Linkuri accesibilitate

„Revoluția Twitter” - cauzele tulburărilor din aprilie 2009


Universitatea de stat (Foto: Igor Rotari)
Universitatea de stat (Foto: Igor Rotari)

Rezumatul evenimentelor: protest sincer, mobilizare prin rețea de socializare, reacție stranie și disproporționată a PCRM, vandalizare provocată.


Astăzi la Chişinău a fost lansată cartea „Revoluţia Twitter – episodul întâi: Republica Moldova”. Autorii volumului au încercat să analizeze posibile cauze care au determinat izbucnirea violenţelor în aprilie 2009.

În opinia editorialistului Petru Bogatu, unul dintre autorii volumului, metafora „Revoluţia Twitter” care a fost atribuită revoltelor de acum doi ani, ar explica modul în care s-au desfăşurat protestele.

Petru Bogatu: „Primul – sunt proteste sincere. Protestatarii s-au mobilizat datorită noilor tehnologii ale comunicării, mă refer la Twitter şi alte reţele de socializare – asta este a doua certitudine. A treia este reacţia disproporţionată şi ciudată a autorităţilor comuniste. O altă certitudine, din punctul meu de vedere, este faptul că vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost provocată”.

(poză de Igor Rotari)
Autorii cărţii „Revoluţia Twitter – episodul întâi: Republica Moldova” au încercat să analizeze mai multe cauze care au determinat izbucnirea violenţelor de acum doi ani. Astăzi, e de părere sociologul Petru Negură, în spatele idolatrizării evenimentelor din aprilie 2009, se ascunde neputinţa sau nedorinţa guvernanţilor de a demonstra ce s-a întâmplat atunci cu adevărat.

Petru Negură: „Cînd se vorbeşte despre tinerii care au participat la evenimentele ca despre nişte eroi şi că evenimentele din şapte aprilie sunt nişte evenimente aproape sacre, se pune un paravan între cei care vor să cunoscă evenimentele şi evenimentele însăşi. Un fel de lentilă ideologică care este în interesul celor care vehiculează acest discurs. Cine sunt tinerii aceştia, de ce s-au revoltat, oarecum putem să ne dăm seama, dar tot ce s-a întâmplat la firul ierbii atunci, la 7 aprilie, nu se cunoaşte, şi ideologizarea şi eroizarea nu ajută unei bune cunoaşteri”.

Pentru că volumul „Revoluţia Twitter – episodul întâi: Republica Moldova”a fost lansat astăzi în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova, am căutat să aflu ce cred ei despre revoltele de acum doi ani.

- „Cred că e nevoie de mare curaj politic pentru a putea asuma această responsabilitate de a spune lucrurilor pe nume, pentru că sunt mulţi oameni cu funcţii foarte mari, care au avut o oarecare influenţă şi nu se vor descoperiţi”

- „Astăzi, cînd am obţinut o libertate a presei şi cînd lumea este informată tot nu ştim ce s-a întâmplat atunci. Nu ştiu, ori este o frică a politicienilor să recunoască, ori este o frică a Ministerului de Interne să cerceteze, însă tot nu mai cunoaştem de cine au fost provocate evenimentele”

- „Mi se pare că e nedrept că nu s-a aflat nici până astăzi cine într-adevăr sunt vinovaţii”.

EL: De ce crezi că nu s-a aflat?

- „Ştiu, dar nu prea vreu să spun”.

EL: Îţi este frică?

- „Da de ce să-mi fie frică? Au mai rămas încă organe de la fosta conducere care împiedică la rezolvarea acestui caz”.

Au fost opinii ale tinerilor prezenţi astăzi la lansarea volumului „Revoluţia Twitter – episodul întâi: Republica Moldova”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG