Linkuri accesibilitate

„Theater of Freedom” - cultura în opoziție cu radicalismul islamic


Juliano Mer-Khamis la „Teatrul Libertății” în cursul unui interviu (Courtesy Photo: Explore)
Juliano Mer-Khamis la „Teatrul Libertății” în cursul unui interviu (Courtesy Photo: Explore)

Juliano Mer-Khamis: „le dăm posibilitatea acestor tineri de a experimenta și practica situații diferite de viață, altele decît sărăcia, violența, drumurile prăfuite...”



„Menirea «Teatrului Libertății» este să demonstreze un mod de desăvîrșire artistică în teritoriile ocupate palestiniene și, folosind procesul creator ca un model de schimbare socială, să le ofere copiilor și tineretului din tabăra de refugiați de la Jenin posibilitatea de a-și dezvolta talentele și încrederea, de a se auto-cunoaște; ceea ce le va oferi capacitatea să înfrunte realitatea prezentă și să controleze viitorul” - definiția citată, dată într-un interviu, îi aparținea directorului general al Teatrului, actorul israelo-arab, Juliano Mer-Khamis.

Juliano Mer-Khamis
Juliano Mer-Khamis a fost ucis, într-un atentat, după toate aparențele montat de radicali islamici aparținînd organizației Hamas. In urmă cu două zile, aflat în mașină, împreună cu fiica lui de opt luni, în apropierea «Teatrului Libertății», Juliano Mer-Khamis a fost ucis cu sînge rece de un atentator care a descărcat în el o rafală de automat.

Deplîns de colegii săi actori și cineaști israelieni, Mer-Khamis, - care a jucat în filmul „Kippur” al lui Amos Gitai și a fost nominalizat în 2002 pentru premiul de cel mai bun actor al Academiei israeliene, pentru rolul în filmul „Tahara” -, avea obiceiul să răspundă atunci cînd i se amintea că se află în colimatorul militanților radicali palestinieni: „Ce altă alegere îmi rămîne? Să fug? Nu, nu sînt din cei care o iau la fugă. Sînt un om de elită, un vechi membru al trupelor de parașutiști”.


Cultură și politică: Juliano Mer-Khamis și „Theater of Freedom”
Cultură și politică: Juliano Mer-Khamis și „Theater of Freedom”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct


Confruntat cu amenințările teroriste - cocktailuri Molotov au fost aruncate în teatrul său -, Juliano Mer-Khamis spunea că și-a luat precauții dar că pe adepții radicalismului armat „îi înnebunește că un bărbat, care este pe jumătate evreu, se află în fruntea unuia din cele mai importante proiecte [din Iudea-Samaria] palestiniană; este exact o formă de rasism ipocrit”.



Juliano Mer-Khamis, al cărui bunic maternal a rămas în istorie pentru a fi eradicat, ca medic, paludismul din Galileea,
Moses Gaster, inițiator al primelor colonii originare din România
în zona primelor colonii întemeiate la sfîrșitul secolului al XIX-lea de evrei români din Moldova, a cărui mamă, și ea sionistă în tinerețe, a fost membră a forțelor brigăzii Palmach în războiul de eliberare din 1948, încheiat cu apariția statului israelian, se revendica în egală măsură și din partea arabă a familiei tatălui său, originară din zona Galileei.

Intrebat într-un interviu la televiziune, la Detroit, cum a navigat între aceste două origini atît de diferite, Juliano Mer-Khamis răspundea: „destul de prost”, adăugînd: „Am încercat ambele fețe, întîi am fost de partea evreiască, negînd-o pe cea arabă, apoi m-am dus de cea arabă, negînd-o pe cea evreiască. Acum trăiesc cu amîndouă în pace și în armonie, încercînd să realizez ceea ce resimt în corp, în fapte, în viața mea cotidiană”.

Juliano Mer-Khamis a reconstituit, în 2006, proiectul inițiat cu două decenii mai devreme de mama sa, recreînd la Jenin un centru cultural, «Teatrului Libertății». După spusele sale:
„Ne-am gîndit că proiectul care se ocupă de artă, cinema, teatru, activități multimedia (computere, site-uri web), este calea cea mai bună de a combate deconstrucția identității palestinienilor... Centrul cultural se ocupă de tineri între 5 și 21 de ani, sper în viitor și mai mult, cu copii care suferă de dezordini nervoase post-traumatice, de la tineri care își pierd vremea pe străzi la cei care trăiesc într-o societate traumatizată... In ultimă instanță, le dăm posibilitatea acestor tineri de a experimenta și practica situații diferite de viață, altele decît sărăcia, violența, drumurile prăfuite...”.

Dar, cum se nota într-unul din multe articole publicate zilele acestea, după asasinarea lui Mer-Khamis „principalele critici la adresa teatrului privesc activitățile sale, considerate contrare Codului moralei islamice. Un motiv pentru care teatrul a reprezentat pentru numeroși extremiști o amenințare la adresa tradițiilor lor, la fel cum ținte au devenit muzica și dansul care, potrivit majorității integriștilor, le sînt interzise, cu excepția unor sărbători, femeilor. Și obstacolele întîmpinate de Mer-Khamis au fost multiple, cum a arătat-o încercarea de a pune în scenă „Ferma animalelor” de Orwell sau „Locotenentul Inishmore”, o satiră la adresa rezistenței armate.

Autoritatea palestiniană care a încurajat activitățile lui Juliano Mer-Khamis, ce se bucura și de susținerea unui fost comandant al Brigăzilor Al-Aqsa revenit la viața civilă, a condamnat drept „crimă de ură” uciderea regizorului-actor, premierul palestinian Salam Fayyad declarînd, citat de presa israeliană, că „acest asasinat constituie o violare a valorilor umane...”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG