Linkuri accesibilitate

Fluidizarea monetară şi schimbarea percepţiei despre bani



Scutirea de impozit pe venitul re-investit, reformă care a fost introdusă de către comunişti în 2008, s-a dovedit a fi ineficientă, potrivit noilor guvernanţi liberal-democraţi.

Adevăratele reforme, care să aibă succes în fluidizarea monetară, ar trebui să vizeze întreaga societate şi nu doar acel grup mic de oameni, care îşi permit să facă afaceri. Fluidizarea monetară este într-o strînsă legătură cu percepţia cetăţenilor despre bani: ce reprezintă pentru ei multul şi ce reprezintă puţinul. Oamenii caută întotdeauna să găsească acel optimal, care le-ar da convingerea că ei cheltuie raţional şi judicios puţinii bani pe care îi au.

Atunci cînd se vorbeşte despre fluidizarea banilor, folosim sintagma „fluidizare monetară” chiar dacă în circulaţie sunt atît monede, bancnote, dar şi bani „electronici”. Cînd ne referim la monede, însă, avem în vedere marunţiş, adică bani mici, de buzunar. Dacă dorim ca oamenii să-şi schimbe percepţia despre bani şi să nu stea cu banii la ciorap, dar să cheltuie azi pentru nevoile de azi, trebuie să schimbăm banii care sunt puşi în circulaţie.

De exemplu, Banca Naţională Cehă a anunţat că începînd cu luna aprilie 2011, scoate din circulaţie bancnota de 50 coroane cehe. Cei care încă mai au astfel de bancnote pot să le schimbe pe „mărunţiş” la bancă, în circulaţie rămînînd monede de 50, 20, 10, 5, 2, 1 coroane. Cred că şi Banca Naţională a Moldovei ar trebui să recurgă la astfel de reforme şi să scoată din circulaţie cel puţin bancnotele de 1, 5 şi 10 lei transformîndu-le în monede de 1, 5 şi 10 lei.
XS
SM
MD
LG