilitate

Cam puţin citesc...


Valentina Creţu: „Întotdeauna le explic: cartea îmbogăţeşte vocabularul, fantezia, ingeniozitatea.”


La Librăria din Cartier am întâlnit-o pe Valentina Creţu, profesoară de limbă şi literatură română din satul Hîrtop raionul Cimişlia. Am fost curioasă să aflu dacă cititul se regăseşte printre pasiunile învăţăceilor din Hîrtop.


Valentina Creţu: „Cam puţin citesc. Pe de altă parte, manualele sunt vechi dar programa de studii este nouă”.

Europa Liberă: Dna Creţu, tinerii de la oraş spun că nu prea citesc pentru că internetul face concurenţă. Situaţia e alta la sate?

Valentina Creţu:
„În sate e la fel, mulţi elevi au computer, au internet, găsesc ceea ce doresc pe internet şi nu prea citesc. Dacă trei patru elevi din clasă citesc, ceilalţi strîng din umeri”.

Europa Liberă: Şi cum vă explicaţi dvs, profesoară de limbă română, acest lucru?

Valentina Creţu:
„Sunt indiferenţi în ultimul timp faţă de carte, pur şi simplu părinţii nu atrag atenţia, iar dacă mama şi tata nu îl întreabă dacă citeşte, dacă ştie, dacă poate să povestească ceva măcar, tinerii se lasă pe tânjală”.

Europa Liberă: Ca profesor, vă îngrijorează acest lucru?

Valentina Creţu:
„Întotdeauna le explic că internetul e internet, acolo sunt multe jocuri care poate nu ar trebui să fie privite de copii. Dar cartea le îmbogăţeşte vocabularul, fantezia, ingeniozitatea. Vorbesc cu dînşii, unii înţeleg, alţii nu prea”.

Europa Liberă: Atunci cînd un tânăr lasă o carte „să treacă” pe lângă el. Ce se pierde?

Valentina Creţu:
„Se pierde mult, vocabularul lor devine sărac pentru că nu citesc. Observ că atunci cînd analizăm o lucrare, conţinutul parcă îl înţeleg, dar nu pot să se exprime”.

Europa Liberă: Dna Valentina, dacă ar fi să recomandaţi o carte, oricînd, oriunde, care ar fi aceasta?

Valentina Creţu:
„De multe ori le spun elevilor de opera lui Ion Druţă „Povara bunătăţii noastre” sau „Ultima lună de toamnă” în care vrea să vadă rezultatul educaţiei copiilor. Sunt opere care îmi plac şi le recomand”.
XS
SM
MD
LG